Община Димово отново работи със запорирани сметки

Снимка: Радио ВИДИН

Запорът е наложен във връзка със стари задължения на Общината към фирмата, извършваща услуги за сметосъбиране и сметоизвозване, с която Общината имаше договор. След неговото изтичане, договорът не бе подновен.


"Миналата година фирмата ни държа почти през цялото време със запори на сметките, тази година пак. Беше ги вдигнал към октомври до февруари и сега отново сме така. В момента сме в трудна, тежка ситуация без пари. Живеем и работим само с това, което идва по линия на държавната субсидия, защото върху нея не могат да се слагат запори. Задължението е някъде към 2 милиона", каза Добромир Тодоров- председател на Общински съвет- Димово.


След като не бе подновен договорът с фирмата, ангажирана със сметосъбиране и сметоизвозване, от началото на годината Община Димово извършва услугата. Закупени са нови кофи и контейнери, един нов камион и един втора употреба, друг камион беше преустроен.


Жители на Димово казват, че редовно се изхвърлят отпадъците, а други- че трябва по-често да се събира боклукът:


"Минават редовно. Кофи има навсякъде. Пълнят се и ги изхвърлят, минават всяка седмица... Ние сме от Воднянци. Имаме контейнери, нови. Достатъчно са. Минават, събират боклука, изхвърлят го... Като се напълни, то изпада отвънка... Имаме кофи, достатъчно са, ако минават редовно. По някой път по две седмици като не минат, съберем в чували и слагаме до кофата. Сега мухи има много, мирише. За предпочитане е да си минават по един път в седмицата..."


СнимкаСтруктурно звено към общинската администрация е ангажирано със събирането на отпадъците. Общината се опитва и да намали извозвания отпадък, като до контейнерите са поставени други за пластмасови бутилки, които обаче са празни.


Общинските съветници в Димово, в търсене на решение на финансовия проблем, са поискали първо безлихвен кредит от Министерството на финансите, след това се отказали.


"Първото решение преди един месец и половина мина безпроблемно. Само че, експертите, които са готвили предложението, са допуснали една грешка в сроковете на възстановяване на парите, които го правят дългосрочен кредит, а ние нямаме право непосредствено преди изборите да вземаме дългосрочни кредити. Максимумът, който може да вземе Общинският съвет след 39-ия месец от мандата си, е краткосрочен, със срок на възстановяване до една година", обясни Добромир Тодоров.


Решението е било върнато и коригирано, след което Общинският съвет отказал да го гласува:


"Част от общинските съветници се чудят защо чак сега, можели сме по-рано. Други си правят сметки за изборите- че на някои кандидати ще им е по-лесно за изборите от други, като се каже, че Общината е зле. Винаги преди избори става много интересно. Така или иначе не се прие повторното предложение за този кредит."

Вижте още

Кога климатикът е опасен?

През летните месеци, заради по-високите температури, все повече хора използвт климатици. Без  значение дали сме на работа, вкъщи или в колата, когато градусите се повишат, всеки има нужда от разхлаждане. Климатикът може да ни осигури градусите, които желаем, за да се чувстваме добре. Освен ползите, които този електрически уред ни носи, няма как да не..

публикувано на 18.07.19 в 15:00

Нови съоръжения за игри в Кула

На нови пързалка, люлка, лостове и маси за шах се радват децата на Кула. Тези съоръжения са закупени със средства на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, монтирани са и са готови за игри през лятната ваканция . Една част от тях са в парка до крепостта "Кастра Мартис", други- в градския парк. "За по-..

публикувано на 18.07.19 в 12:55

"Неделник" от 14 юли 2019 година

Ето де. Дойде му ред на този "Неделник", който излъчихме на живо от Комплекс "Магура" . Това е много важно. Започвам с преглед на старите вестници, а след това Давид Давидов ни разказва как минало представянето на новата му книга "Запейте, наша ескадрила..." в Монтана и какви са очакванията му за представянето и във Видин, което..

публикувано на 16.07.19 в 22:39
Новата свинеферма в Дунавци

Колко опасна за здравето на хората е миризмата от свинефермата в Дунавци

От няколко месеца в град Дунавци работи нова свинеферма. Обектът е на частен инвеститор, изграден е по проект. Инициативен комитет от град Дунавци с председател Малин Младенов сигнализира местния кмет и кмета на Община Видин, че се усеща неприятна миризма извън границите на обекта. За Радио ВИДИН Малин Младенов обясни, че още от миналата година са..

публикувано на 16.07.19 в 17:09

Белоградчишките скали трябва да са осветени, смятат граждани

11 стойки, с 14 прожектора, монтирани върху Белоградчишките скали разделиха общественото мнение на две противоположни страни. Гражданската инициатива за осветяването на скалния феномен бе наречена от бившия министър на културата Вежди Рашидов "вандалски акт". Това накара Министерството на културата да се самосезира и да направи проверка. Тя..

публикувано на 15.07.19 в 14:00

Детски празник на открито в Кула

Детски празник ще се проведе тази неделя- 14 юли в град Кула . Доброволците от кампанията "Северозапазване", която цели да възстанови градския парк, са организирали забавления за децата в парка. В 7.00 часа на стадиона започват полетите с балон , след това ще има игри и танци . "Издигането ще бъде с привързан балон. От 7 часа започваме да издигаме..

публикувано на 12.07.19 в 17:01

"Синьо лято" за първи път за децата на Монтана

На язовир Долна вода край Монтана се провежда лятно рибарско училище. В него са се записали над 100 деца. Идеята е на местното ловно рибарско дружество и на Общинския съвет по наркотични вещества. Заниманията за всяка група се провеждат от понеделник до петък.  Александър Георгиев - специалист "Ловно стопанство" към СЛРД "Огоста" в град Монтана е..

публикувано на 11.07.19 в 17:30