Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Синьо лято" за първи път за децата на Монтана

Снимка: Радио ВИДИН

На язовир Долна вода край Монтана се провежда лятно рибарско училище. В него са се записали над 100 деца. Идеята е на местното ловно рибарско дружество и на Общинския съвет по наркотични вещества. Заниманията за всяка група се провеждат от понеделник до петък. 


Александър Георгиев- специалист "Ловно стопанство" към СЛРД "Огоста" в град Монтана е един от лекторите:


"Част от програмата, която сме направили, заедно с нашите партньори, е и дивата фауна на България. Показваме снимки и след това показваме в по-обобщен вариант как да ги различават, къде се срещат, какви местообитания обичат, с какво се хранят, как да различаваме техните следи. Миналата седмица с първокласниците накрая се препитахме и абсолютно всички знаеха всичко."


СнимкаИнициативата се случва с подкрепата на Община Монтана, която е осигурила безплатен транспорт за децата от града до язовир Долна вода сутрин и на обяд обратно до Монтана.


Доброволци от Общинския съвет по наркотични вещества  всеки понеделник си говорят с децата за зависимостите, съобразени с възрастта на децата.


"Имаме записани 103 деца за месеците юли и август, което е показателно и тези деца си тръгват щастливи оттук. Успяхме да ги откъснем за една седмица от телефоните и таблетите. И родителите са изключително доволни. Дори казват, че това е много кратко време и искат да продължи по- дълго. Но, няма как, 103 деца от различни възрастови групи, разпределени по седмици. Виждате колко са щастливи децата", каза Мария Шуманска - председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Монтана.


СнимкаДецата, които са на лятното училище, получават шапки и тениски с логото на инициативата "Синьо лято". Заниманията са безплатни, има осигурен транспорт до язовир Долна вода всеки делничен ден през юли и август, на доброволни начала се водят и часовете по теория и практика от членове на ловно- рибарското дружество в Монтана и доброволците от Българския червен кръст и Общинския съвет по наркотични вещества. И всичко това се прави за децата- да ги научат как да пазят околния свят- рибите, птиците, животните, как да оцеляват на открито, да оказват първа помощ на пострадал. Наред с всички тези знания се учат и на култура на поведение по време на риболов.


Сред обучителите е и Горан Аврамов- секретар на комисията по спорта към Общинския съвет в Монтана. Той води часове по риболов - теория и практика.  


Снимка"Говорим за видовете риби, връзване на възли, куки, плувки, прътове. И практика. От 6 години водя в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Стефан Стефанов" секция по спортен риболов. Там съм преподавател. Огромен е интересът. Стремя се да ги науча на възпитание, самоконтрол, увереност, другарство и отношение към околната среда", заяви Горан Аврамов.


Какво учиха и научиха второкласниците, които тази седмица са на лятно училище?


"Записах се, защото искам да се науча по-добре да ловя риба и защото ми харесва. Ходя с родителите ми на язовир Огоста... Учихме за животните, показаха ни видове кучета, елени, пипахме рогата им. Забавно е. Бяха ми интересни стъпките на животните... Аз съм ловил риба много пъти. Забавно е, когато съм навън. Хващал съм шарани, платики, бабушки... "Синьо лято" е всяка седмица". Накрая ще имаме състезание по риболов..."


СнимкаВладимир Цветков е ръководител на риболовния клуб към ловно- рибарско дружество "Огоста". 


"Инициативата по условие е успешна. Мога да си говоря, каквото искам, но виждате децата зад мен. Това е идея още от времето, когато възстановихме риболовния клуб. Независимо от хилядите риболовни билети, законът в момента е такъв, че тези билети се издават без да е задължително наличието на някакво дружество. Дружеството означава различни неща- колектив, взаимопомощ, отговорност и децата са точно тези, които отрано трябва да бъдат научени на подобни неща. Иначе ни се струваше и е малко трудно. Ние не сме педагози, ние сме рибари и ловци, но с добро желание, умения, съставяне на програма, се стига до добър резултат."


Всички хора, които се включват в инициативата "Синьо лято", полагат доброволен и безплатен труд. Рибарското училище се прави с минимални средства, отделени от дружеството и местната община. "Синьо лято" ще продължи до края на август. Записали са се деца от първи до единадесети клас, разпределени в групи, според класовете, които са завършили. В края на всяка смяна децата получават безплатен риболовен билет. За следващото лято вече се мисли за летен лагер и се търсят варианти за финансиране.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50