Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдъхновени за изкуството в The Bridge

Снимка: Радио Видин


Нашият град Видин е   домакин на най-големия тийнейджърски фестивал в България -The Bridge Fest. Събитието е събрало 400 талантливи младежи на възраст от 14 до 21 години от цялата страна, които имат желание да създават изкуство. По време на фестивала  се провеждат 22 работилници за визуални изкуства, архитектура, дизайн, танци, музика и други. В рамките на тази седмица младите арт хора  имат възможност да реализират своите идеи и да усъвършенстват уменията си.

Имах удоволствието да присъствам на една от многото работилници, това е  "Актьорство в киното". В нея са се записали за участие 15 за младежи, а водещи на курса са известната млада актриса Луиза Григорова и каскадьорката Теа Маркова.

На урока, на който аз присъствах, Луиза разказваше за  за снимачния процес в киното, за  особеностите, за опасностите в каскадьорските сцени, за това как се прави един филм, за задълженията на актьорите и на всички, които са на снимачната площадка, даваше примери с известни актьори. Като цяло  останахме с убеждението, че да си актьор е необходимо да бъдеш отговорен, с чувство за екипност, да бъдеш съсредоточен и да не подвеждаш партньора си.  Луиза Григорова обяснява:

"Идеята на фестивала е да вдъхновим младите хора, да им покажем, че това, с което ние се занимаваме е нещо, което го правим с много, много любов, с много всеотдайност. И ако можем да ги запалим за какъвто и да е вид изкуство, значи сме спечелили. Актьорската професия изисква много жертви и доста труд. Това, което ще направим е да им разкажа за моя опит в киното и телевизията. А Теа ще им покаже техники в сценичния бой. Ще направим филмче заедно. Мисля, че ще се получи нещо много хубаво."

 Тинейджърите, които участват в творческата работилница, споделиха впечатленията си от първите занимания:

"Аз съм Майкъл. Работилницата върви добре, аз лично съм много доволен. Имам интерес към киното. И всеки от нас би научил нещо важно …Аз съм Крис, доволен съм, че актриса като Луиза Григорова ни води групата. Раздадоха ни сценарий и трябва да правим интерпретация. Александра от Стара Загора съм, от малка обичам да гледам филми и имам мечта да се занимавам с това. Много детайли разбрах за снимачния процес….Аз съм Кристина, много ми е интересно да науча повече за киното. В момента съм се запалила по българското кино. .."

Помощник - ръководител на Луиза Григорова  е Теа Маркова, която се изявява като една от успешните жени-каскадьорки в българското кино:

"Държим много децата да бъдат точни, искаме да им предадем много знания, и да им предадем нашия опит и да ги запалим към киното, което има нужда да се случва в България. Искаме да съчетаем полезното с приятното."

Тинейджърите във фестивала по изкуствата "The Bridge" усилено се готвят за предстоящия юбилеен концерт, който ние очакваме с интерес. Концертът ще бъде в събота, в бившето военно поделение, до средновековния замък „Баба Вида“, от 20 часа.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30