Панаири, панаири....някога и сега

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Панаирите- някога и сега. През годините всичко се променя, дори панаирите вече не са това което бяха. Видинският започва скоро- на 23 август и ще продължи до 31 август. Наистина не са същите панаирите, които познаваме от детството си, но ги има. Държавен архив-Видин притежава ценни документи, като справка за промените в панаирните дни и протокол от заседание на Видинския градски Общински съвет от 15 май 1898 година, когато се взима решение да се провежда "Панаир за добитъци и разни стоки"


"Панаирът започва да се провежда в градската мера до река Дунав, където сега е КАТ... През годините се закупуват фенери за осветление. Прокарва се и електричество... През 1966 година се мести в парк "Нора Пизанти". Две години преди да се проведе първият панаир, е имало изложение на селскостопански  животни..."- обясни за Радио ВИДИН Светлана Кръстева директор на Държавен архив- Видин. 


Преди дни стана ясна и вечерната музикална програма на тазгодишния Видински панаир. На 23 август програмата ще открие Цветелина Грахич, на 24 август Бобан Здравкович, на 25 август Преслава, на 26 август Амар Гиле, на 27 август Диана Експрес, на 28 август Лепа Брена, на 29 август Павел и Венци Венц, на 30 август Саша Матич и на 31 август- Камелия. Началото на концертите е от 21:00 часа. 


70- годишният Яко Иванов от село Мали Дреновец си спомня детството си, когато от пристанището в село Арчар с кораб са пътували до Видин за да посетят панаира, който тогава се провеждал в района на КАТ. 


"...Панаира беше по- интересен тогава. сега ходя през деня само...Като дете пътувахме с кораб от село Арчар до Видин. Цял ден на панаира, а вечерта спяхме на кораба...Когато се правеше панаир в Арчар от скарите миришеше на кебапчета чак в Мали Дреновец. Сега стоиш до скарата и не мирише на нищо..."


Разнопосочни са мненията на видинчани:


"...Не ходя, защото не ми харесва мястото... Много блъсканица е на концертите и стоим прави...Ами то на панаир видинчани ходят да се наядат и напият...Ходим. Певици да погледаме. Има керамика. Има интересни неща...Ще ходя заради кебапчетата..."

И във Враца си правят панаир. Врачанският панаир е едно от емблематичните събития за града и региона. "Тази година предстои 131-то му издание и още отсега, далече преди да се знае програмата, е ясно, че панаирът отново ще е зрелищен".-  коментира Жоро Александров.

"Най-малкото, защото годината е предизборна и местната власт ще се опита да "погали" избирателите си. Но и заради това си заслужава да се знаят в аванс някои интересни факти. Традицията повелява панаирът във Враца да е свързан с грънчарството, тъй като проявата тръгва именно като такава - за продажба на продукти от местната грънчарска школа. Първоначално панаирът се е позиционирал на мястото, където по-късно ще бъде оформен централният площад „Христо Ботев“ с паметника на Войводата. По-късно той се мести край стадиона. В годините на демокрацията се използва площадката, на която сега се намира голям хипермаркет, а панаирът отново се върна в спортния комплекс. През последните 3 години, когато дойде на власт кметът Калин Каменов, панаирът промени доста своята визия и съдържание. 

Вместо традиционните люлки и стрелбища, както и стандартното фолк-звучене, общинската управа започна да налага местните занаяти и местни изпълнители. За да повиши интереса, властта наблегна и на някои интересни изпълнители, като разшири музикалните жанрове, а на панаирната сцена се качваха както фолклорни състави, така и изпълнители на класическа музика. Единствената забрана си остана за чалгата, а врачанският панаир стана негостоприемен за турбофолк изпълнителите, от което пак има недоволни, но това е друга тема. За тази година, преди откриването на панаира се готви грандиозен рок концерт, в който Б.Т.Р. ще партнира на вокала на "Юрая Хийп" Джон Лоутън. Програмата още не е готова, но се знае, че преди панаира в Балкана, край пещерата "Леденика" и в нея се планират концерти от класическа музика, опера и балет. И още нещо, което е важно- Врачанският панаир започва винаги на 14 септември - в чест на Кръстовден. Обикновено продължава цяла седмица. Или докато имат сили местните хора за панаира."

Вижте още

Готови ли сме за новия здравноосигурителен модел?

Преди дни Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи предложението на екипа си за нов здравноосигурителен модел по време на кръгла маса в НДК, посветена на състоянието на системата на здравеопазването в България. Новият здравен модел предвижда частни каси и основен медицински пакет по договаряне. Пациентите ще доплащат за дейностите извън..

публикувано на 18.07.19 в 11:49

Ще реши ли проблема с агресията намордникът за кучета

В началото на месеца депутатите гласуваха промени в Закона за ветеринарно- медицинската дейност, които засягат свободното пускане на домашни кучета. Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1 000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни..

публикувано на 17.07.19 в 13:06

За и против машинното гласуване на местните избори

У нас след горещото лято идва "гореща" политическа есен, защото с указ на президента местните избори в страната вече са насрочени за 27 октомври. Днес се решава как ще можем да упражним правото си на вот. На извънредно заседание парламентът ще обсъжда дали да отпадне машинният вот за изборите за кметове и общински съветници, както и на..

публикувано на 16.07.19 в 13:00

Как възстановяването на един парк стана обща кауза

Доброволци от Кула от пролетта почистват в свободното си време градския парк, който е занемарен в годините след демокрацията. Инициативата нарекоха "Северозапазване". Надежда Иванова и Наско Цанов са част от екипа доброволци. "Идеята тръгна от младите майки, които искат да има място, където да заведат децата си", каза Надежда Иванова . "Нашият..

публикувано на 15.07.19 в 14:06

Пазарът на имоти във Видин бележи спад през лятото

По-слаб се очаква да бъде пазарът на имоти във Видин през летния сезон в сравнение с миналото лято и с началото на тази година. Липсват купувачи и не се обявяват много имоти за продан - констатира брокерът Нина Каменова: "Най-често купуваните имоти са двустайните панелни и двустайните тухлени апартаменти, тъй като те отговарят на..

публикувано на 14.07.19 в 08:10

Подобрява ли се бизнес средата в Северозапада

Преди дни столицата бе домакин на конференция на тема "Как да преодолеем икономическите неравенства между регионите в България и да създадем по-добра бизнес среда". Конференцията "Бизнесът и регионите" бе организирана от списание "Икономист" и Българската стопанска камара. В нея участваха министри, кметове, икономисти и представители на бизнеса...

публикувано на 10.07.19 в 12:18

Нужна е спешна помощ за видинската болница

Търси се решение на кадровия проблем във видинската   болница. Сред лекарите и медицинските специалисти в МБАЛ "Св.Петка" има такива, които са в пенсионна възраст, а над сто от работещите обявиха, че са готови да напуснат, заради ниските възнаграждения. Днес във Видин се провежда и заседание на Общинския съвет заради състоянието на..

публикувано на 09.07.19 в 16:15