Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин следят епизоотичната обстановка заради чумата по свинете

2
Снимка: Радио ВИДИН


Спешни мерки за ограничаване на заразата с африканска чума по свинете предприема държавата. Ще бъдат стимулирани финансово ловците, за да отстрелват диви прасета, а по места властите ще се опитват да убедят хората по селата да не отглеждат прасета в заден двор- това стана ясно по време на среща на министерствотно на земеделието с Агенцията по храните, областните управители от Северна България и ръководството на Ловно-рибарския съюз. На срещата бяха набелязани мерки за справяне с проблема. Експертите припомнят, че чумата не е опасна за хората, но носи сериозни икономически рискове, защото може да доведе до унищожаване на свиневъдството. 

В повишена епизоотична готовност е и Областната дирекция по безопасност на храните във Видин. В края на миналата седмица бе свикано заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания, заради открито огнище на Африканска чума по свинете в Плевенско. Епизоотичната обстановка у нас е пряко свързана с тази в Румъния, коментира д-р Валери Велков  от Областната дирекция по безопасност на храните: 

Снимка"От миналата година там нещата от ветеринарна гледна точка не стоят в добра посока. Проблем е и завишения трафик и вътреобщностната търговия. До края на годината са удължени набелязаните тогава от нас мерки за дезинфекция на трите гранични пункта... Следим ситуацията в Румъния. На този етап най-опасните огнища са срещу Никопол и в Долж- срещу Видин. В Никопол се появи само 4-5 дни след като получихме информация за огнището в Телеорман... Иначе първото огнище, което беше регистрирано у нас по домашни свине, беше на 31 август миналата година в с. Тутраканци, общ Провадия."   

След първите констатирани огнища в заден двор, през ловния сезон са констатирани заболявания по дивите свине в областите Силистра, Добрич. От началото на годината 13 са положителните проби за Африканска чума при диви свине- отново  в областите Силистра, Добрич и Варна. Проблемът е особено сериозен за промишленото производство, затова са  проверени двете индустриални свинеферми, които попадат в 20-километровата зона от границата с Румъния-  в Новоселци и новооткритата - в Дунавци:

"В момента са внесени 506 майки от Германия, те са заплодени, първото раждане се очаква на 4 октомври. В близкия месец очакват още 50 майки да бъдат вкарани от Германия. От двете ферми са взети 58 проби- отрицателни са. В 20-километровата зона проби не са взимани, правим клинични прегледи...  В Плевен все още не е ясен източникът на заразяване, но всички очакваха с времето на жътвата да се появи- така се и случи, защото дивите прасета са в жътветите поля, техниката навлиза, заразеното сено се прекарва... Динамична е обстановката..." 

От началото на годината до момента от диви свине са получени 107 проби- няма положителни. Експертите са реагирали на два сигнала за намерено диво прасе срещу Речна гара- пробата е отрицателна. Изследвани са и 5 домашни свине- отново  отрицателен резултат. 

"Реагираме на всеки един сигнал и изпращаме екип. Имаме готовност с техника, която е за умъртвяване по хуманен начин..."

За опасността ще бъдат уведомени кметовете по места и стопаните, които отглеждат животни в личните си дворове, а от Агенцията по храните очакват съдействие, каза д-р Валери Велков:

"Няма как да реагираме, ако не получим обратна връзка- от кметовете и собственицити. Понякога се натъкваме на не добра висока ветеринарна култура и неспазване на мерките за биосигурност.. Хората смятат, че като гледат 1-2 прасета за лична консумация, те не представляват опасност за животновъдството на страната, а това не е така. Сега дивите прасета са се опрасили, стадата са в района, сега след жътвата започва събирането на слама, която може да е заразена... Затова част от мерките за собствениците включват и това - сламата, която е за постеля, минимум два месеца след ожънването да се иизползва, храната също..."

Със заповед на областния управител на Видин Албена Георгиева са разпоредени мерки за недопускане на заболяването Африканска чума по свинете. В Дирекцията по безопасност на храните ще има постоянни дежурства в празнични и почивни дни. Предстои провеждането на общински епизоотични комисии, за да може по-голям брой хора да бъдат запознати със ситуацията и предприетите мерки. Иначе още от миналата есен в областта действат рестриктивни мерки. 
И сега се забранява провеждането на пазари и изложби за свине и придвижването на свине от лични стопанство. Подготвена е нова листовка с мерки- за информация на собствениците на домашни свине, набелязани са и мерки за биологична сигурност в животновъдни обекти и в лични стопанства. Листовки се разпространяват и сред ловците, с указания как да действат при отстрелване на дива свиня, каза още д-р Валери Велков. 

