Оперният фестивал в Белоградчик - светилище за духа и изкуството на България

5
Снимка: Радио Видин


За четвърта поредна година Белоградчишките скали ще бъдат декор на седем от най-зрелищните спектакли на Софийската опера и балет, включени в програмата на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали". От 20 юли до 4 август скалите край Белоградчик ще предложат съчетание между творчеството на природата и човешкия гений и талант. Фестивалната сцена вече е изградена в двора на крепостта "Калето" над града, като тя е разширена, в сравнение с миналата година, за да се осигури по-голям простор за играта на артистите. Програмата тази година е много разнообразна, каза за Радио ВИДИН директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов:

"Започваме с "Кармина Борана", един много интересен музикален фон за тези скали. Една драматургия силно изразена в танц и в пеене, и мисля, че това изключително добре ще пасне на идеята една средновековна музика да бъде в хомогенен синтез с една картина на едно чудо на природата. След това ще направим една по-класическа балетна импресия, това е "Дамата с камелиите". И втората седмица с три оперни представления. Премиера за Белоградчишките скали на "Трубадур", големия интерес към "Кармен" ще повторим и тази година и "Турандот" за трети път. Заедно с това върви и пещерната импресия "Богове, великани, джуджета, валкюри". Това представление, което трае около два часа в пещера "Магура", е едно специално културно събитие - първо да се посети пещера "Магура", която е уникална, и второ- да се сътворява заедно с публиката този пърформанс, който е в три части."

Произведението на Вагнер ще бъде разгърнато на девет места в пещерата, където публиката ще се наслади на една колекция от изключителни сцени от драматургията на немския композитор. И тази година, в репертоарната програма присъства мюзикълът "Mama Mia". Заради лошо време миналата година спектакълът се игра в Спортната зала на Белоградчик. От Операта изразяват надежди тази година да успеят да го реализират под открито небе, което ще е първото му представяне на открито изобщо.

Във Фестивала ще участват най-добрите артисти на Софийската опера и балет, сред които: Радостина Николаева, Кирил Манолов, Гергана Русикова, Габриела Георгиева, Костадин Андреев, Мартин Илиев и др.

Необичайни сценични решения, нов замисъл на режисьорската интерпретация, родена сред магичната красота на Белоградчишките скали, и възможност на публиката и тази година да усети по друг начин своите любими произведения - това обещава академик Карталов и цитира Константин Иречек, според когото няма как да се опише красотата на Белоградчишките скали - тя трябва да се види. Същото важи и за фестивала "Опера на върховете" - трябва да се види и чуе.

Галерия

Вижте още

Владимир Цветков- за риболова и чувството да държиш четка в ръка

Днес в " Думата имат старейшините " ви представяме Владимир Цветков- ръководител на риболовния клуб към ловно- рибарското дружество в Монтана, един от инициаторите на училището по риболов "Синьо лято". Владимир Цветков е роден в село Славотин, община Монтана. Живял е там до 6 клас. След това се мести да живее в град Монтана. На малко по- късен етап..

публикувано на 18.07.19 в 17:00

Плащаме по- скъпо за родните мачове по телевизията

Цената на платените пакети за спортните канали, излъчващи мачовете от българското футболно първенство бе увеличена с 1 лев от 1 юли. Услугата вече струва 7.99 лева, а каналите са част от българска медийна и технологична компания, придобита от Кирил Домусчиев. До края на договора за телевизионните права за българското футболно първенство остават..

публикувано на 18.07.19 в 15:00

В "Музикална зона" на 18 юли 2019 слушаме Сабине Майер

Тя е германска виртуозна кларинетистка, чиято кариера стартира в Симфоничния оркестър на Баварското радио. След това свири в Берлинска филхармония,   където предизвиква скандал, тай като е една от първите жени, назначени в оркестъра. Поради несъвместимост с останалите музиканти напуска, за да започне нейната солова кариера. Камерната музика..

публикувано на 18.07.19 в 09:00

Деца с подписка за повече контейнери за разделно събиране във Видин

Деца събират подписка за по-чист и зелен Видин. Смятат, че в града има жужда от повече контейнери за разделно събиране и очакват и възрастните да ги подкрепят. Идеята е на Весела и Станислава и само за два дни момичетата успели да съберат повече от 200 подписа. Весела: " Една сутрин се събудих, погледнах новините и видях всичките неща,..

публикувано на 17.07.19 в 17:55

На гости в работилницата по готварство в The Bridge

Днес ви представяме магията на готвенето. За целта отиваме в работилницата по готварство на фестивала The Bridge Fest , където ръководител е Валентин Янков . Той започва да се занимава с готварство от 17-годишна възраст. Преди това е работил е като барман и оттам започва да харесва напрегната атмосфера и работата с хора. Решава,че не е хубаво да..

публикувано на 17.07.19 в 17:50

Министерството на културата финансира проучване на крепостта Бонония във Видин

Археологическо проучване ще бъде проведено на територията на античната крепост Бонония във Видин. За първи път работата на обекта ще се извърши с подкрепата от Министерството на културата . 10 000 лева е сумата, с която ведомството финансира археологическия екип, ръководен от доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с..

публикувано на 17.07.19 в 13:34

Млад изпълнител от Северозапада представя песен на "Бургас и морето"

Песента "Мечтай, море" на младия изпълнител от Плевен Александър Томов е селектирана сред 12-те най-добри, които ще участват във финалния концерт на конкурса " Бургас и морето" . Песента е по музика на Мартин Антонов, текстът е на Татяна Йотова, аранжиментът - на Пламен Велинов, разказа певецът: "Песента е създадена още преди няколко месеца...

публикувано на 17.07.19 в 17:15