Вършец събра над 600 любители на фолклора

6
Снимка: Радио ВИДИН


"Пей, танцувай, и на Зелени дел се любувай"- така от читалище ”Пробуда 1934 ” в квартал "Заножене" на град Вършец са нарекли ежегодния фолклорен празник на Балкана, който се провежда в първите дни на юли. Фестивалът е с над 10-годишна история, и вече е запазена марка за курортното градче, а тази година събра над 600 танцьори, певци и рецитатори от различни краища на  България. 

Малки и големи любители на българското се качиха на сцената пред читалището, за да покажат красотата и многообразието на нашия фолклор. Целта на празника е да се стимулира интереса към традициите, културното и фолклорно наследство на България, каза секретарят на читалището- Боян Георгиев: 

"Квартал "Заножене" се превръща в пъстра палитра от хора, песни, танци, наддумвания от половин България. Имаме гости от Петрич, от Кюстендил, от Велико Търново, Плевен, Две могили... Около 670 са участниците, една от най-възрастните участнички е баба Василка от Кюстендилско, която рецитира по-добре от днешните ученици. Превръщаме се в един от големите фолклорни събори на Северозапада, с основната идея да се запази традицията...Всяко година има много желаещи, мисля, че България ще я пребъде."

Северняци във вихъра на танцаВъв фестивала участваха и няколко групи от Видинско, а Фолклорна студия "Северняци", с ръководител Ерик Петров, се представи с един от съставите си "Работилница за народни хора" и обра овациите на публиката:
 
"Представихме се отлично, доволни сме, доволни са и домакините, получихме няколко покани за участие в други фестивали в монтанска област. Представихме се с три неща- една китка от Тракия и разработка на автентичен фолклор от нашия регион. Прие се много добре от публиката, а най-много аплодисменти получи нашият състав."За да демонстрира певческите си умения, но и чувството си за хумор, от Враца беше дошла една симпатична група, с преобладаващо женско присъствие, нарекла себе си КГБ. На пръв поглед стряскаща абревиатура, но иначе те са Клуб на готините баби, с председател Катя Найденова, която е автор на името,  и отговорник Райна Духльовска:

"Ние сме готини, игриви...Тук сме на един фолклорен празник, за да пеем и танцуваме... Ние сме групата на готините баби от Враца и пеем хубави, закачливи песни- за любов, за щастие и за още нещо... И за стари, готини години, и за стари мераци..."

Певческа група от Клуба на готините баби- преди изяватаКлубът на готините баби съществува втора година и певческата група вече е спечелила първите си награди. Казват, че за членство в групата се изисква само желание. Девизът на КГБ е "Знаем, можем и го правим". В певческата група има и двама мъже, единият свири на устна хармоника, другият е акордеонист на групата.
 
"Дядовците ги държим под прикритие- затова сме КГБ", казват закачливо жените. 

Събират се за репетиции всеки понеделник, след репетициите се забавляват. Имат и артистична група. 

"Имаме и оркестър без име имаме, а девизът на оркестъра е "Дай ни път, скъсани цървуле и ни глей сеиро"- по врачански"- казва Катя Найденова. 

Въпреки днешните трудностите пред всички пенсионери у нас, готините баби не се предават и се шегуват, че имат правата и възможностите на българските студенти: 

"Не сме пенсионери, стипендианти сме на НОИ. Стипендиите са ни като на студентите- стигат и хартисват... Но не се оплакваме, караме напред...Важното е отношението към хората, любовта към всичко родно, българско, добрите взаимоотношения, обичта, уважението... Младите трябва да обичат Българското, да не се стремят към чуждите неща, защото ние си имаме и фолклор и родина, и природа, и всичко. Останете си в България, дерзайте за нея"- призовава Райна Духльовска. 

А както се казва- и аз бях там, и чух, и видях, и играх. За палещите лъчи на слънцето, за дългото чакане да ни дойде реда и умората, която изпитвахме всички, няма да споменавам, защото какво са те пред доброто настроение, емоцията и усещането за свое, родно и красиво. Иначе фолклорният фестивал нямаше конкурсен характер, а за всички участници имаше грамоти и плакети, изработени от местни занаятчии. Имаше и пожелание за здраве и покана към участниците- за фестивала следващата година. 

Галерия

Вижте още

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

С балон над Белоградчишките скали

Белоградчишките скали, погледнати отгоре- това беше една от атракциите, която организаторите на демотура за хора над 55 години ни предложиха. Нов поглед и незабравимо изживяване за всички нас – и за двадесетгодишните, и за 60 плюс-  годишните. Защото участниците в петдневната екскурзия, която показа част от забележителности на област Видин и Монтана..

публикувано на 18.10.19 в 11:21

Евростат: Българите най-застрашени от бедност

България е страната в ЕС с най-голям дял от населението, който е застрашен от бедност или социално изключване - 32.8 на сто, или над 2.32 милиона души.Това сочат представените днес данни на Евростат. Проучването излиза на Световния ден на борба с бедността - 17 октомври. Денят се отбелязва от 26 години, като основната му цел е да осведомява и..

публикувано на 17.10.19 в 16:37

Учебна производствена авария бе отстранена във Видин

Щабна тренировка и пожаро- тактическо учение за ликвидиране на промишлена авария на територията на бившия химически комбинат "Видахим" АД се проведе днес във  Видин. В практическото учение се включиха сили и средства на единната спасителна система на територията на област Видин. В него взеха съвместно участие служители на Регионална дирекция "Пожарна..

публикувано на 17.10.19 в 16:13

Трудна есенна сеитба и ниски изкупни цени на меда

Всяка година в началото на стопанската година земеделците са под напрежение, защото са зависими от климатичните условия и от това дали ще има дъжд със стопанско значение- така необходим при есенната сеитба. Агротехническите срокове текат, а поредната суха есен мъчи производителите. Това се превръща в тенденция през последните години, но зърното ще..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Облекчават учебните програми по математика в прогимназиален етап

Учебните програми по математика за 5, 6 и 7 клас ще бъдат преразгледани с цел да бъдат облекчени - това съобщи министърът на образованието и науката  Красимир Вълчев  преди дни пред депутатите от парламентарната просветна комисия. Основната посочена причина е натрупването на  изоставане  в голям брой ученици. Сформирана е неформална група,..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Млади патриоти разкриват "Забравените личности" на Ломския край

Ученици от ломското училище "Димитър Маринов" ще посетят българските места в Букурещ . Екскурзията е награда за участието им в литературноисторически конкурс на тема "Забравените личности" . Конкурсът е организиран от социалната мрежа за добри дела "Volontime", но идеята младите патриоти от Лом да пътуват до румънската столица е на известния онколог..

обновено на 16.10.19 в 15:45