"Синьо лято" за първи път за децата на Монтана

Снимка: Радио ВИДИН

На язовир Долна вода край Монтана се провежда лятно рибарско училище. В него са се записали над 100 деца. Идеята е на местното ловно рибарско дружество и на Общинския съвет по наркотични вещества. Заниманията за всяка група се провеждат от понеделник до петък. 


Александър Георгиев- специалист "Ловно стопанство" към СЛРД "Огоста" в град Монтана е един от лекторите:


"Част от програмата, която сме направили, заедно с нашите партньори, е и дивата фауна на България. Показваме снимки и след това показваме в по-обобщен вариант как да ги различават, къде се срещат, какви местообитания обичат, с какво се хранят, как да различаваме техните следи. Миналата седмица с първокласниците накрая се препитахме и абсолютно всички знаеха всичко."


СнимкаИнициативата се случва с подкрепата на Община Монтана, която е осигурила безплатен транспорт за децата от града до язовир Долна вода сутрин и на обяд обратно до Монтана.


Доброволци от Общинския съвет по наркотични вещества  всеки понеделник си говорят с децата за зависимостите, съобразени с възрастта на децата.


"Имаме записани 103 деца за месеците юли и август, което е показателно и тези деца си тръгват щастливи оттук. Успяхме да ги откъснем за една седмица от телефоните и таблетите. И родителите са изключително доволни. Дори казват, че това е много кратко време и искат да продължи по- дълго. Но, няма как, 103 деца от различни възрастови групи, разпределени по седмици. Виждате колко са щастливи децата", каза Мария Шуманска - председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Монтана.


СнимкаДецата, които са на лятното училище, получават шапки и тениски с логото на инициативата "Синьо лято". Заниманията са безплатни, има осигурен транспорт до язовир Долна вода всеки делничен ден през юли и август, на доброволни начала се водят и часовете по теория и практика от членове на ловно- рибарското дружество в Монтана и доброволците от Българския червен кръст и Общинския съвет по наркотични вещества. И всичко това се прави за децата- да ги научат как да пазят околния свят- рибите, птиците, животните, как да оцеляват на открито, да оказват първа помощ на пострадал. Наред с всички тези знания се учат и на култура на поведение по време на риболов.


Сред обучителите е и Горан Аврамов- секретар на комисията по спорта към Общинския съвет в Монтана. Той води часове по риболов - теория и практика.  


Снимка"Говорим за видовете риби, връзване на възли, куки, плувки, прътове. И практика. От 6 години водя в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Стефан Стефанов" секция по спортен риболов. Там съм преподавател. Огромен е интересът. Стремя се да ги науча на възпитание, самоконтрол, увереност, другарство и отношение към околната среда", заяви Горан Аврамов.


Какво учиха и научиха второкласниците, които тази седмица са на лятно училище?


"Записах се, защото искам да се науча по-добре да ловя риба и защото ми харесва. Ходя с родителите ми на язовир Огоста... Учихме за животните, показаха ни видове кучета, елени, пипахме рогата им. Забавно е. Бяха ми интересни стъпките на животните... Аз съм ловил риба много пъти. Забавно е, когато съм навън. Хващал съм шарани, платики, бабушки... "Синьо лято" е всяка седмица". Накрая ще имаме състезание по риболов..."


СнимкаВладимир Цветков е ръководител на риболовния клуб към ловно- рибарско дружество "Огоста". 


"Инициативата по условие е успешна. Мога да си говоря, каквото искам, но виждате децата зад мен. Това е идея още от времето, когато възстановихме риболовния клуб. Независимо от хилядите риболовни билети, законът в момента е такъв, че тези билети се издават без да е задължително наличието на някакво дружество. Дружеството означава различни неща- колектив, взаимопомощ, отговорност и децата са точно тези, които отрано трябва да бъдат научени на подобни неща. Иначе ни се струваше и е малко трудно. Ние не сме педагози, ние сме рибари и ловци, но с добро желание, умения, съставяне на програма, се стига до добър резултат."


Всички хора, които се включват в инициативата "Синьо лято", полагат доброволен и безплатен труд. Рибарското училище се прави с минимални средства, отделени от дружеството и местната община. "Синьо лято" ще продължи до края на август. Записали са се деца от първи до единадесети клас, разпределени в групи, според класовете, които са завършили. В края на всяка смяна децата получават безплатен риболовен билет. За следващото лято вече се мисли за летен лагер и се търсят варианти за финансиране.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.Вижте още

Кога климатикът е опасен?

През летните месеци, заради по-високите температури, все повече хора използвт климатици. Без  значение дали сме на работа, вкъщи или в колата, когато градусите се повишат, всеки има нужда от разхлаждане. Климатикът може да ни осигури градусите, които желаем, за да се чувстваме добре. Освен ползите, които този електрически уред ни носи, няма как да не..

публикувано на 18.07.19 в 15:00

Нови съоръжения за игри в Кула

На нови пързалка, люлка, лостове и маси за шах се радват децата на Кула. Тези съоръжения са закупени със средства на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, монтирани са и са готови за игри през лятната ваканция . Една част от тях са в парка до крепостта "Кастра Мартис", други- в градския парк. "За по-..

публикувано на 18.07.19 в 12:55

"Неделник" от 14 юли 2019 година

Ето де. Дойде му ред на този "Неделник", който излъчихме на живо от Комплекс "Магура" . Това е много важно. Започвам с преглед на старите вестници, а след това Давид Давидов ни разказва как минало представянето на новата му книга "Запейте, наша ескадрила..." в Монтана и какви са очакванията му за представянето и във Видин, което..

публикувано на 16.07.19 в 22:39
Новата свинеферма в Дунавци

Колко опасна за здравето на хората е миризмата от свинефермата в Дунавци

От няколко месеца в град Дунавци работи нова свинеферма. Обектът е на частен инвеститор, изграден е по проект. Инициативен комитет от град Дунавци с председател Малин Младенов сигнализира местния кмет и кмета на Община Видин, че се усеща неприятна миризма извън границите на обекта. За Радио ВИДИН Малин Младенов обясни, че още от миналата година са..

публикувано на 16.07.19 в 17:09

Белоградчишките скали трябва да са осветени, смятат граждани

11 стойки, с 14 прожектора, монтирани върху Белоградчишките скали разделиха общественото мнение на две противоположни страни. Гражданската инициатива за осветяването на скалния феномен бе наречена от бившия министър на културата Вежди Рашидов "вандалски акт". Това накара Министерството на културата да се самосезира и да направи проверка. Тя..

публикувано на 15.07.19 в 14:00

Детски празник на открито в Кула

Детски празник ще се проведе тази неделя- 14 юли в град Кула . Доброволците от кампанията "Северозапазване", която цели да възстанови градския парк, са организирали забавления за децата в парка. В 7.00 часа на стадиона започват полетите с балон , след това ще има игри и танци . "Издигането ще бъде с привързан балон. От 7 часа започваме да издигаме..

публикувано на 12.07.19 в 17:01

Община Димово отново работи със запорирани сметки

Запорът е наложен във връзка със стари задължения на Общината към фирмата, извършваща услуги за сметосъбиране и сметоизвозване, с която Общината имаше договор. След неговото изтичане, договорът не бе подновен. "Миналата година фирмата ни държа почти през цялото време със запори на сметките, тази година пак. Беше ги вдигнал към октомври до..

публикувано на 11.07.19 в 15:46