Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 юли 2019 година

Снимка: Община Берковица

Болницата в град Берковица получи допълнителна субсидия в размер на 279 хиляди лева от Министерството на здравеопазването.


Първото класиране на учениците за прием след 7 клас е достъпно в интернет, съобщи Министерството на образованието. Записването на приетите в първия етап на класирането е до 16 юли, включително. За участие във второ класиране бъдещите гимназисти трябва да подадат заявления в училището, в което са приети. Тази година бъдещите гимназисти са повече и с по-висок успех, показва първото класиране след 7 клас. 

Успешно е преминала операцията на малката Велизара от Видин, проведена в болница в турския град Истанбул.

Днес изтича крайният срок за подаване на заявления за преосвидетелстване от ТЕЛК. Съгласно новите наредби, когато са налице две или повече увреждания, всяко от които с 50% или  с над 50% намалена работоспособност, независимо дали са за заболявания от общ характер или за заболявания с причинна връзка, за определяне степента на намалена работоспособност на човека се взема  най-високият процент (най-тежкото увреждане) и към него се прибавят 20 % от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания.

Народното събрание въведе пълна забрана за употреба на тютюн, в това число наргилета и електронни цигари, но за деца до 18 години. С окончателните промени в Закона за здравето обаче пушенето на наргилета в заведенията е разрешено. Вносителите от "Обединени патриоти" настояваха за пълна забрана за пушене в закрити помещения. С приетите промени в Закона за здравето на санкции за пушене в заведение ще подлежат не само нарушителите, но и лицата, които са допуснали нарушаването на закона.

Планувани са още две наземни третирания срещу комари, в рамките на този месец в Община Лом.

На предстоящото заседание на Общински съвет- Враца кметът Калин Каменов ще внесе за разглеждане предложение за отпускане на 500 000 лева на пътя до село Косталево и участъка между селата Девене и Три кладенци.

След успешното приключване на последните модернизации от проекта за повишаване на мощността на пети блок на АЕЦ “Козлодуй” до 104%, реализирани по време на плановия годишен ремонт през тази година, на 13 и 14 юли е планирано да бъдат извършени финалните изпитания, информират от централата. Целта е да се потвърди готовността на системите и съоръженията за работа в условията на повишена мощност в различни експлоатационни режими. По време на изпитанията е планирано мощността на блока последователно да бъде понижена до 60% и до 40%. На 14 юли турбогенераторът ще бъде изключен за няколко часа, след което в рамките на същия ден ще бъде включен и ще започне повишаване на мощността в съответствие с графика. Аналогична програма за изпитания бе изпълнена на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” през 2017 г. В момента блокът работи с пълно натоварване на мощността - 1040 МВт., уточняват от пресцентъра.

Районният съд в Лом потвърди наказателно постановление на стойност 4 000 лв. наложено на бракониер. През април миналата година в река Дунав, в района на село Орсоя, след проведена акция на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е заловен кърмакчия в район "Таталика". След няколко седмици събиране на информация и наблюдение, нарушителят е хванат на място, докато проверява разположените от него забранени уреди. Заловен е при опит да избяга и му е съставен акт, иззети са нова рибарска лодка с извънбордови мотор, разрешителното за стопански риболов, а всички лави са извадени от водата и конфискувани, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

На работната среща за началото на Студентската бригада в Мездра се явиха само 12 бъдещи висшисти. Под ръководството на Общинското предприятие "Чистота" те ще бъдат разпределени в две групи - в първата 3 момчета и 2 момичета ще изработват бетонови изделия, а останалите ще асфалтират улици и ще изкърпват дупки главно в селата от общината. Очакваните още няколко кандидати евентуално ще боядисват бордюри и пешеходни пътеки. Студентската бригада започва на 15 юли.

Дървена пластика на отворена книга с фрагмент от библията ще бъде поставена в двора на Лопушанския манастир. Изработва я Марин Вардолов. Той е автор и на дървената скулптура на св. Йоан Предтеча пред манастирския храм. Направена е от старата гигантската секвоя в манастира, унищожена при буря. Новата дървена скулптура ще е готова за православния празник Успение на Пресвета Богородица, който църквата отбелязва на 15 август.

Концерт "Да прославим Бога" ще се състои в храм "Свето Възнесение"- град Враца. В програмата са включени православни песнопения на църковнославянски и на немски език. Организатори са Врачанската Света Митрополия, Храм-Паметник "Свети Софроний Врачански". Участие ще вземат семеен хор "Йоан Златоусти" с диригент проф.  Дора Дочева, както и дамски хор "Враца" към храм "Свето Възнесение" с диригент Томислав Аспарухов. Концертът започва петък от 18.30 часа.

