Как възстановяването на един парк стана обща кауза

Снимка: Радио ВИДИН

Доброволци от Кула от пролетта почистват в свободното си време градския парк, който е занемарен в годините след демокрацията. Инициативата нарекоха "Северозапазване". Надежда Иванова и Наско Цанов са част от екипа доброволци.

"Идеята тръгна от младите майки, които искат да има място, където да заведат децата си", каза Надежда Иванова.

"Нашият градски парк е един от най- големите в Северозападна България. Имало е зоологическа градина, голям басейн с олимпийски размери, имало е къмпинг, заведения, уникално място за разходка", разказа Наско Цанов.

Басейнът не може да се възстанови, но паркът може. Доброволците казват, че в почистването на зелената зона помагат жители на Кула, хора от други населени места, дори от чужбина. На 30 март, в първия ден от кампанията "Северозапазване", събрали тонове битов боклук. Изрязали изсъхнали дървета и храсти. В първия ден се включили и децата от СУ "Васил Левски".

Снимка"Отпадъкът беше извозен от БКС и Община Кула. На самото кръгово нито се виждаха линии, нито се виждаше пътят къде е. Всичко беше с храсторезите окосено, подредено, изметено. Тук, на това колело, преди демокрацията, са били цветните градини, имало е чешма по средата, всичко е било в липи, боровите линии, след това са кестени. Различни растителни видове са садени, даже екзотични, които в момента не се виждат."

Паркът е бил осветен и през нощта. Сега се мисли да се възстанови осветлението. Идеята на кмета и на доброволците е да бъдат поставени 10 осветителни тела от началото на парка до кръговото.

"Инициативата не е само едно писане в социалните мрежи, а призоваване на хората за промяна. Личният пример също е важен. Имаме поставени нови 6 пейки и кошчета от БКС. Това се случи тази година, след първото почистване. Та вече има място и за отдих. Цветя имаме засадени в началото на парка около дърветата."

СнимкаНовите съоръжения за игра в градския парк на Кула са съобразени със съвременните изисквания за безопасност. Мария Димитрова разговаря с деца от обединена детска градина "Звънче" и с учителката Велина Дафинкичова:

"Много добре се чувстваме, защото е направено нещо интересно и хубаво за децата. Дори преди години беше пак направена такава инициатива. Ние от детската градина участвахме всички колежки."

"Идвам с баба Мими, играя си... Боклуците се изхвърлят в онази кофа, не долу... Най- много ми харесва пързалката...", споделиха децата.

Велислав Ненков е от работниците, които се грижат за стадиона. Казва, че паркът е бил в разцвета си от 1970 до 1985 година, а към 2000-а година западнал:

"Имало е зоокът долу, също не съществува. Пълно е било с хора. Отдолу има басейн, по комсомолско време го направиха, имаше отстрани плажна ивица, пейки. Сега в него дървета растат. Благодарение на кмета се направи миналата година до панаира нов басейн, та да има младите хора къде да отидат да се къпят, да не ходят по язовирите, защото там е рисковано много."

СнимкаПаркът в Кула се простира на 230 декара. Създаден е 1957 година от кулчанина Боро Манкин с подкрепата на тогавашния заместник кмет Цано Здравков и с помощта на техничката Цеца Велкова. Валентина Асенова започва работа като озеленител през 1967 година:

"Имаше трима работника, постоянно назначени и те се грижеха за озеленяването. Назначаваха по 15-16 жени, от март до декември работеха. Те сееха цветята. Ние си произвеждахме цветята, ние се грижехме за всичко. Долу на разсадника, той беше общински. Каквото им възлагах, всичко изпълняваха работниците."

Озеленителите садили петунии, гергини, далии, кученца. Купували от Монтана и Видин растения, които могат да се подрязват. Пролетта се засаждали летните, юли- есенните цветя. В колелото имало червени и оранжеви кани, садили и от издръжливите калии, които понасяли горещините, защото имало проблем с водата за поливане. От двете страни на централната алея били розите.


"Навремето големи грижи са били полагани за парка. Даже беше изградена водопроводна мрежа, което да се захранва от язовира. Да се полива паркът. Всичко е разрушено", допълни Валентина Асенова.

