Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как възстановяването на един парк стана обща кауза

Снимка: Радио ВИДИН

Доброволци от Кула от пролетта почистват в свободното си време градския парк, който е занемарен в годините след демокрацията. Инициативата нарекоха "Северозапазване". Надежда Иванова и Наско Цанов са част от екипа доброволци.

"Идеята тръгна от младите майки, които искат да има място, където да заведат децата си", каза Надежда Иванова.

"Нашият градски парк е един от най- големите в Северозападна България. Имало е зоологическа градина, голям басейн с олимпийски размери, имало е къмпинг, заведения, уникално място за разходка", разказа Наско Цанов.

Басейнът не може да се възстанови, но паркът може. Доброволците казват, че в почистването на зелената зона помагат жители на Кула, хора от други населени места, дори от чужбина. На 30 март, в първия ден от кампанията "Северозапазване", събрали тонове битов боклук. Изрязали изсъхнали дървета и храсти. В първия ден се включили и децата от СУ "Васил Левски".

Снимка"Отпадъкът беше извозен от БКС и Община Кула. На самото кръгово нито се виждаха линии, нито се виждаше пътят къде е. Всичко беше с храсторезите окосено, подредено, изметено. Тук, на това колело, преди демокрацията, са били цветните градини, имало е чешма по средата, всичко е било в липи, боровите линии, след това са кестени. Различни растителни видове са садени, даже екзотични, които в момента не се виждат."

Паркът е бил осветен и през нощта. Сега се мисли да се възстанови осветлението. Идеята на кмета и на доброволците е да бъдат поставени 10 осветителни тела от началото на парка до кръговото.

"Инициативата не е само едно писане в социалните мрежи, а призоваване на хората за промяна. Личният пример също е важен. Имаме поставени нови 6 пейки и кошчета от БКС. Това се случи тази година, след първото почистване. Та вече има място и за отдих. Цветя имаме засадени в началото на парка около дърветата."

СнимкаНовите съоръжения за игра в градския парк на Кула са съобразени със съвременните изисквания за безопасност. Мария Димитрова разговаря с деца от обединена детска градина "Звънче" и с учителката Велина Дафинкичова:

"Много добре се чувстваме, защото е направено нещо интересно и хубаво за децата. Дори преди години беше пак направена такава инициатива. Ние от детската градина участвахме всички колежки."

"Идвам с баба Мими, играя си... Боклуците се изхвърлят в онази кофа, не долу... Най- много ми харесва пързалката...", споделиха децата.

Велислав Ненков е от работниците, които се грижат за стадиона. Казва, че паркът е бил в разцвета си от 1970 до 1985 година, а към 2000-а година западнал:

"Имало е зоокът долу, също не съществува. Пълно е било с хора. Отдолу има басейн, по комсомолско време го направиха, имаше отстрани плажна ивица, пейки. Сега в него дървета растат. Благодарение на кмета се направи миналата година до панаира нов басейн, та да има младите хора къде да отидат да се къпят, да не ходят по язовирите, защото там е рисковано много."

СнимкаПаркът в Кула се простира на 230 декара. Създаден е 1957 година от кулчанина Боро Манкин с подкрепата на тогавашния заместник кмет Цано Здравков и с помощта на техничката Цеца Велкова. Валентина Асенова започва работа като озеленител през 1967 година:

"Имаше трима работника, постоянно назначени и те се грижеха за озеленяването. Назначаваха по 15-16 жени, от март до декември работеха. Те сееха цветята. Ние си произвеждахме цветята, ние се грижехме за всичко. Долу на разсадника, той беше общински. Каквото им възлагах, всичко изпълняваха работниците."

Озеленителите садили петунии, гергини, далии, кученца. Купували от Монтана и Видин растения, които могат да се подрязват. Пролетта се засаждали летните, юли- есенните цветя. В колелото имало червени и оранжеви кани, садили и от издръжливите калии, които понасяли горещините, защото имало проблем с водата за поливане. От двете страни на централната алея били розите.


"Навремето големи грижи са били полагани за парка. Даже беше изградена водопроводна мрежа, което да се захранва от язовира. Да се полива паркът. Всичко е разрушено", допълни Валентина Асенова.

Снимка
От редките видове дървета в парка са садени сребрист смърч, американски дъб, червена калина, черен и бял бор.

Като озеленител в Кула, Валентина Асенова се е грижила и другите зелените площи- за парка до крепостта "Кастра Мартис" и пред читалището. Навремето са правили и фигури от цветя- по чертежи на художници. Нейна е идеята да се посади смърч в центъра на града още 1967 година. Дървото е до статуята на овчарчето и до днес се украсява за Коледно- новогодишните празници.

Преди години също е почистван паркът, но:


"Идеята е това да не е за един ден, да не е за един месец, а да продължи във времето и лека-полека ние да направим един хубав и усмихнат град. Това не е краят на кампанията", допълни Наско Цанов.


Доброволците на "Северозапазване" заедно с местна шивашка фирма са започнали още една кампания- раздават платнени торбички. Целта е да намалят употребата на найлоновите пликчета, които трудно се разграждат и са едни от най- големите замърсители на природата. Имат подкрепата и на природозащитна организация "Грийнпийс".

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40