В малката зала на Младежки дом- Монтана Давид Давидов представи новата си книга със спомени от казармата "Запейте, наша ескадрила...". "Представянето мина много интересно пред бившият офицерски и сержантски състав на поделението", коментира авторът. На 16 юли от 18 часа книгата ще бъде представена и във Видин в Регионална библиотека Михалаки Георгиев. Това е трета книга на врачанския автор след "Легендарният "Ботев" Враца" и "Смях през сълзи от Долно Озирово".

Професионален танцов ансамбъл "Младост" се върна от турне в Испания. Талантите от Монтана участваха в Х Интернационален фолклорен фестивал "Алегрия де Дансар", в Коста Брава /Испания/. "Бяхме около 15 ансамбъла от различни краища на Европа. Участието беше сполучливо", каза ръководителят на ансамбъла Стоян Стоянов. Ансамбълът е изнесъл 15-минутна програма с танци от своя репертоар.

От 12 юли до 16 август читалище "Подем 1926" село Дърманци, община Мездра организира традиционната Лятна академия "Ваканция на село".

На 13 юли в парка пред читалището ще се проведе Четвъртия фолклорен събор "Ехо от Търнак". Празникът е организиран от метството и Народно читалище "Васил Левки - 1899"- село Търнак, община Бяла Слатина. Всяка година събираме все повече участници, каза секретарят на читалището Теменужка Недкова.

Започва приемането на заявления за участие в XII издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2019 г.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Изворът в село Градец

Снимката на 15 април 2024 година

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес .  Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции. Простреляното с пневматична пушка дете от Враца..

публикувано на 15.04.24 в 18:05

Нови социални жилища във Видин посрещнаха първите си обитатели

Ключовете на нови социални жилища в комплекс "Христо Ботев"   във Видин връчи кметът Цветан Ценков. 37 апартамента са изградени по Оперативна програма „Региони в растеж“. Финансирането е  за над  2 240 000 лв., от които 1 905 000 лв. са безвъзмездната помощ. Новите социални жилища са на мястото на бивша детска ясла, която е преустроена. Кметът Цветан..

публикувано на 15.04.24 в 16:29
Народно читалище

Два литературни конкурса събират творби на ученици от Врачанско

Два литературни конкурса за ученици организира библиотеката при Народно читалище "Развитие-1869" - Враца . Единият е насочен къде деца от трети до шести клас и е по повод 11 май - Ден на светите братя Кирил и Методий и професионален празник на българските библиотекари, обясни библиотекарят Владислава Иванчева : "Предизвикваме малчуганите от..

публикувано на 15.04.24 в 14:00

Панорама на образованието ще се проведе във Враца

На 18 април училища, професионални гимназии, филиали на висши учебни заведения от Враца ще представят възможностите, които предлагат за обучение и професионална и профилирана подготовка . Тази, станала традиционна инициатива, има за цел да даде поле за изява на всички училища на територията на общината да се представят пред обществеността...

публикувано на 15.04.24 в 13:00

Стабилизирано е простреляното с пушка дете от Враца

Простреляното с пневматична пушка дете от Враца е оперирано в "Пирогов", лекарите от екипа на проф. Николай Габровски са извадили сачма от мозъка му, съобщиха от Института по спешна помощ. Към момента детето е в стабилно състояние и остава за лечение и активно наблюдение в детската реанимация на болницата. То е на 1,5 години и беше транспортирано в..

публикувано на 15.04.24 в 11:55

Среща в памет на поетесата Валентина Панова ще се състои във Враца

Библиотеката при Народно читалище „Развитие - 1869" във Враца и Конфедерация на българските писатели - клон Враца организират литературна среща в памет на Валентина Панова . На събитието ще бъде представена и последната книга на известната врачанска поетеса, обясни библиотекарят Владислава Иванчева :  "В памет на Валентина Панова и представянето..

публикувано на 15.04.24 в 11:47

Махат излезлите от употреба автомобили от улиците в Берковица

Акция за премахване на изоставени автомобили започва от днес в Берковица . Първоначално собствениците ще бъдат предупредени сами да изместят колите. Комисия от експерти, в която влиза и полицай, назначена със заповед на кмета на Берковица Радослав Найденов, започва проверка от днес за излезли от употреба моторни превозни средства на територията на..

публикувано на 15.04.24 в 11:00