Снимка
От редките видове дървета в парка са садени сребрист смърч, американски дъб, червена калина, черен и бял бор.

Като озеленител в Кула, Валентина Асенова се е грижила и другите зелените площи- за парка до крепостта "Кастра Мартис" и пред читалището. Навремето са правили и фигури от цветя- по чертежи на художници. Нейна е идеята да се посади смърч в центъра на града още 1967 година. Дървото е до статуята на овчарчето и до днес се украсява за Коледно- новогодишните празници.

Преди години също е почистван паркът, но:


"Идеята е това да не е за един ден, да не е за един месец, а да продължи във времето и лека-полека ние да направим един хубав и усмихнат град. Това не е краят на кампанията", допълни Наско Цанов.


Доброволците на "Северозапазване" заедно с местна шивашка фирма са започнали още една кампания- раздават платнени торбички. Целта е да намалят употребата на найлоновите пликчета, които трудно се разграждат и са едни от най- големите замърсители на природата. Имат подкрепата и на природозащитна организация "Грийнпийс".

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Блоковете с технически паспорти до 2022 година

До 2022 година всеки блок в страната трябва да има изготвен технически паспорт. За да имат такъв документ домовете ни, ще плащаме между 100 и 500 лв. Според статистиката в България има общо 4 милиона жилища. Над 20 хиляди от тях са в сгради, които са стари и зле поддържани. Затова трябва да се направи обследване, което да каже какво по сградите се е..

публикувано на 22.08.19 в 14:35

Наясно ли сме как да се пенсионираме

През септември мобилни екипи от всички териториални поделения на Националния осигурителен институт ще извършват отново консултации, за да помогнат на бъдещите пенсионери при избора на формула за пенсиониране- по старата, която е от миналата година, или по новата. За да се изчисли правилно индивидуалният коефициент, хората трябва да представят всички..

публикувано на 21.08.19 в 11:00

Как ще ги стигнем...

Общите разходите на българските домакинства нарастват с по-бързо темпо от доходите през второто тримесечие на настоящата година, показва проучване на Националния статистически институт. Общият доход средно на лице от домакинство през периода април-юни се покачва с 4,9% спрямо същото тримесечие на 2018-а, достигайки 1547 лева или около 515 лева..

публикувано на 20.08.19 в 13:24

Адекватни ли сме в критичния за пожари месец август

В "Актуално" днес проверяваме каква е противопожарната обстановка в един от горещите летни месеци, защото през лятото опасността от пожари в полето и в горския фонд нараства. Основни причини за това са засушаването и небрежността на хората при боравене с открит огън. Още повече, че в момента се приготвя и зимнината. Особено бдителни по отношение на..

публикувано на 19.08.19 в 14:30

Евстати Петков: В Тияновци всички доброволно умъртвиха домашните си свине заради чумата

Това обясни за Радио Видин кметският наместник на село Тияновци, Евстати Петков . С решение на Централния епизоотичен съвет от 29 юли, са приети указания за прилагане на спешни мерки за овладяване на епизоотичната обстановка за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Определена бе 20- километровата санитарна зона около..

публикувано на 16.08.19 в 15:23

Атестация ще преценява нивото на българските учители

От учебната 2020/2021 година всички български учители ще преминават през атестация на всеки 4 години, предвижда наредба на Министерството на образованието и науката, публикувана в "Държавен вестник". Целта на атестирането е да се отчетат постигнатите от педагозите резултати и да се повиши качеството на обучение на учениците. Aтестацията ще се..

обновено на 15.08.19 в 12:44

Видин посреща Национален мотосъбор 2019

Тaзи година Националният мотосъбор Видин 2019 ще се проведе на 16 и 17 август. Организатори отново са членовете на мотоклуб "Нордуестмоторс", а събитието се реализира и с подкрепата на Община Видин. Съборът се превърна в традиция, и през годините, сякаш неусетно, всяко лято, той се вписва в културния календар на Крайдунавския град. Гостите от..

публикувано на 14.08.19 в 12:08