За и против машинното гласуване на местните избори

Снимка: Радио Видин


У нас след горещото лято идва "гореща" политическа есен, защото с указ на президента местните избори в страната вече са насрочени за 27 октомври. Днес се решава как ще можем да упражним правото си на вот. На извънредно заседание парламентът ще обсъжда дали да отпадне машинният вот за изборите за кметове и общински съветници, както и на парламентарните.

Мотивът на вносителите от ГЕРБ е, че тези избори, които са четири в едно, са много по-сложни. Гласува се за общински съветници, кметове на общини, кметове на райони и кметове на населени места. След това са необходими и нови бюлетини, където изборът на кмет се решава на балотаж. Аргументът за отпадане на машинния вот на местните избори е, че за разлика от тези за членове на Европейския парламент, където проблемите с устройствата за гласуване не са се отразили на изборния резултат, при тези за общински съветници и кметове е много вероятно да се стигне до обявяване на вота за недействителен и намаляване на доверието в изборния процес.

От ГЕРБ посочват, че предложението им се базира на анализа, който е представен от ЦИК за последните избори за Европейски парламент. Според анализа на централната избирателна комисия, цената на един глас на местните избори ще е много по-висока, защото се предвижда машини да има в 6 000 секции, или 67% от тези в големите населени места. Налага се и специфична настройка за отделните секции. Аргументите на управляващите обобщи депутатът от ГЕРБ от видинския регион Владимир Тошев:

"Ако запазим сега действащото законодателство има вероятност или да провалим местните избори или след това да бъдат касирани от който пожелае. Причината е в технологията на изборите…Имаме 265 общински съвета, 265 кметове на общини, над 3 000 селски кмета. По един начин трябва да бъде програмирана машината в секциите в английската гимназия например във Видин, а по друг начин в село Градец, по трети начин в Кутово. На втория тур само за пет дни трябва да се препрограмират тези машини и да заработят отново в деня на балотажа. На изборите за Европейски парламент в секциите, където имаше машини, по този начин са гласували под 8% от избирателите, и то при положение, че имаше разяснителна кампания. Не го предпочитат хората този начин. Освен това от 3 000 машини 1 140 са дали дефект в работата си, което е силно притеснително…Ние не сме новатори в машинното гласуване. Отиваме там, откъдето другите са се върнали."

Промените в Изборния кодекс бяха внесени от ГЕРБ и подкрепени от "Обединени патриоти" и "Воля". Те предвиждат отмяна на задължението за доставяне на машини за гласуване на местни и парламентарни избори.

В петък дебатът за частична отмяна на машинното гласуване не се състоя заради липса на кворум, а за 14 часа днес е насрочено извънредно заседание на Народното събрание.

Против отмяната на машинното гласуване за предстоящия вот са от "Коалиция за България" и ДПС. Този начин на гласуване е много по-надежден, избягват се манипулации и грешки при отчитането на резултатите, коментира депутатът от БСП от видинския регион Цветан Топчиев:

"Позицията на БСП е да си има машинно гласуване. Тя винаги е била такава, да има машинно гласуване във всички избирателни секции, не само в 3 000 или 6 000, както беше предложено в предишното изменение на Изборния кодекс. Още през 2014 година, когато е приет Изборния кодекс, е заложено през 2020 година във всички изборни секции в България да има машинно гласуване, но за съжаление, както се вижда, се правят опити да не бъде така...При машинното гласуване първо се премахва субективният фактор при изброяване на бюлетините. Дали една бюлетина е валидна или невалидна, това много често зависи от субективизма на секционната избирателна комисия. Малко, ако е излязло от квадратчето или нещо подобно, казват невалидна бюлетина, което не е така. В машинното гласуване няма тази възможност за невалидна бюлетина. През 2017 година на парламентарните избори около 6,3% са невалидните бюлетини за цялата страна, което прави една парламентарна група. Например "Воля" влиза с 4,6% в парламента."


Машинното гласуване е предимство и според Асен Митков, председател на една от секционните избирателни комисии на изборите за Европейски парламент във Видин. В секцията, която беше в областния център машината за гласуване не проработи, заради технически проблем:

"Аз съм за машинното гласуване , тъй като по тази начин гласуването е много по-бързо. Няма шанс за манипулации на вота. От екологична гледна точка няма да се изсичат дърветата и да се правят по два метра дълги бюлетини. На този избор, който беше за Европейски парламент бюлетината беше дълга, мисля, че 1,20 метра…Няма как с машината да се получи грешка."

Мария Борисова и Антония Каменова потърсиха и мненията на видинчани по темата.

Чуйте звуковия файл!


Вижте още

Наясно ли сме как да се пенсионираме

През септември мобилни екипи от всички териториални поделения на Националния осигурителен институт ще извършват отново консултации, за да помогнат на бъдещите пенсионери при избора на формула за пенсиониране- по старата, която е от миналата година, или по новата. За да се изчисли правилно индивидуалният коефициент, хората трябва да представят всички..

публикувано на 21.08.19 в 11:00

Как ще ги стигнем...

Общите разходите на българските домакинства нарастват с по-бързо темпо от доходите през второто тримесечие на настоящата година, показва проучване на Националния статистически институт. Общият доход средно на лице от домакинство през периода април-юни се покачва с 4,9% спрямо същото тримесечие на 2018-а, достигайки 1547 лева или около 515 лева..

публикувано на 20.08.19 в 13:24

Адекватни ли сме в критичния за пожари месец август

В "Актуално" днес проверяваме каква е противопожарната обстановка в един от горещите летни месеци, защото през лятото опасността от пожари в полето и в горския фонд нараства. Основни причини за това са засушаването и небрежността на хората при боравене с открит огън. Още повече, че в момента се приготвя и зимнината. Особено бдителни по отношение на..

публикувано на 19.08.19 в 14:30

Евстати Петков: В Тияновци всички доброволно умъртвиха домашните си свине заради чумата

Това обясни за Радио Видин кметският наместник на село Тияновци, Евстати Петков . С решение на Централния епизоотичен съвет от 29 юли, са приети указания за прилагане на спешни мерки за овладяване на епизоотичната обстановка за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Определена бе 20- километровата санитарна зона около..

публикувано на 16.08.19 в 15:23

Атестация ще преценява нивото на българските учители

От учебната 2020/2021 година всички български учители ще преминават през атестация на всеки 4 години, предвижда наредба на Министерството на образованието и науката, публикувана в "Държавен вестник". Целта на атестирането е да се отчетат постигнатите от педагозите резултати и да се повиши качеството на обучение на учениците. Aтестацията ще се..

обновено на 15.08.19 в 12:44

Видин посреща Национален мотосъбор 2019

Тaзи година Националният мотосъбор Видин 2019 ще се проведе на 16 и 17 август. Организатори отново са членовете на мотоклуб "Нордуестмоторс", а събитието се реализира и с подкрепата на Община Видин. Съборът се превърна в традиция, и през годините, сякаш неусетно, всяко лято, той се вписва в културния календар на Крайдунавския град. Гостите от..

публикувано на 14.08.19 в 12:08

Чия отговорност е децата да ходят на училище?

От следващата учебна година започва още по-активна работа за привличането и включването на децата и учениците в образователната система , обявиха от Министерството на образованието и науката. За целта детските градини и училищата в страната ще сформират постоянни екипи за превенция на отсъствията без уважителни причини. При необходимост новите екипи..

публикувано на 13.08.19 в 13:33