Панаири, панаири....някога и сега

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Панаирите- някога и сега. През годините всичко се променя, дори панаирите вече не са това което бяха. Видинският започва скоро- на 23 август и ще продължи до 31 август. Наистина не са същите панаирите, които познаваме от детството си, но ги има. Държавен архив-Видин притежава ценни документи, като справка за промените в панаирните дни и протокол от заседание на Видинския градски Общински съвет от 15 май 1898 година, когато се взима решение да се провежда "Панаир за добитъци и разни стоки"


"Панаирът започва да се провежда в градската мера до река Дунав, където сега е КАТ... През годините се закупуват фенери за осветление. Прокарва се и електричество... През 1966 година се мести в парк "Нора Пизанти". Две години преди да се проведе първият панаир, е имало изложение на селскостопански  животни..."- обясни за Радио ВИДИН Светлана Кръстева директор на Държавен архив- Видин. 


Преди дни стана ясна и вечерната музикална програма на тазгодишния Видински панаир. На 23 август програмата ще открие Цветелина Грахич, на 24 август Бобан Здравкович, на 25 август Преслава, на 26 август Амар Гиле, на 27 август Диана Експрес, на 28 август Лепа Брена, на 29 август Павел и Венци Венц, на 30 август Саша Матич и на 31 август- Камелия. Началото на концертите е от 21:00 часа. 


70- годишният Яко Иванов от село Мали Дреновец си спомня детството си, когато от пристанището в село Арчар с кораб са пътували до Видин за да посетят панаира, който тогава се провеждал в района на КАТ. 


"...Панаира беше по- интересен тогава. сега ходя през деня само...Като дете пътувахме с кораб от село Арчар до Видин. Цял ден на панаира, а вечерта спяхме на кораба...Когато се правеше панаир в Арчар от скарите миришеше на кебапчета чак в Мали Дреновец. Сега стоиш до скарата и не мирише на нищо..."


Разнопосочни са мненията на видинчани:


"...Не ходя, защото не ми харесва мястото... Много блъсканица е на концертите и стоим прави...Ами то на панаир видинчани ходят да се наядат и напият...Ходим. Певици да погледаме. Има керамика. Има интересни неща...Ще ходя заради кебапчетата..."

И във Враца си правят панаир. Врачанският панаир е едно от емблематичните събития за града и региона. "Тази година предстои 131-то му издание и още отсега, далече преди да се знае програмата, е ясно, че панаирът отново ще е зрелищен".-  коментира Жоро Александров.

"Най-малкото, защото годината е предизборна и местната власт ще се опита да "погали" избирателите си. Но и заради това си заслужава да се знаят в аванс някои интересни факти. Традицията повелява панаирът във Враца да е свързан с грънчарството, тъй като проявата тръгва именно като такава - за продажба на продукти от местната грънчарска школа. Първоначално панаирът се е позиционирал на мястото, където по-късно ще бъде оформен централният площад „Христо Ботев“ с паметника на Войводата. По-късно той се мести край стадиона. В годините на демокрацията се използва площадката, на която сега се намира голям хипермаркет, а панаирът отново се върна в спортния комплекс. През последните 3 години, когато дойде на власт кметът Калин Каменов, панаирът промени доста своята визия и съдържание. 

Вместо традиционните люлки и стрелбища, както и стандартното фолк-звучене, общинската управа започна да налага местните занаяти и местни изпълнители. За да повиши интереса, властта наблегна и на някои интересни изпълнители, като разшири музикалните жанрове, а на панаирната сцена се качваха както фолклорни състави, така и изпълнители на класическа музика. Единствената забрана си остана за чалгата, а врачанският панаир стана негостоприемен за турбофолк изпълнителите, от което пак има недоволни, но това е друга тема. За тази година, преди откриването на панаира се готви грандиозен рок концерт, в който Б.Т.Р. ще партнира на вокала на "Юрая Хийп" Джон Лоутън. Програмата още не е готова, но се знае, че преди панаира в Балкана, край пещерата "Леденика" и в нея се планират концерти от класическа музика, опера и балет. И още нещо, което е важно- Врачанският панаир започва винаги на 14 септември - в чест на Кръстовден. Обикновено продължава цяла седмица. Или докато имат сили местните хора за панаира."

Вижте още

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10

Приемната грижа- професия или призвание

За Приемната грижа казват, че спасява детството и създава личности. Според чл.34 А от Закона за закрила на детето, "Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство" . С една дума- грижата за чуждо дете в своя дом.  А защо се налага това и защо изобщо трябва да..

публикувано на 07.10.19 в 14:01

Симеон Пенев - вицешампион по сумо

Симеон Пенев от СК "Чавдар 2015" стана вицешампион на европейското първенство по сумо в Унгария . Четирима от белослатинския клуб бяха включени в националния отбор на България. И четирите момчета доказаха класата си в първенството на Стария континент. Симеон Пенев заслужи сребърния медал при юношите до 16 години. Денис Рушидов и Симеон Пенев станаха..

публикувано на 03.10.19 в 16:01