Министърът на културата нареди спешна проверка на дейности върху Белоградчишките скали

Белоградчишки скали
Снимка: Радио Видин

Министърът на културата Боил Банов се самосезира по повод публикации за дейности, които се извършват върху Белоградчишките скали и нареди спешна проверка.

Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство", съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще провери на място получения сигнал за нерегламентирани намеси върху Белоградчишката крепост, паметник на културата и в района на Белоградчишките скали. Обектите са предоставени за управление на община Белоградчик.

Резултатите от проверката ще бъдат оповестени незабавно.

Като лична кампания преди изборите определи подадения сигнал в министерството кметът на Белоградчик Борис Николов и обясни какво се е случило:


"Местни ентусиасти, се събраха млади хора, които дойдоха при мен и пожелаха да възстановим осветлението на крепостта. Аз им обясних, че Общината не е в състояние все още, заради финансовото състояние, да може да го възстанови, а после са разходи за енергия и т.н. и те ми предложиха да съберат дарение за осветителни тела, а ние да възстановим само ел.инсталацията, положена преди 50 години в двора на крепостта и около крепостта. И аз поех този ангажимент. Ние възстановихме инсталацията, но това е старата инсталация, не е копано повече. На старите места около крепостта, монтирахме нови осветителни тела. На т.нар. първа плоча беше осветено отдолу. Те се качили горе, експериментално направили опит да се осветяват отгоре скалите и са си позволили да монтират 11 осветителни тела в скалите горе, където са пробили по 2-3 отвора, 10 милиметра, 1 сантиметър в диаметър и веднага са завити там дюбели, за да може да се захванат осветителните тела. Нито е копано за ел. инсталацията, нито нищо. Не са къртени скали, не е копано, не е чупено."


Поставянето на тези осветителни тела е станало без разрешението на кмета. Борис Николов ги е видял по- късно и не е предприел действия по премахването им.

"В скалите и около крепостта са дълбани във времето толкова много отвори, парапети са хващани и т.н., нищо не се е случило, та камо ли тези незначителни отворчета по 10 милиметра в диаметър. Аз се радвам и съм щастлив, че се явиха такива хора да ни съдействат, за да възстановим тази прекрасна гледка."


Вижте още

С концерт на Симфониета- Видин ще започне фестивалът на изкуствата "Дунавски вълни"

Във Видин утре се открива осмото издание на фестивала "Дунавски вълни" . Организира се от община Видин. Целта е да се постигане синтез между различни изкуства и да представи възможност за изява както на самодейци, така и на професионалисти при използване на нестандартни пространства за представяне на изкуство. "Характерното за този..

публикувано на 21.07.19 в 17:10

В Ружинци са на път да решат проблема с транспорта

В община Ружинци, където от поне десетилетие на няма обществен превоз с автобуси, са на път да решат проблема. Прието е и решение на общинския съвет,  каза кметът Александър Александров . Маршрутът е утвърден от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията: "Взехме решение за процедура за избор на превозвач по линията..

публикувано на 21.07.19 в 14:50

Малолетни ограбили 38-годишен мъж в Тишевица

Малолетни от врачанското село Тишевица са откраднали пари от 38-годишен мъж от същото населено място. При екшъна към 2 часа сутринта в събота до заведение край местния язовир, невръстните хлапаци използвали сила, за да ограбят жертвата си, съобщават от полицията. Двамата тийнейджъри били и душили мъжа преди да му отмъкнат портфейла с 280..

публикувано на 21.07.19 в 14:13

13 сгради във Видин ще бъдат санирани с европейски средства

С европейски средства ще бъдат санирани жилищни сгради във Видин , които не са в обхвата на националната програма за енергийна ефективност, каза кметът Огнян Ценков: "По оперативна програма "Региони в растеж" ще бъдат санирани 13 блока с европейски средства, които са с по-малко апартаменти и не са в обхвата на националната програма."..

публикувано на 21.07.19 в 12:00

С най-новия спектакъл на Софийската опера и балет започна летният фестивал край скалите в Белоградчик

С балета "Кармина Бурана", който е премиера за Софийската опера и балет започна фестивалът "Опера на върховете-Белоградчишки скали". Тази година е неговото четвърто издание. В продължение на три седмици скалите в Белоградчик и пещерата "Магурата" ще са естествен декор за представленията на Софийската опера и балет. Мястото е..

публикувано на 21.07.19 в 09:30

Край на историята със серовъглерода във Враца

Изкараха 110-те тона серовъглерод от площадката на "Химко" днес /20 юли/ . Така беше сложен край на операцията по извеждането на опасното вещество от границите на неработещия бивш химически комбинат край Враца. Наличието на химикала предизвика истинска истерия, която гръмна в навечерието на европейските избори. Наложи се намесата на..

публикувано на 20.07.19 в 16:31

Участници от "На базар сме! В парка" събират средства за Йоско от Видин

Инициативата "На базар сме! В парка" продължава до края на днешния ден . На базара се събират средства за спешната операция на Йоско от Видин . Хората просто минавайки пускат пари в кутията, каза за Радио ВИДИН  Цецка Александрова от участниците и допълни: "Не знам дали има един час от както сме тук, вече повече от половината картини на децата за..

публикувано на 20.07.19 в 16:24