Вършец събра над 600 любители на фолклора

6
Снимка: Радио ВИДИН


"Пей, танцувай, и на Зелени дел се любувай"- така от читалище ”Пробуда 1934 ” в квартал "Заножене" на град Вършец са нарекли ежегодния фолклорен празник на Балкана, който се провежда в първите дни на юли. Фестивалът е с над 10-годишна история, и вече е запазена марка за курортното градче, а тази година събра над 600 танцьори, певци и рецитатори от различни краища на  България. 

Малки и големи любители на българското се качиха на сцената пред читалището, за да покажат красотата и многообразието на нашия фолклор. Целта на празника е да се стимулира интереса към традициите, културното и фолклорно наследство на България, каза секретарят на читалището- Боян Георгиев: 

"Квартал "Заножене" се превръща в пъстра палитра от хора, песни, танци, наддумвания от половин България. Имаме гости от Петрич, от Кюстендил, от Велико Търново, Плевен, Две могили... Около 670 са участниците, една от най-възрастните участнички е баба Василка от Кюстендилско, която рецитира по-добре от днешните ученици. Превръщаме се в един от големите фолклорни събори на Северозапада, с основната идея да се запази традицията...Всяко година има много желаещи, мисля, че България ще я пребъде."

Северняци във вихъра на танцаВъв фестивала участваха и няколко групи от Видинско, а Фолклорна студия "Северняци", с ръководител Ерик Петров, се представи с един от съставите си "Работилница за народни хора" и обра овациите на публиката:
 
"Представихме се отлично, доволни сме, доволни са и домакините, получихме няколко покани за участие в други фестивали в монтанска област. Представихме се с три неща- една китка от Тракия и разработка на автентичен фолклор от нашия регион. Прие се много добре от публиката, а най-много аплодисменти получи нашият състав."За да демонстрира певческите си умения, но и чувството си за хумор, от Враца беше дошла една симпатична група, с преобладаващо женско присъствие, нарекла себе си КГБ. На пръв поглед стряскаща абревиатура, но иначе те са Клуб на готините баби, с председател Катя Найденова, която е автор на името,  и отговорник Райна Духльовска:

"Ние сме готини, игриви...Тук сме на един фолклорен празник, за да пеем и танцуваме... Ние сме групата на готините баби от Враца и пеем хубави, закачливи песни- за любов, за щастие и за още нещо... И за стари, готини години, и за стари мераци..."

Певческа група от Клуба на готините баби- преди изяватаКлубът на готините баби съществува втора година и певческата група вече е спечелила първите си награди. Казват, че за членство в групата се изисква само желание. Девизът на КГБ е "Знаем, можем и го правим". В певческата група има и двама мъже, единият свири на устна хармоника, другият е акордеонист на групата.
 
"Дядовците ги държим под прикритие- затова сме КГБ", казват закачливо жените. 

Събират се за репетиции всеки понеделник, след репетициите се забавляват. Имат и артистична група. 

"Имаме и оркестър без име имаме, а девизът на оркестъра е "Дай ни път, скъсани цървуле и ни глей сеиро"- по врачански"- казва Катя Найденова. 

Въпреки днешните трудностите пред всички пенсионери у нас, готините баби не се предават и се шегуват, че имат правата и възможностите на българските студенти: 

"Не сме пенсионери, стипендианти сме на НОИ. Стипендиите са ни като на студентите- стигат и хартисват... Но не се оплакваме, караме напред...Важното е отношението към хората, любовта към всичко родно, българско, добрите взаимоотношения, обичта, уважението... Младите трябва да обичат Българското, да не се стремят към чуждите неща, защото ние си имаме и фолклор и родина, и природа, и всичко. Останете си в България, дерзайте за нея"- призовава Райна Духльовска. 

А както се казва- и аз бях там, и чух, и видях, и играх. За палещите лъчи на слънцето, за дългото чакане да ни дойде реда и умората, която изпитвахме всички, няма да споменавам, защото какво са те пред доброто настроение, емоцията и усещането за свое, родно и красиво. Иначе фолклорният фестивал нямаше конкурсен характер, а за всички участници имаше грамоти и плакети, изработени от местни занаятчии. Имаше и пожелание за здраве и покана към участниците- за фестивала следващата година. 

Галерия

Вижте още

Владимир Цветков- за риболова и чувството да държиш четка в ръка

Днес в " Думата имат старейшините " ви представяме Владимир Цветков- ръководител на риболовния клуб към ловно- рибарското дружество в Монтана, един от инициаторите на училището по риболов "Синьо лято". Владимир Цветков е роден в село Славотин, община Монтана. Живял е там до 6 клас. След това се мести да живее в град Монтана. На малко по- късен етап..

публикувано на 18.07.19 в 17:00

Плащаме по- скъпо за родните мачове по телевизията

Цената на платените пакети за спортните канали, излъчващи мачовете от българското футболно първенство бе увеличена с 1 лев от 1 юли. Услугата вече струва 7.99 лева, а каналите са част от българска медийна и технологична компания, придобита от Кирил Домусчиев. До края на договора за телевизионните права за българското футболно първенство остават..

публикувано на 18.07.19 в 15:00

В "Музикална зона" на 18 юли 2019 слушаме Сабине Майер

Тя е германска виртуозна кларинетистка, чиято кариера стартира в Симфоничния оркестър на Баварското радио. След това свири в Берлинска филхармония,   където предизвиква скандал, тай като е една от първите жени, назначени в оркестъра. Поради несъвместимост с останалите музиканти напуска, за да започне нейната солова кариера. Камерната музика..

публикувано на 18.07.19 в 09:00

Деца с подписка за повече контейнери за разделно събиране във Видин

Деца събират подписка за по-чист и зелен Видин. Смятат, че в града има жужда от повече контейнери за разделно събиране и очакват и възрастните да ги подкрепят. Идеята е на Весела и Станислава и само за два дни момичетата успели да съберат повече от 200 подписа. Весела: " Една сутрин се събудих, погледнах новините и видях всичките неща,..

публикувано на 17.07.19 в 17:55

На гости в работилницата по готварство в The Bridge

Днес ви представяме магията на готвенето. За целта отиваме в работилницата по готварство на фестивала The Bridge Fest , където ръководител е Валентин Янков . Той започва да се занимава с готварство от 17-годишна възраст. Преди това е работил е като барман и оттам започва да харесва напрегната атмосфера и работата с хора. Решава,че не е хубаво да..

публикувано на 17.07.19 в 17:50

Министерството на културата финансира проучване на крепостта Бонония във Видин

Археологическо проучване ще бъде проведено на територията на античната крепост Бонония във Видин. За първи път работата на обекта ще се извърши с подкрепата от Министерството на културата . 10 000 лева е сумата, с която ведомството финансира археологическия екип, ръководен от доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с..

публикувано на 17.07.19 в 13:34

Млад изпълнител от Северозапада представя песен на "Бургас и морето"

Песента "Мечтай, море" на младия изпълнител от Плевен Александър Томов е селектирана сред 12-те най-добри, които ще участват във финалния концерт на конкурса " Бургас и морето" . Песента е по музика на Мартин Антонов, текстът е на Татяна Йотова, аранжиментът - на Пламен Велинов, разказа певецът: "Песента е създадена още преди няколко месеца...

публикувано на 17.07.19 в 17:15