Оперният фестивал в Белоградчик - светилище за духа и изкуството на България

5
Снимка: Радио Видин


За четвърта поредна година Белоградчишките скали ще бъдат декор на седем от най-зрелищните спектакли на Софийската опера и балет, включени в програмата на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали". От 20 юли до 4 август скалите край Белоградчик ще предложат съчетание между творчеството на природата и човешкия гений и талант. Фестивалната сцена вече е изградена в двора на крепостта "Калето" над града, като тя е разширена, в сравнение с миналата година, за да се осигури по-голям простор за играта на артистите. Програмата тази година е много разнообразна, каза за Радио ВИДИН директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов:

"Започваме с "Кармина Борана", един много интересен музикален фон за тези скали. Една драматургия силно изразена в танц и в пеене, и мисля, че това изключително добре ще пасне на идеята една средновековна музика да бъде в хомогенен синтез с една картина на едно чудо на природата. След това ще направим една по-класическа балетна импресия, това е "Дамата с камелиите". И втората седмица с три оперни представления. Премиера за Белоградчишките скали на "Трубадур", големия интерес към "Кармен" ще повторим и тази година и "Турандот" за трети път. Заедно с това върви и пещерната импресия "Богове, великани, джуджета, валкюри". Това представление, което трае около два часа в пещера "Магура", е едно специално културно събитие - първо да се посети пещера "Магура", която е уникална, и второ- да се сътворява заедно с публиката този пърформанс, който е в три части."

Произведението на Вагнер ще бъде разгърнато на девет места в пещерата, където публиката ще се наслади на една колекция от изключителни сцени от драматургията на немския композитор. И тази година, в репертоарната програма присъства мюзикълът "Mama Mia". Заради лошо време миналата година спектакълът се игра в Спортната зала на Белоградчик. От Операта изразяват надежди тази година да успеят да го реализират под открито небе, което ще е първото му представяне на открито изобщо.

Във Фестивала ще участват най-добрите артисти на Софийската опера и балет, сред които: Радостина Николаева, Кирил Манолов, Гергана Русикова, Габриела Георгиева, Костадин Андреев, Мартин Илиев и др.

Необичайни сценични решения, нов замисъл на режисьорската интерпретация, родена сред магичната красота на Белоградчишките скали, и възможност на публиката и тази година да усети по друг начин своите любими произведения - това обещава академик Карталов и цитира Константин Иречек, според когото няма как да се опише красотата на Белоградчишките скали - тя трябва да се види. Същото важи и за фестивала "Опера на върховете" - трябва да се види и чуе.

Галерия

Вижте още

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

С балон над Белоградчишките скали

Белоградчишките скали, погледнати отгоре- това беше една от атракциите, която организаторите на демотура за хора над 55 години ни предложиха. Нов поглед и незабравимо изживяване за всички нас – и за двадесетгодишните, и за 60 плюс-  годишните. Защото участниците в петдневната екскурзия, която показа част от забележителности на област Видин и Монтана..

публикувано на 18.10.19 в 11:21

Евростат: Българите най-застрашени от бедност

България е страната в ЕС с най-голям дял от населението, който е застрашен от бедност или социално изключване - 32.8 на сто, или над 2.32 милиона души.Това сочат представените днес данни на Евростат. Проучването излиза на Световния ден на борба с бедността - 17 октомври. Денят се отбелязва от 26 години, като основната му цел е да осведомява и..

публикувано на 17.10.19 в 16:37

Учебна производствена авария бе отстранена във Видин

Щабна тренировка и пожаро- тактическо учение за ликвидиране на промишлена авария на територията на бившия химически комбинат "Видахим" АД се проведе днес във  Видин. В практическото учение се включиха сили и средства на единната спасителна система на територията на област Видин. В него взеха съвместно участие служители на Регионална дирекция "Пожарна..

публикувано на 17.10.19 в 16:13

Трудна есенна сеитба и ниски изкупни цени на меда

Всяка година в началото на стопанската година земеделците са под напрежение, защото са зависими от климатичните условия и от това дали ще има дъжд със стопанско значение- така необходим при есенната сеитба. Агротехническите срокове текат, а поредната суха есен мъчи производителите. Това се превръща в тенденция през последните години, но зърното ще..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Облекчават учебните програми по математика в прогимназиален етап

Учебните програми по математика за 5, 6 и 7 клас ще бъдат преразгледани с цел да бъдат облекчени - това съобщи министърът на образованието и науката  Красимир Вълчев  преди дни пред депутатите от парламентарната просветна комисия. Основната посочена причина е натрупването на  изоставане  в голям брой ученици. Сформирана е неформална група,..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Млади патриоти разкриват "Забравените личности" на Ломския край

Ученици от ломското училище "Димитър Маринов" ще посетят българските места в Букурещ . Екскурзията е награда за участието им в литературноисторически конкурс на тема "Забравените личности" . Конкурсът е организиран от социалната мрежа за добри дела "Volontime", но идеята младите патриоти от Лом да пътуват до румънската столица е на известния онколог..

обновено на 16.10.19 в 15:45