Колко опасна за здравето на хората е миризмата от свинефермата в Дунавци

Новата свинеферма в Дунавци
Снимка: Радио ВИДИН

От няколко месеца в град Дунавци работи нова свинеферма. Обектът е на частен инвеститор, изграден е по проект. Инициативен комитет от град Дунавци с председател Малин Младенов сигнализира местния кмет и кмета на Община Видин, че се усеща неприятна миризма извън границите на обекта. За Радио ВИДИН Малин Младенов обясни, че още от миналата година са подавали жалби във връзка с изграждането на обекта:

"Смятаме, че той е опасен за здравето на хората. Вътре, в халетата, където се отглеждат животните, има уреди, които контролират концентрацията на амоняка, който се отделя от урината. Когато тази концентрация достигне определени стойности, чрез вентилационните системи се изхвърля навън и ни се сервира на нас. В противен случай прасетата се задушават и умират. Искам категорично да заявя, че новите собственици и вложените средства, които направиха, наистина се постараха хората да няма вреди върху околната среда, но не е решен на сто процента проблемът, т.е. с миризмите. Фекалиите се събират, не се изхвърлят навън. Търсим решение. Този път сме го извървели преди 11 години. Тогава отново сложиха на дневен ред приоритетите на това предприятие- че ще има работни места открити и т.н. и сега се повтаря същото нещо. В момента се отглеждат само 500 животни. Те са свине майки, които са заплодени и се очаква техният брой да нарасне до 20 пъти."

От миналата година Инициативният комитет подава жалби, защото хората разбрали, че през 2011 година е отпаднала Наредба №7 за здравните изисквания за отстояние между жилищната среда и обекти, излъчващи вредни емисии. Отстоянието е с цел отделяните газове да могат да се разредят във въздуха и ако бъдат усетени от хората, да не бъдат вредни за здравето, допълни Малин Младенов.

За да проверим сигнала му, отидохме на място. На портала на фермата ни очакваше представител на инвеститорите, който не пожела да коментира казуса. За живеещите най- близо до обекта жители на Дунавци- Велко Николов, Румяна Иванова, Валентин Иванов, Красимира Стоянова и Илия Страхилов, както и Павел Павлов, свинефермата не е проблем:

"Никаква миризма няма. Къщата е на 200 метра, дали и толкова има... Аз не усещам, няма такова нещо. Тук си живея вече 20 години карам. Нека да бъде, да дойдат младите да работят... Някой път се усеща някаква миризма, мирише на лошо. Не мога да кажа, че всеки ден мирише... От време на време, не всеки път. То е почти нищо. То муха не може да няма... Никаква миризма няма. И мухи няма. Всичко си е наред..."

От другата страна на обекта в близост до къщите, живеят Валентин Стефанов и Перка Ванчева:

"Никаква миризма не се усеща, даже и мухите ги няма. Изглежда там като ходят при него и мрът... Изобщо няма такава миризма, даже и мухи няма..."

Кметът на Дунавци Димчо Скорчев каза, че е възможно когато свинефермата заработи на максимален капацитет, да се усеща някаква миризма, но за момента такава няма. След като Малин Младенов сигнализирал за проблема, той редовно ходи до свинефермата:

"След като той ми се обади, това беше преди около два месеца може би, в седмицата задължително по два пъти ходя до портала на фермата."

При водените разговори с инвеститора, преди да заработи обекта, станало ясно, че фермата не би могла да съществува, ако е във вида, в който е била предишната, когато е работила преди 10 години.

"Много инвестиции те вкараха, много работници, което е много важно за мен. От Дунавци много хора си намериха препитание там", допълни Димчо Скорчев.

В момента в свинефермата може да се отглеждат до 3 хиляди прасета. Работят само 4 халета, други 6, които са за угояване, са готови, но не са пуснати в експлоатация и в тях няма животни, коментира д-р Валери Велков от Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните:

"Тя е регистрирана в момента до капацитета, за който имат от РИОСВ - до 3000 бройки. Те имат 506 в момента. С подрастващите от тях ще станат 3 000. През това време са си подали документи за оценка за въздействие на околната среда за капацитета, който е за другите помещения. Като станат евентуално готови с това, тогава ще си подадат заявление за увеличаване на капацитета, до който е построена фермата."


Свинете се отглеждат по нова технология, каквато досега в Северна България няма.

На 18 юли ще се проведе среща в сградата на община Видин с представители на Инициативния комитет, на инвеститора на свинефермата, РЗИ във Видин и РИОСВ в Монтана.Вижте още

"Неделник" от 18 август 2019 година

Ето го 270-то предаване "Неделник". За начало преглеждаме старите вестници и продължаваме разходката си в Историческия музей на Поморие . Знаете ли какво е Еркечка фолклорна група ? Слушайте и ще разберете. Цветан Дочев- Дедо Скръц ни е приготвил варени яйца по немски тип ДС и вкусни джоланчета. Иван Цолов споделя впечатленията си..

публикувано на 18.08.19 в 13:58

Копирайтър - професия за хора с творческо мислене

Симеон Вангелов работи една малко позната професия- копирайтър в рекламата. Копирайтърът е човекът, който измисля и пише текста на рекламите. Симеон Вангелов е от Видин, но живее София и работи в рекламна агенция Brand New Ideas. Учил е маркетинг и мениджмънт в Дания, след това се ориентира към писането, защото: "Си ми беше страст от преди това". От..

публикувано на 16.08.19 в 16:50

С песен на канарче

Кметът на град Дунавци Димо Скорчев се грижи за две канарчета. Птичките са в клетка в кметския кабинет. Кметът обича животинките и цветята, защото му помагат да разпуска в трудните делници. "Имам в клетка две канарчета, на които се любувам. Вкъщи имам зайци, имам кучета. Обичам животинките, обичам цветята много. Това е част от ежедневието, която ми..

публикувано на 16.08.19 в 16:05

Защо е важно да намалим битовите отпадъци

Община Монтана изгражда компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Инсталацията ще намали количеството на депонираните отпадъци на територията на общината. Стойността на проекта е 6 милиона 150 хиляди лева, от които 85 на сто безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз.  "Около 6 хиляди и 100 тона ще бъде..

публикувано на 15.08.19 в 17:05

Как да пестим електроенергия през лятото

Традиционно през топлите летни месеци консумацията на електроенергия се увеличава чувствително. Въпреки затоплянето на времето, желателно e потребителите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през летния сезон, припомнят от ЧЕЗ . Как да пестим ток в летните месеци, за да избегнем..

публикувано на 14.08.19 в 13:40

"Неделник" от 11 август 2019 година

Ето го поредния "Неделник" вече и на сайта ни. Дойдох си от морето. Тук съм до старият Балкан, до вечният Дунав, до милата Огоста. Морето е пълно с...вода. Солена. И в него плуват еднорози. Това не е шега. Преглед на старите вестници и след това Донка Рабакова ще ни разкаже за надуваемите играчки по морето . Фестивалът "Квартална сцена"..

публикувано на 11.08.19 в 14:35

Мандалата- релаксиращият символ

В рубриката  "Хоби, професия" актрисата от куклен театър "Мале Мале" Мила Иванова ни гостува и ни запозна с мандалата.  За първи път се среща със символа по време на йога упражнения и така вече 4 години. Признава, че м андалата й носи спокойствие и равновесие в ежедневието. "Мандалата представлява сферични окръжности, които символизират..

публикувано на 09.08.19 в 17:09