Снимката на 11 юли 2019 година

Снимка: Община Берковица

Болницата в град Берковица получи допълнителна субсидия в размер на 279 хиляди лева от Министерството на здравеопазването.


Първото класиране на учениците за прием след 7 клас е достъпно в интернет, съобщи Министерството на образованието. Записването на приетите в първия етап на класирането е до 16 юли, включително. За участие във второ класиране бъдещите гимназисти трябва да подадат заявления в училището, в което са приети. Тази година бъдещите гимназисти са повече и с по-висок успех, показва първото класиране след 7 клас. 

Успешно е преминала операцията на малката Велизара от Видин, проведена в болница в турския град Истанбул.

Днес изтича крайният срок за подаване на заявления за преосвидетелстване от ТЕЛК. Съгласно новите наредби, когато са налице две или повече увреждания, всяко от които с 50% или  с над 50% намалена работоспособност, независимо дали са за заболявания от общ характер или за заболявания с причинна връзка, за определяне степента на намалена работоспособност на човека се взема  най-високият процент (най-тежкото увреждане) и към него се прибавят 20 % от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания.

Народното събрание въведе пълна забрана за употреба на тютюн, в това число наргилета и електронни цигари, но за деца до 18 години. С окончателните промени в Закона за здравето обаче пушенето на наргилета в заведенията е разрешено. Вносителите от "Обединени патриоти" настояваха за пълна забрана за пушене в закрити помещения. С приетите промени в Закона за здравето на санкции за пушене в заведение ще подлежат не само нарушителите, но и лицата, които са допуснали нарушаването на закона.

Планувани са още две наземни третирания срещу комари, в рамките на този месец в Община Лом.

На предстоящото заседание на Общински съвет- Враца кметът Калин Каменов ще внесе за разглеждане предложение за отпускане на 500 000 лева на пътя до село Косталево и участъка между селата Девене и Три кладенци.

След успешното приключване на последните модернизации от проекта за повишаване на мощността на пети блок на АЕЦ “Козлодуй” до 104%, реализирани по време на плановия годишен ремонт през тази година, на 13 и 14 юли е планирано да бъдат извършени финалните изпитания, информират от централата. Целта е да се потвърди готовността на системите и съоръженията за работа в условията на повишена мощност в различни експлоатационни режими. По време на изпитанията е планирано мощността на блока последователно да бъде понижена до 60% и до 40%. На 14 юли турбогенераторът ще бъде изключен за няколко часа, след което в рамките на същия ден ще бъде включен и ще започне повишаване на мощността в съответствие с графика. Аналогична програма за изпитания бе изпълнена на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” през 2017 г. В момента блокът работи с пълно натоварване на мощността - 1040 МВт., уточняват от пресцентъра.

Районният съд в Лом потвърди наказателно постановление на стойност 4 000 лв. наложено на бракониер. През април миналата година в река Дунав, в района на село Орсоя, след проведена акция на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е заловен кърмакчия в район "Таталика". След няколко седмици събиране на информация и наблюдение, нарушителят е хванат на място, докато проверява разположените от него забранени уреди. Заловен е при опит да избяга и му е съставен акт, иззети са нова рибарска лодка с извънбордови мотор, разрешителното за стопански риболов, а всички лави са извадени от водата и конфискувани, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

На работната среща за началото на Студентската бригада в Мездра се явиха само 12 бъдещи висшисти. Под ръководството на Общинското предприятие "Чистота" те ще бъдат разпределени в две групи - в първата 3 момчета и 2 момичета ще изработват бетонови изделия, а останалите ще асфалтират улици и ще изкърпват дупки главно в селата от общината. Очакваните още няколко кандидати евентуално ще боядисват бордюри и пешеходни пътеки. Студентската бригада започва на 15 юли.

Дървена пластика на отворена книга с фрагмент от библията ще бъде поставена в двора на Лопушанския манастир. Изработва я Марин Вардолов. Той е автор и на дървената скулптура на св. Йоан Предтеча пред манастирския храм. Направена е от старата гигантската секвоя в манастира, унищожена при буря. Новата дървена скулптура ще е готова за православния празник Успение на Пресвета Богородица, който църквата отбелязва на 15 август.

Концерт "Да прославим Бога" ще се състои в храм "Свето Възнесение"- град Враца. В програмата са включени православни песнопения на църковнославянски и на немски език. Организатори са Врачанската Света Митрополия, Храм-Паметник "Свети Софроний Врачански". Участие ще вземат семеен хор "Йоан Златоусти" с диригент проф.  Дора Дочева, както и дамски хор "Враца" към храм "Свето Възнесение" с диригент Томислав Аспарухов. Концертът започва петък от 18.30 часа.

