Снимката на 11 юли 2019 година

Снимка: Община Берковица

Болницата в град Берковица получи допълнителна субсидия в размер на 279 хиляди лева от Министерството на здравеопазването.


Първото класиране на учениците за прием след 7 клас е достъпно в интернет, съобщи Министерството на образованието. Записването на приетите в първия етап на класирането е до 16 юли, включително. За участие във второ класиране бъдещите гимназисти трябва да подадат заявления в училището, в което са приети. Тази година бъдещите гимназисти са повече и с по-висок успех, показва първото класиране след 7 клас. 

Успешно е преминала операцията на малката Велизара от Видин, проведена в болница в турския град Истанбул.

Днес изтича крайният срок за подаване на заявления за преосвидетелстване от ТЕЛК. Съгласно новите наредби, когато са налице две или повече увреждания, всяко от които с 50% или  с над 50% намалена работоспособност, независимо дали са за заболявания от общ характер или за заболявания с причинна връзка, за определяне степента на намалена работоспособност на човека се взема  най-високият процент (най-тежкото увреждане) и към него се прибавят 20 % от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания.

Народното събрание въведе пълна забрана за употреба на тютюн, в това число наргилета и електронни цигари, но за деца до 18 години. С окончателните промени в Закона за здравето обаче пушенето на наргилета в заведенията е разрешено. Вносителите от "Обединени патриоти" настояваха за пълна забрана за пушене в закрити помещения. С приетите промени в Закона за здравето на санкции за пушене в заведение ще подлежат не само нарушителите, но и лицата, които са допуснали нарушаването на закона.

Планувани са още две наземни третирания срещу комари, в рамките на този месец в Община Лом.

На предстоящото заседание на Общински съвет- Враца кметът Калин Каменов ще внесе за разглеждане предложение за отпускане на 500 000 лева на пътя до село Косталево и участъка между селата Девене и Три кладенци.

След успешното приключване на последните модернизации от проекта за повишаване на мощността на пети блок на АЕЦ “Козлодуй” до 104%, реализирани по време на плановия годишен ремонт през тази година, на 13 и 14 юли е планирано да бъдат извършени финалните изпитания, информират от централата. Целта е да се потвърди готовността на системите и съоръженията за работа в условията на повишена мощност в различни експлоатационни режими. По време на изпитанията е планирано мощността на блока последователно да бъде понижена до 60% и до 40%. На 14 юли турбогенераторът ще бъде изключен за няколко часа, след което в рамките на същия ден ще бъде включен и ще започне повишаване на мощността в съответствие с графика. Аналогична програма за изпитания бе изпълнена на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” през 2017 г. В момента блокът работи с пълно натоварване на мощността - 1040 МВт., уточняват от пресцентъра.

Районният съд в Лом потвърди наказателно постановление на стойност 4 000 лв. наложено на бракониер. През април миналата година в река Дунав, в района на село Орсоя, след проведена акция на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е заловен кърмакчия в район "Таталика". След няколко седмици събиране на информация и наблюдение, нарушителят е хванат на място, докато проверява разположените от него забранени уреди. Заловен е при опит да избяга и му е съставен акт, иззети са нова рибарска лодка с извънбордови мотор, разрешителното за стопански риболов, а всички лави са извадени от водата и конфискувани, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

На работната среща за началото на Студентската бригада в Мездра се явиха само 12 бъдещи висшисти. Под ръководството на Общинското предприятие "Чистота" те ще бъдат разпределени в две групи - в първата 3 момчета и 2 момичета ще изработват бетонови изделия, а останалите ще асфалтират улици и ще изкърпват дупки главно в селата от общината. Очакваните още няколко кандидати евентуално ще боядисват бордюри и пешеходни пътеки. Студентската бригада започва на 15 юли.

Дървена пластика на отворена книга с фрагмент от библията ще бъде поставена в двора на Лопушанския манастир. Изработва я Марин Вардолов. Той е автор и на дървената скулптура на св. Йоан Предтеча пред манастирския храм. Направена е от старата гигантската секвоя в манастира, унищожена при буря. Новата дървена скулптура ще е готова за православния празник Успение на Пресвета Богородица, който църквата отбелязва на 15 август.

Концерт "Да прославим Бога" ще се състои в храм "Свето Възнесение"- град Враца. В програмата са включени православни песнопения на църковнославянски и на немски език. Организатори са Врачанската Света Митрополия, Храм-Паметник "Свети Софроний Врачански". Участие ще вземат семеен хор "Йоан Златоусти" с диригент проф.  Дора Дочева, както и дамски хор "Враца" към храм "Свето Възнесение" с диригент Томислав Аспарухов. Концертът започва петък от 18.30 часа.

