Белоградчишките скали трябва да са осветени, смятат граждани

3
Снимка: Ангел Боянов


11 стойки, с 14 прожектора, монтирани върху Белоградчишките скали разделиха общественото мнение на две противоположни страни. Гражданската инициатива за осветяването на скалния феномен бе наречена от бившия министър на културата Вежди Рашидов "вандалски акт". Това накара Министерството на културата да се самосезира и да направи проверка. Тя започна днес и целта и е  да се установи има ли нарушения до каква степен са, поправими ли са, като община Белоградчик ще бъде запозната с предписанията и резултатите от проверката.
В събота ви представихме мнението на кмета на Белоградчик Борис Николов, според когото това е атака, към него заради предстоящите през есента местни избори.
Сътрудникът ни Иванка Петрова днес се срещна и разговаря с Ангел Боянов, които е един от инициаторите на идеята и реализацията ѝ:


"Обект с такова значение би трябвало да е осветен и нощем, както и всички останали подобни обекти. Имало е запитване към Общината, но средства няма. Предложихме на Общината след като те нямат достатъчно средства, да се съберат необходимите средства за закупуването на осветителните тела чрез доброволни дарения. Събрахме около 5000 лв., с които са закупени осветителните тела. Работата по монтирането на прожекторите върху стойките е извършена от мен с помощта на приятели. Невъзможно е да се монтират от долу, под скалата, където и осветлението би било по-добро. Не можехме да го направим там за да не споделят съдбата на предишното осветление. Всички прожектори, които са били монтирани извън крепостта са били изпочупени и откраднати, както и кабелите към тях. Това наложи прожекторите на най-високата скала да бъдат монтирани на стойки, които излизат извън ръба на скалата и осветяват от ръба на скалата на долу. Монтирани са общо 11 стойки, на които се държат 14 прожектора, които осветяват вертикалната първа плоча, която се вижда от града. Стойките са правени по наше усмотрение със знанието на общината. На една общинска сесия отидох и обясних, как точно ще бъдат монтирани и колко ще бъдат осветителните тела. Това беше подложено на гласуване и беше прието. Нямам никаква представа защо това нещо се счита за "вандалски акт" при положение, че металните стълби и металните парапети са закрепени с много по-дебели железа, които са забити в скалите. Отворите за тях, аз лично съм ходил да гледам, там са арматурни железа 12-15 мм, които крепят стълбите и парапетите, даже и метални тръби 3/4, доколкото си спомням. Това е нормалния начин за закрепване на метал към скала, към бетон - с дюбели, с анкери. Такива крепежни елементи се използват. Мога да заявя съвсем категорично и отговорно, че увреждане на скалата няма и няма и да има.", казва Ангел Боянов и допълва, че отвори по скалите има още от римско време и те по никакъв начин не са навредили на скалите.


Иванка Петрова потърси мнението и на жителите на Белоградчик:


"Това е една атракция ние сме туристически град, хубава работа, ако скалите не са осветени, за да се види красотата вечер. Това е придобивка за нашият град... Аз имам желанието да стане това в момента свети  ...Отлично искат да дойде архитект за да взема на общината сума пари, а това е направено без пари от дарения... Много е бедно в сравнение с предишното осветление, но е добре все пак се е тръгнало от някъде, приятно е от моя дом се вижда много добре и гости като идват се радват."


Какви ще са резултатите от проверката предстои да разберем. А инициаторите на новото осветление на скалите очакват решението на експертите да е разумно и обективно и обещават да се съобразят с предписанията от проверката. Съгласни са дори да премахнат вече поставените стойки, ако такова е решението на екипа проверяващи, но в този случай ще предложат осветлението да остане до реализирането на нещо по-добро.


Галерия

Вижте още

"Неделник" от 18 август 2019 година

Ето го 270-то предаване "Неделник". За начало преглеждаме старите вестници и продължаваме разходката си в Историческия музей на Поморие . Знаете ли какво е Еркечка фолклорна група ? Слушайте и ще разберете. Цветан Дочев- Дедо Скръц ни е приготвил варени яйца по немски тип ДС и вкусни джоланчета. Иван Цолов споделя впечатленията си..

публикувано на 18.08.19 в 13:58

Копирайтър - професия за хора с творческо мислене

Симеон Вангелов работи една малко позната професия- копирайтър в рекламата. Копирайтърът е човекът, който измисля и пише текста на рекламите. Симеон Вангелов е от Видин, но живее София и работи в рекламна агенция Brand New Ideas. Учил е маркетинг и мениджмънт в Дания, след това се ориентира към писането, защото: "Си ми беше страст от преди това". От..

публикувано на 16.08.19 в 16:50

С песен на канарче

Кметът на град Дунавци Димо Скорчев се грижи за две канарчета. Птичките са в клетка в кметския кабинет. Кметът обича животинките и цветята, защото му помагат да разпуска в трудните делници. "Имам в клетка две канарчета, на които се любувам. Вкъщи имам зайци, имам кучета. Обичам животинките, обичам цветята много. Това е част от ежедневието, която ми..

публикувано на 16.08.19 в 16:05

Защо е важно да намалим битовите отпадъци

Община Монтана изгражда компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Инсталацията ще намали количеството на депонираните отпадъци на територията на общината. Стойността на проекта е 6 милиона 150 хиляди лева, от които 85 на сто безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз.  "Около 6 хиляди и 100 тона ще бъде..

публикувано на 15.08.19 в 17:05

Как да пестим електроенергия през лятото

Традиционно през топлите летни месеци консумацията на електроенергия се увеличава чувствително. Въпреки затоплянето на времето, желателно e потребителите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през летния сезон, припомнят от ЧЕЗ . Как да пестим ток в летните месеци, за да избегнем..

публикувано на 14.08.19 в 13:40

"Неделник" от 11 август 2019 година

Ето го поредния "Неделник" вече и на сайта ни. Дойдох си от морето. Тук съм до старият Балкан, до вечният Дунав, до милата Огоста. Морето е пълно с...вода. Солена. И в него плуват еднорози. Това не е шега. Преглед на старите вестници и след това Донка Рабакова ще ни разкаже за надуваемите играчки по морето . Фестивалът "Квартална сцена"..

публикувано на 11.08.19 в 14:35

Мандалата- релаксиращият символ

В рубриката  "Хоби, професия" актрисата от куклен театър "Мале Мале" Мила Иванова ни гостува и ни запозна с мандалата.  За първи път се среща със символа по време на йога упражнения и така вече 4 години. Признава, че м андалата й носи спокойствие и равновесие в ежедневието. "Мандалата представлява сферични окръжности, които символизират..

публикувано на 09.08.19 в 17:09