СнимкаВъв Враца откриха паметен знак на селекционера Тодор Рачински, по повод 90-годишнината от рождението на известния врачанин. Постаментът е пред сградата на читалище "Развитие" и бе открит на официална церемония. Председателят на Фондация "Тодор Рачински" - Младен Цолов благодари на всички, участвали в реализирането на идеята:

"На днешния ден преди 90 години във Враца се ражда Тодор Рачински. Въпреки, че семейството му е било бедно, той отрано показва обичта си към знанието.... Смисълът на неговия живот става пшеницата- тази основна земеделска култура, която осигурява прехраната на населението ни. Науката в селекционния колектив на Тодор Рачински достига върхове, които правят пшеничените сортове конкурентни на европейските и на световните. Високодобивните и устойчиви на болести български сортове се внедряват бързо в българските поля и донасят доходи на българските стопани..."
След церемонията в градската концертна зала във Враца се проведе среща под наслов "Спомени за Тодор Рачински". Преди форума, Ива Антонова се срещна с Младен Цолов:

"Тодор Рачински е виден наш селекционер, който е създал изключително много сортове, които са в осовата на българската наука. Всички български селекционери са негови ученици, затова и честваме годишнината от рождението му."
На официалната церемония присъства и внукът на агронома - Николай Рачински, който не е поел по стъпките на дядо си, но е щастлив и благодарен заради почитта, която му отдават врачани:
"Трогнат съм от паметта и вниманието, което се отдава на Тодор Рачински. Хлябът и почитта към него е важна..."
 Идеята за изграждането на постамента е на Община Враца, Общински съвет - Враца, ия съветник - Божидар Джунов и Фондация "Тодор Рачински". Снопчета пшеница бяха подредени около паметният знак, който е изработен от триплекс, със закалено стъкло и представя биографията на създателя на 22 сорта пшеница.
Тодор Николов Рачински е роден на 4 юли  1929 г. във Враца. След завършване на висшето си образование работи като агроном - ръководител на Сорто-изпитателния участък, където събира и изучава над 500 местни форми пшеница. За периода от 1959 до 1975 г. извършва близо 4000 междусортови кръстоски, в резултат на които е създаден значителен по обем селекционен фонд.  В периода 1970-1979 г. Рачински и ръководеният от него колектив създават 22 сорта пшеница. Високата класа на тези сортове е демонстрирана в международното сортоизпитване, организирано и ръководено от университета в Небраска, САЩ.
СнимкаВ "Земята, която ни храни", обръщаме поглед и към вчерашния ден, в който православната църква отбеляза деня на Свети Прокопий- наричан "Прокопи-пчелар". Затова и в миналото народът е празнувал в чест на пчелите и техния закрилник. На Прокопий по традиция се е извършвало подрязване на кошерите, вадили са от новия мед и от него са заделялш - за лек. 
На пчеларите от Мездра обаче изобщо не им е празнично, а основният проблем е, че питите са празни, сподели Иван Братоев- председател на пчеларско сружество "Нектар". 
"Пропадна акациевата паша, когато цъфтяха липите, валя дъжд, който отми прашеца..."
Не само климатичните промени и променливото време през последните месеци са проблем при изхранването на пчелите в Мездренско, но и наличието на насаждения с нови сортове слънчоглед, които привличат пчелите, но не отделят нектар. Проблем за пашата на пчелите са и някои мерки по европейски програми, заради които  все по-малкото остават местата, на които се запазват ливадни билки- за това сигнализира и наша слушателка от Белоградчик, а според Иван Братоев, всичко опира до съвестта на ползвателите на пасища и ливади - местата, на които са основните билки, които привличат пчелите. 

Според Иван Братоев, не всичко е загубено, а пчеларите все още таят надежда, че при добро стечение на обстоятелствата и малко повече влага, пчелите ще успеят да наваксат:

"Има все още надежда, имало е такива случаи- когато лед ожънването на есенниците, при дъждовни години,  пониква глушина /див фий/- тогава пчелите са успявали да наваксат това, което са пропуснали през усиления летен сезон и са резервирали мед за озхранване през зимата и да реализират някои стокови запаси..."

Иван Братоев е дългогодишен пчелар, има около 26 кошера, разположени на три места- в землищата на селата Люти Брод, Веслец и между Мездра и Боденец- повече чуйте в звуковия файл. В следващото предаване ще стане дума  и за другите проблеми при пчеларите, за новите попълнения, за идеята града да се превърне в "Медена Мездра" и за усилията на дружеството да запази традициите и поминъка в региона, колкото и да е трудно. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00