В малката зала на Младежки дом- Монтана Давид Давидов представи новата си книга със спомени от казармата "Запейте, наша ескадрила...". "Представянето мина много интересно пред бившият офицерски и сержантски състав на поделението", коментира авторът. На 16 юли от 18 часа книгата ще бъде представена и във Видин в Регионална библиотека Михалаки Георгиев. Това е трета книга на врачанския автор след "Легендарният "Ботев" Враца" и "Смях през сълзи от Долно Озирово".

Професионален танцов ансамбъл "Младост" се върна от турне в Испания. Талантите от Монтана участваха в Х Интернационален фолклорен фестивал "Алегрия де Дансар", в Коста Брава /Испания/. "Бяхме около 15 ансамбъла от различни краища на Европа. Участието беше сполучливо", каза ръководителят на ансамбъла Стоян Стоянов. Ансамбълът е изнесъл 15-минутна програма с танци от своя репертоар.

От 12 юли до 16 август читалище "Подем 1926" село Дърманци, община Мездра организира традиционната Лятна академия "Ваканция на село".

На 13 юли в парка пред читалището ще се проведе Четвъртия фолклорен събор "Ехо от Търнак". Празникът е организиран от метството и Народно читалище "Васил Левки - 1899"- село Търнак, община Бяла Слатина. Всяка година събираме все повече участници, каза секретарят на читалището Теменужка Недкова.

Започва приемането на заявления за участие в XII издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2019 г.Вижте още

Подписани са договорите за участъка Видин- пътен възел "Макреш"

Подписани са договорите за строителство и надзор на 30-километровия участък от Видин до пътен възел "Макреш" за изграждането на скоростния път до Ботевград, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" след запитване на Радио ВИДИН. Предстои издаване на разрешение за строителство , след което ще започнат и строително-ремонтните работи. Модернизацията на..

публикувано на 23.10.19 в 07:42
Спешен център- Белоградчик

Снимката на 22 октомври 2019 година

Близо 1 200 000 лева ще бъдат вложени в модернизирането на спешната медицинска помощ в област Видин. Проектът е на Министерството на здравеопазването и предвижда преустройство на спешния център във Видин и на филиала в Белоградчик за общо 430 000 лева и изграждане на нови сгради за филиалите за спешна помощ в Кула, Брегово и Димово. Здравното..

публикувано на 22.10.19 в 17:42

Обезщетение от държавата искат наследници на загиналите при взрива в Горни Лом

Искова молба срещу пет държавни институции е внесъл във Видинския административен съд адвокат Александър Кашъмов. Делото е за обезщетение на близките на загиналите при взрива в завода за боеприпаси в село Горни Лом през 2014 година, който отне 15 човешки живота. "Искът е внесен. Сега работим по изпълнение на указанията на съда. Предполагам, че до два..

публикувано на 22.10.19 в 17:40

Нов асфалт в село Мраморен

От началото на седмицата стартираха строително-ремонтните дейности по реконструкцията на улица "Милин камък" в село Мраморен, община Враца. Към момента екипите са положили новата асфалтова настилка на голяма част от пътния участък. Успоредно с ремонтите по пътната инфраструктура в Мраморен, се извършва и частична реконструкция на участък от пътя за село..

публикувано на 22.10.19 в 17:25

Приключва асфалтирането на улици във Видин

Приключват предвидените рехабилитационни дейности по уличната мрежа в община Видин. Извършени са ремонти на 101 улици и междублокови пространства в жилищни комплекси на град Видин, както и в населените места в общината. Общата стойност на тези дейности е 2 780 000 лева, съобщават от общинската пресслужба. В момента се извършват..

публикувано на 22.10.19 в 17:10

Библиотеката в Монтана отбелязва 90 години от рождението на Йордан Радичков

Регионална библиотека "Гео Милев"- Монтана организира редица събития по повод 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. От началото на седмицата във фоайето е подредена изложбата "Автографите на Радичков" , която библиотеката осъвремени с финансовото съдействие на Министерството на културата. В Детски отдел и в Заемна за възрастни има изложби и..

публикувано на 22.10.19 в 16:59

Окръжният съд във Враца осъди рецидивист за опит за убийство

Врачанският окръжен съд наложи наказание от 12 години и 8 месеца "Лишаване от свобода" при първоначален "строг режим" на изтърпяване на наказанието на Д.П.Б. Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 12 февруари 2019 година в частен дом в село Върбица в условията на опасен рецидив, е направил опит умишлено да умъртви К.Д.Т.  За това престъпление..

публикувано на 22.10.19 в 16:45