"Синьо лято" за първи път за децата на Монтана

Снимка: Радио ВИДИН

На язовир Долна вода край Монтана се провежда лятно рибарско училище. В него са се записали над 100 деца. Идеята е на местното ловно рибарско дружество и на Общинския съвет по наркотични вещества. Заниманията за всяка група се провеждат от понеделник до петък. 


Александър Георгиев- специалист "Ловно стопанство" към СЛРД "Огоста" в град Монтана е един от лекторите:


"Част от програмата, която сме направили, заедно с нашите партньори, е и дивата фауна на България. Показваме снимки и след това показваме в по-обобщен вариант как да ги различават, къде се срещат, какви местообитания обичат, с какво се хранят, как да различаваме техните следи. Миналата седмица с първокласниците накрая се препитахме и абсолютно всички знаеха всичко."


СнимкаИнициативата се случва с подкрепата на Община Монтана, която е осигурила безплатен транспорт за децата от града до язовир Долна вода сутрин и на обяд обратно до Монтана.


Доброволци от Общинския съвет по наркотични вещества  всеки понеделник си говорят с децата за зависимостите, съобразени с възрастта на децата.


"Имаме записани 103 деца за месеците юли и август, което е показателно и тези деца си тръгват щастливи оттук. Успяхме да ги откъснем за една седмица от телефоните и таблетите. И родителите са изключително доволни. Дори казват, че това е много кратко време и искат да продължи по- дълго. Но, няма как, 103 деца от различни възрастови групи, разпределени по седмици. Виждате колко са щастливи децата", каза Мария Шуманска - председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Монтана.


СнимкаДецата, които са на лятното училище, получават шапки и тениски с логото на инициативата "Синьо лято". Заниманията са безплатни, има осигурен транспорт до язовир Долна вода всеки делничен ден през юли и август, на доброволни начала се водят и часовете по теория и практика от членове на ловно- рибарското дружество в Монтана и доброволците от Българския червен кръст и Общинския съвет по наркотични вещества. И всичко това се прави за децата- да ги научат как да пазят околния свят- рибите, птиците, животните, как да оцеляват на открито, да оказват първа помощ на пострадал. Наред с всички тези знания се учат и на култура на поведение по време на риболов.


Сред обучителите е и Горан Аврамов- секретар на комисията по спорта към Общинския съвет в Монтана. Той води часове по риболов - теория и практика.  


Снимка"Говорим за видовете риби, връзване на възли, куки, плувки, прътове. И практика. От 6 години водя в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Стефан Стефанов" секция по спортен риболов. Там съм преподавател. Огромен е интересът. Стремя се да ги науча на възпитание, самоконтрол, увереност, другарство и отношение към околната среда", заяви Горан Аврамов.


Какво учиха и научиха второкласниците, които тази седмица са на лятно училище?


"Записах се, защото искам да се науча по-добре да ловя риба и защото ми харесва. Ходя с родителите ми на язовир Огоста... Учихме за животните, показаха ни видове кучета, елени, пипахме рогата им. Забавно е. Бяха ми интересни стъпките на животните... Аз съм ловил риба много пъти. Забавно е, когато съм навън. Хващал съм шарани, платики, бабушки... "Синьо лято" е всяка седмица". Накрая ще имаме състезание по риболов..."


СнимкаВладимир Цветков е ръководител на риболовния клуб към ловно- рибарско дружество "Огоста". 


"Инициативата по условие е успешна. Мога да си говоря, каквото искам, но виждате децата зад мен. Това е идея още от времето, когато възстановихме риболовния клуб. Независимо от хилядите риболовни билети, законът в момента е такъв, че тези билети се издават без да е задължително наличието на някакво дружество. Дружеството означава различни неща- колектив, взаимопомощ, отговорност и децата са точно тези, които отрано трябва да бъдат научени на подобни неща. Иначе ни се струваше и е малко трудно. Ние не сме педагози, ние сме рибари и ловци, но с добро желание, умения, съставяне на програма, се стига до добър резултат."


Всички хора, които се включват в инициативата "Синьо лято", полагат доброволен и безплатен труд. Рибарското училище се прави с минимални средства, отделени от дружеството и местната община. "Синьо лято" ще продължи до края на август. Записали са се деца от първи до единадесети клас, разпределени в групи, според класовете, които са завършили. В края на всяка смяна децата получават безплатен риболовен билет. За следващото лято вече се мисли за летен лагер и се търсят варианти за финансиране.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.Вижте още

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51

"Неделник" от 29 септември 2019 година

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич , Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино" . Оказа се, че е част от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По..

публикувано на 29.09.19 в 13:05