В малката зала на Младежки дом- Монтана Давид Давидов представи новата си книга със спомени от казармата "Запейте, наша ескадрила...". "Представянето мина много интересно пред бившият офицерски и сержантски състав на поделението", коментира авторът. На 16 юли от 18 часа книгата ще бъде представена и във Видин в Регионална библиотека Михалаки Георгиев. Това е трета книга на врачанския автор след "Легендарният "Ботев" Враца" и "Смях през сълзи от Долно Озирово".

Професионален танцов ансамбъл "Младост" се върна от турне в Испания. Талантите от Монтана участваха в Х Интернационален фолклорен фестивал "Алегрия де Дансар", в Коста Брава /Испания/. "Бяхме около 15 ансамбъла от различни краища на Европа. Участието беше сполучливо", каза ръководителят на ансамбъла Стоян Стоянов. Ансамбълът е изнесъл 15-минутна програма с танци от своя репертоар.

От 12 юли до 16 август читалище "Подем 1926" село Дърманци, община Мездра организира традиционната Лятна академия "Ваканция на село".

На 13 юли в парка пред читалището ще се проведе Четвъртия фолклорен събор "Ехо от Търнак". Празникът е организиран от метството и Народно читалище "Васил Левки - 1899"- село Търнак, община Бяла Слатина. Всяка година събираме все повече участници, каза секретарят на читалището Теменужка Недкова.

Започва приемането на заявления за участие в XII издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2019 г.Вижте още

Kола се блъсна в заведение пред бензиностанция в Монтана

Отнето предимство е причината за инцидента , поясняват от ОД на МВР- Монтана.  Водач на автомобил със софийска регистрация, излизайки от бензиностанцията, не спира на знак СТОП и извършва ляв завой, при който отнема предимството на движещия се по булевард "Александър Стамболийски" автомобил, управляван от 19-годишен жител на Монтана. Младият водач..

публикувано на 19.07.19 в 11:02
MD Elektronik

Правят първа копка на втори завод във Враца

Във Враца правят първа копка на нов завод. Теренът за производствената мощност е между ж.к. "Сениче" и квартал Кулата. Той беше купен от "Теклас България" с намерението за изграждане на каучукови изделия за автомобилната промишленост. Церемонията е от 13.30 часа, съобщиха от общинската управа на града.  В рамките на няколко месеца, т ова е..

публикувано на 19.07.19 в 09:45

Самодейци представят на Роженския събор песни и танци от Видинско

Пет читалища ще представят Видинска област на започващия днес Събор на народното творчество и животновъдство "Рожен – Наследство в бъдещето 2019" . За първи път на сцената под връх Рожен ще излязат певците и танцьорите на село Бойница , каза секретарят на местното читалище Ирина Станкова: "Ще участваме с певческа група, с танцова група и показ на..

публикувано на 19.07.19 в 08:52

Продължава авиационното пръскане срещу комари във Видинско

Поредната инсектицидна обработка срещу комари ще бъде извършена на 20 юли, събота, чрез авиационно третиране на площи по поречието на Дунав, които се намират на територията на област Видин . За това информират от Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните, като уточняват, че третирането ще бъде..

публикувано на 19.07.19 в 08:18

Започва програмата за празника на Вършец

Програмата за "Празника на курорта, минералната вода и Балкана - Вършец 2019“ започва днес, 19 юли, с поредица от безплатни кинопрожекции. Тя ще продължи с различни сбития до 17 август, като Общината се е постарала да задоволи интересите на всички жители и гости на града, каза за Радио Видин кметът на курортния град Иван Лазаров : „Постарали..

публикувано на 19.07.19 в 07:40
МБАЛ

Отказаха регистрация на новото ръководство на болницата във Враца

Нередовни документи провалиха регистрацията в Търговския регистър на новото ръководство на Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" Враца. Заради съществени нарушения в предоставените формуляри, старото ръководство с изпълнителен директор Евгени Любенов и председател на съвета на директорите Цветанка Димова запазва позициите си...

публикувано на 18.07.19 в 22:00

Снимката на 18 юли 2019 година

До края на месец септември ще завършат дейностите по реконструкцията на Централната пешеходна зона във Видин. В този срок ще бъде монтирано видеонаблюдението, както и новото градско обзавеждане, съобщи пред журналисти ръководителят на обекта инж. Благой Андонов. Той обясни на какъв етап са строително-монтажните работи към момента. Деца от..

публикувано на 18.07.19 в 18:00