Да имаме вярата, смирението и любовта на стотника от Капернаум

В четвъртата Неделя след Петдесетница, Църквата насочва нашето внимание към чистата, съкровена и най-вече смирена вяра. Светият евангелист Матей днес ни припомня срещата на Господ Иисус Христос със стотника, който моли за помощ. Моли Иисус да излекува слугата му. Прецедент в човешките взаимоотношения. Военачалник се моли за спасението на слугата си. Нечувано нещо до този момент. Тази вяра, тази любов Христос възхвалява пред апостолите си и ги насърчава и те по този пример да вярват, тоест, да са изпълнени със смирение пред Бога и с безгранична любов.

"Братя и сестри,

Вярата е сила, която животвори и лекува. За силата на вярата ни повествува и днешното евангелско четиво.

Нека погледнем на един вярващ човек, за който разказва св. Евангелист Матей: "А когато влезе Иисус в Капернаум, приближи се до Него един стотник, молеше Го и казваше: Господи, слугата ми лежи у дома разслабен и люто страда. Иисус му казва: ще дойда и ще го излекувам. А стотникът отговори и рече: Господи, аз не съм достоен да влезеш под покрива ми; но кажи само дума и слугата ми ще оздравее" (Мат. 8:5-8). Стотникът вярва в Господа и очаква неговата помощ. Докато човешкото съдействие при страдания на близки се изразява с видими средства - лекарства, съвети, упътвания, тези, които търсят Христа, идват с вяра. Ние вярваме в хората, в тяхното знание и опит, но знаем, че те са като нас - ограничени и несъвършени. Вярата в Господа е друго. Тя е решаваща. Тя гарантира възможността за помощ и излекуване. Вярата увенчава молбата с успех. Ето, такава вяра изявил капернаумският стотник, че даже и Иисус Христос се почудил на изповедта му. Той казва: "Истина ви казвам, нито в Израиля намерих толкова голяма вяра. И казвам ви, че мнозина ще дойдат от изток и запад и ще насядат на трапезата с Авраама, Исаака и Иакова в царството небесно; а синовете на царството ще бъдат изхвърлени във външната тъмнина; там ще бъде плач и скърцане със зъби" (Мат. 6:10-11).

Братя и сестри,

Познаваме ли тази вяра? Имаме ли я? Думите от Евангелието след разговора със стотника, че ще дойдат мнозина като него от изток и запад и ще насядат на трапезата в небесното царство, ни насочва на мисълта да се запитаме, какво ще стане с нас. За израилския народ вярата била недостатъчна, макар че станали толкова чудеса. Грешниците, митарите, блудниците, езичниците, чуждите повярвали. Къде стоим ние? И ние сме Божи народ. Дали не ще ни изпревари някой с вярата си, който довчера е отричал Божията сила? Нека да помолим Господа да ни дари вярата и смирението на стотника и да бъдем сигурни, че ще изживеем радостта от думите на Спасителя: "Иди си, и както си повярвал, нека ти бъде" (Мат. 8:13). Всемогъщият Бог, верен на Своите обещания, не ще ни разочарова, но ще ни даде да вкусим от Неговата голяма обич и ще ни утеши. Тогава и ние ще бъдем между онези, които ще дойдат от изток и запад и ще насядат на трапезата с Авраама, Исаака и Якова в царството небесно. Амин!

Ставр. ик. Иван Кондаков

В рубриката "Съвременна Библия" - наскоро голяма оранжева птица учудила жителите на Бъкингамшир. Птицата се разхождала, без да успее да излети. След като я уловили, специалисти открили, че става въпрос за чайка, чийто пера са покрити с къри. Подправката била причина за ярко оранжевия цвят. Как чайката се е покрила с къри - никой не знае. На шега спасителите кръстили пернатия си пациент Вини, на известното в Англия къри Виндалу. Чуйте какво може ни каже историята на великия оранжев Вини!


Вижте още

Странната и неразбираема молба на гадаринските жители

В Петата неделя след Петдесетница, Христос изцелява двама обладани от бесове човеци. Той им дава свобода и радост, като чрез това ги предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство. "И когато стигна на отвъдния бряг, в страната Гергесинскa, срещнаха Го двама, хванати от бяс..." (Мат...

публикувано на 21.07.19 в 08:00

"Лейди Гергана" - историята на една видинчанка

Днес ви срещаме с авторката на емблематичната, диалектна северозапазна книга " Лейди Гергана " - Цветелина Цветкова от Видин. Историята на Цвети става известна, чрез литературната инициатива "Пощенска кутия за приказки" . Пощенска кутия за приказки е за любители на късия разказ, които изпращат писма по зададена тема. Десет от историите се..

публикувано на 19.07.19 в 17:55

Фестивалът на изкуствата "The Вridge" събра във Видин над 300 млади хора

За тях са организирани повече от 20 работилници по кино, музикални, инструменти, театър, танци, предприемачество, архитектура.   В продължение на седмица, от  13 юли те се обучават под ръководството на други млади хора, които искат да предадат своя опит. Фестивалът е мост между младите хора, които участват и между поколенията, казват организаторът..

публикувано на 19.07.19 в 17:00

Странен сън кара жител на Драганица да съгради изгорения Клисурски манастир

Кметът на село Черкаски Валери Тодоров се интересува от историята на своя род и от историята на село Черкаски. Постепенно, стъпка по стъпка, успява да открие   забравени  и непознати истории за живота и делата  на неговите дядо и прадядо. Валери Тодоров  е правнук на Димитър Първанов Тропалеца, който спасява своите съселяни от страшно клане..

публикувано на 19.07.19 в 15:20

Владимир Цветков- за риболова и чувството да държиш четка в ръка

Днес в " Думата имат старейшините " ви представяме Владимир Цветков- ръководител на риболовния клуб към ловно- рибарското дружество в Монтана, един от инициаторите на училището по риболов "Синьо лято". Владимир Цветков е роден в село Славотин, община Монтана. Живял е там до 6 клас. След това се мести да живее в град Монтана. На малко по- късен етап..

публикувано на 18.07.19 в 17:00

Плащаме по- скъпо за родните мачове по телевизията

Цената на платените пакети за спортните канали, излъчващи мачовете от българското футболно първенство бе увеличена с 1 лев от 1 юли. Услугата вече струва 7.99 лева, а каналите са част от българска медийна и технологична компания, придобита от Кирил Домусчиев. До края на договора за телевизионните права за българското футболно първенство остават..

публикувано на 18.07.19 в 15:00

В "Музикална зона" на 18 юли 2019 слушаме Сабине Майер

Тя е германска виртуозна кларинетистка, чиято кариера стартира в Симфоничния оркестър на Баварското радио. След това свири в Берлинска филхармония,   където предизвиква скандал, тай като е една от първите жени, назначени в оркестъра. Поради несъвместимост с останалите музиканти напуска, за да започне нейната солова кариера. Камерната музика..

публикувано на 18.07.19 в 09:00