Как възстановяването на един парк стана обща кауза

Снимка: Радио ВИДИН

Доброволци от Кула от пролетта почистват в свободното си време градския парк, който е занемарен в годините след демокрацията. Инициативата нарекоха "Северозапазване". Надежда Иванова и Наско Цанов са част от екипа доброволци.

"Идеята тръгна от младите майки, които искат да има място, където да заведат децата си", каза Надежда Иванова.

"Нашият градски парк е един от най- големите в Северозападна България. Имало е зоологическа градина, голям басейн с олимпийски размери, имало е къмпинг, заведения, уникално място за разходка", разказа Наско Цанов.

Басейнът не може да се възстанови, но паркът може. Доброволците казват, че в почистването на зелената зона помагат жители на Кула, хора от други населени места, дори от чужбина. На 30 март, в първия ден от кампанията "Северозапазване", събрали тонове битов боклук. Изрязали изсъхнали дървета и храсти. В първия ден се включили и децата от СУ "Васил Левски".

Снимка"Отпадъкът беше извозен от БКС и Община Кула. На самото кръгово нито се виждаха линии, нито се виждаше пътят къде е. Всичко беше с храсторезите окосено, подредено, изметено. Тук, на това колело, преди демокрацията, са били цветните градини, имало е чешма по средата, всичко е било в липи, боровите линии, след това са кестени. Различни растителни видове са садени, даже екзотични, които в момента не се виждат."

Паркът е бил осветен и през нощта. Сега се мисли да се възстанови осветлението. Идеята на кмета и на доброволците е да бъдат поставени 10 осветителни тела от началото на парка до кръговото.

"Инициативата не е само едно писане в социалните мрежи, а призоваване на хората за промяна. Личният пример също е важен. Имаме поставени нови 6 пейки и кошчета от БКС. Това се случи тази година, след първото почистване. Та вече има място и за отдих. Цветя имаме засадени в началото на парка около дърветата."

СнимкаНовите съоръжения за игра в градския парк на Кула са съобразени със съвременните изисквания за безопасност. Мария Димитрова разговаря с деца от обединена детска градина "Звънче" и с учителката Велина Дафинкичова:

"Много добре се чувстваме, защото е направено нещо интересно и хубаво за децата. Дори преди години беше пак направена такава инициатива. Ние от детската градина участвахме всички колежки."

"Идвам с баба Мими, играя си... Боклуците се изхвърлят в онази кофа, не долу... Най- много ми харесва пързалката...", споделиха децата.

Велислав Ненков е от работниците, които се грижат за стадиона. Казва, че паркът е бил в разцвета си от 1970 до 1985 година, а към 2000-а година западнал:

"Имало е зоокът долу, също не съществува. Пълно е било с хора. Отдолу има басейн, по комсомолско време го направиха, имаше отстрани плажна ивица, пейки. Сега в него дървета растат. Благодарение на кмета се направи миналата година до панаира нов басейн, та да има младите хора къде да отидат да се къпят, да не ходят по язовирите, защото там е рисковано много."

СнимкаПаркът в Кула се простира на 230 декара. Създаден е 1957 година от кулчанина Боро Манкин с подкрепата на тогавашния заместник кмет Цано Здравков и с помощта на техничката Цеца Велкова. Валентина Асенова започва работа като озеленител през 1967 година:

"Имаше трима работника, постоянно назначени и те се грижеха за озеленяването. Назначаваха по 15-16 жени, от март до декември работеха. Те сееха цветята. Ние си произвеждахме цветята, ние се грижехме за всичко. Долу на разсадника, той беше общински. Каквото им възлагах, всичко изпълняваха работниците."

Озеленителите садили петунии, гергини, далии, кученца. Купували от Монтана и Видин растения, които могат да се подрязват. Пролетта се засаждали летните, юли- есенните цветя. В колелото имало червени и оранжеви кани, садили и от издръжливите калии, които понасяли горещините, защото имало проблем с водата за поливане. От двете страни на централната алея били розите.


"Навремето големи грижи са били полагани за парка. Даже беше изградена водопроводна мрежа, което да се захранва от язовира. Да се полива паркът. Всичко е разрушено", допълни Валентина Асенова.

Снимка
От редките видове дървета в парка са садени сребрист смърч, американски дъб, червена калина, черен и бял бор.

Като озеленител в Кула, Валентина Асенова се е грижила и другите зелените площи- за парка до крепостта "Кастра Мартис" и пред читалището. Навремето са правили и фигури от цветя- по чертежи на художници. Нейна е идеята да се посади смърч в центъра на града още 1967 година. Дървото е до статуята на овчарчето и до днес се украсява за Коледно- новогодишните празници.

Преди години също е почистван паркът, но:


"Идеята е това да не е за един ден, да не е за един месец, а да продължи във времето и лека-полека ние да направим един хубав и усмихнат град. Това не е краят на кампанията", допълни Наско Цанов.


Доброволците на "Северозапазване" заедно с местна шивашка фирма са започнали още една кампания- раздават платнени торбички. Целта е да намалят употребата на найлоновите пликчета, които трудно се разграждат и са едни от най- големите замърсители на природата. Имат подкрепата и на природозащитна организация "Грийнпийс".

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Ще се пресекат ли корупционните практики на изпитите по кормуване

Новите правила за провеждането на изпит по кормуване отново са на дневен ред пред младите шофьори и техните преподаватели. Миналата седмица една идея разбуни духовете в гилдията. Появи се информация, че кандидатите за шофьорска книжка ще трябва се явяват на изпита си на автомобил, различен от този, на който са се обучавали, по време на курсовете...

публикувано на 23.10.19 в 12:44

Знаем ли какви са рисковете на работното ни място?

От 21 до 27 октомври отбелязваме Европейска седмица за безопасност и здраве   при работа. Инициативата е на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. Тази година акцентът е насърчаване на съвместното и активно безопасно управление на опасните вещества. Затова кампанията има за цел да насочи вниманието ни към рисковете..

публикувано на 22.10.19 в 15:15

Къде намира приложение статистиката

Какво приложение има статистиката и защо са важни данните, които събира и обработва? Поводът да потърсим повече информация по темата е Световният ден на статистиката, който се отбелязва на 20 октомври. Обявен е за такъв през 2010 година с резолюция от Общото събрание на ООН. Този ден трябва да ни напомни и да подчертае нарасналото значение на науката..

публикувано на 21.10.19 в 15:33

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45