За и против машинното гласуване на местните избори

Снимка: Радио Видин


У нас след горещото лято идва "гореща" политическа есен, защото с указ на президента местните избори в страната вече са насрочени за 27 октомври. Днес се решава как ще можем да упражним правото си на вот. На извънредно заседание парламентът ще обсъжда дали да отпадне машинният вот за изборите за кметове и общински съветници, както и на парламентарните.

Мотивът на вносителите от ГЕРБ е, че тези избори, които са четири в едно, са много по-сложни. Гласува се за общински съветници, кметове на общини, кметове на райони и кметове на населени места. След това са необходими и нови бюлетини, където изборът на кмет се решава на балотаж. Аргументът за отпадане на машинния вот на местните избори е, че за разлика от тези за членове на Европейския парламент, където проблемите с устройствата за гласуване не са се отразили на изборния резултат, при тези за общински съветници и кметове е много вероятно да се стигне до обявяване на вота за недействителен и намаляване на доверието в изборния процес.

От ГЕРБ посочват, че предложението им се базира на анализа, който е представен от ЦИК за последните избори за Европейски парламент. Според анализа на централната избирателна комисия, цената на един глас на местните избори ще е много по-висока, защото се предвижда машини да има в 6 000 секции, или 67% от тези в големите населени места. Налага се и специфична настройка за отделните секции. Аргументите на управляващите обобщи депутатът от ГЕРБ от видинския регион Владимир Тошев:

"Ако запазим сега действащото законодателство има вероятност или да провалим местните избори или след това да бъдат касирани от който пожелае. Причината е в технологията на изборите…Имаме 265 общински съвета, 265 кметове на общини, над 3 000 селски кмета. По един начин трябва да бъде програмирана машината в секциите в английската гимназия например във Видин, а по друг начин в село Градец, по трети начин в Кутово. На втория тур само за пет дни трябва да се препрограмират тези машини и да заработят отново в деня на балотажа. На изборите за Европейски парламент в секциите, където имаше машини, по този начин са гласували под 8% от избирателите, и то при положение, че имаше разяснителна кампания. Не го предпочитат хората този начин. Освен това от 3 000 машини 1 140 са дали дефект в работата си, което е силно притеснително…Ние не сме новатори в машинното гласуване. Отиваме там, откъдето другите са се върнали."

Промените в Изборния кодекс бяха внесени от ГЕРБ и подкрепени от "Обединени патриоти" и "Воля". Те предвиждат отмяна на задължението за доставяне на машини за гласуване на местни и парламентарни избори.

В петък дебатът за частична отмяна на машинното гласуване не се състоя заради липса на кворум, а за 14 часа днес е насрочено извънредно заседание на Народното събрание.

Против отмяната на машинното гласуване за предстоящия вот са от "Коалиция за България" и ДПС. Този начин на гласуване е много по-надежден, избягват се манипулации и грешки при отчитането на резултатите, коментира депутатът от БСП от видинския регион Цветан Топчиев:

"Позицията на БСП е да си има машинно гласуване. Тя винаги е била такава, да има машинно гласуване във всички избирателни секции, не само в 3 000 или 6 000, както беше предложено в предишното изменение на Изборния кодекс. Още през 2014 година, когато е приет Изборния кодекс, е заложено през 2020 година във всички изборни секции в България да има машинно гласуване, но за съжаление, както се вижда, се правят опити да не бъде така...При машинното гласуване първо се премахва субективният фактор при изброяване на бюлетините. Дали една бюлетина е валидна или невалидна, това много често зависи от субективизма на секционната избирателна комисия. Малко, ако е излязло от квадратчето или нещо подобно, казват невалидна бюлетина, което не е така. В машинното гласуване няма тази възможност за невалидна бюлетина. През 2017 година на парламентарните избори около 6,3% са невалидните бюлетини за цялата страна, което прави една парламентарна група. Например "Воля" влиза с 4,6% в парламента."


Машинното гласуване е предимство и според Асен Митков, председател на една от секционните избирателни комисии на изборите за Европейски парламент във Видин. В секцията, която беше в областния център машината за гласуване не проработи, заради технически проблем:

"Аз съм за машинното гласуване , тъй като по тази начин гласуването е много по-бързо. Няма шанс за манипулации на вота. От екологична гледна точка няма да се изсичат дърветата и да се правят по два метра дълги бюлетини. На този избор, който беше за Европейски парламент бюлетината беше дълга, мисля, че 1,20 метра…Няма как с машината да се получи грешка."

Мария Борисова и Антония Каменова потърсиха и мненията на видинчани по темата.

Чуйте звуковия файл!


Вижте още

Къде намира приложение статистиката

Какво приложение има статистиката и защо са важни данните, които събира и обработва? Поводът да потърсим повече информация по темата е Световният ден на статистиката, който се отбелязва на 20 октомври. Обявен е за такъв през 2010 година с резолюция от Общото събрание на ООН. Този ден трябва да ни напомни и да подчертае нарасналото значение на науката..

публикувано на 21.10.19 в 15:33

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40