Община Димово отново работи със запорирани сметки

Снимка: Радио ВИДИН

Запорът е наложен във връзка със стари задължения на Общината към фирмата, извършваща услуги за сметосъбиране и сметоизвозване, с която Общината имаше договор. След неговото изтичане, договорът не бе подновен.


"Миналата година фирмата ни държа почти през цялото време със запори на сметките, тази година пак. Беше ги вдигнал към октомври до февруари и сега отново сме така. В момента сме в трудна, тежка ситуация без пари. Живеем и работим само с това, което идва по линия на държавната субсидия, защото върху нея не могат да се слагат запори. Задължението е някъде към 2 милиона", каза Добромир Тодоров- председател на Общински съвет- Димово.


След като не бе подновен договорът с фирмата, ангажирана със сметосъбиране и сметоизвозване, от началото на годината Община Димово извършва услугата. Закупени са нови кофи и контейнери, един нов камион и един втора употреба, друг камион беше преустроен.


Жители на Димово казват, че редовно се изхвърлят отпадъците, а други- че трябва по-често да се събира боклукът:


"Минават редовно. Кофи има навсякъде. Пълнят се и ги изхвърлят, минават всяка седмица... Ние сме от Воднянци. Имаме контейнери, нови. Достатъчно са. Минават, събират боклука, изхвърлят го... Като се напълни, то изпада отвънка... Имаме кофи, достатъчно са, ако минават редовно. По някой път по две седмици като не минат, съберем в чували и слагаме до кофата. Сега мухи има много, мирише. За предпочитане е да си минават по един път в седмицата..."


СнимкаСтруктурно звено към общинската администрация е ангажирано със събирането на отпадъците. Общината се опитва и да намали извозвания отпадък, като до контейнерите са поставени други за пластмасови бутилки, които обаче са празни.


Общинските съветници в Димово, в търсене на решение на финансовия проблем, са поискали първо безлихвен кредит от Министерството на финансите, след това се отказали.


"Първото решение преди един месец и половина мина безпроблемно. Само че, експертите, които са готвили предложението, са допуснали една грешка в сроковете на възстановяване на парите, които го правят дългосрочен кредит, а ние нямаме право непосредствено преди изборите да вземаме дългосрочни кредити. Максимумът, който може да вземе Общинският съвет след 39-ия месец от мандата си, е краткосрочен, със срок на възстановяване до една година", обясни Добромир Тодоров.


Решението е било върнато и коригирано, след което Общинският съвет отказал да го гласува:


"Част от общинските съветници се чудят защо чак сега, можели сме по-рано. Други си правят сметки за изборите- че на някои кандидати ще им е по-лесно за изборите от други, като се каже, че Общината е зле. Винаги преди избори става много интересно. Така или иначе не се прие повторното предложение за този кредит."

Вижте още

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51

"Неделник" от 29 септември 2019 година

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич , Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино" . Оказа се, че е част от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По..

публикувано на 29.09.19 в 13:05