Снимката на 17 юли 2019 година

Авиационното пръскане срещу комари по поречието на Дунав на територията на област Видин се извърши днес. Третирани се площите в 2-километрова зона от реката. Късно снощи бе направена и поредната имагицидна обработка срещу комари в град Видин, като бяха обхванати всички паркове, междублокови пространства, улици. Тази вечер обработки ще има в три населени места, разположени край река Дунав – Дунавци, Ботево и Цар Симеоново, а на 18 Юли - в Антимово, Гомотарци, Кошава, Кутово и Сланотрън.

Разширява се обхватът на мерките срещу Африканската чума по свинете (АЧС). Това обяви на брифинг пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, след заседание на Централния епизоотичен съвет към Министерски съвет. Финансовото възнаграждение за отстрел на дива свиня се увеличава на 150 лв. в 20-километровите зони около огнищата, засилва се и контролът на движението в тях. Министерството на околната среда и водите, съвместно с Изпълнителна агенция по горите, предприемат мерки за намаляване популацията на дива свиня в националните паркове.

Мащабна информационна кампания се провежда в страната във връзка с усложнената епизоотичната обстановка относно заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) и обществената значимост на този въпрос. Наред с листовките, които се разпространяват в населените места и сред ловно-рибарските дружества, от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) подготвиха видеоклип.


Африканската чума е установена и във Враца. Болестта е засегнала ловно стопанство край града. По информация на собственика на дружеството, пробите на две от отглежданите диви прасета, са потвърдили наличието на заразата. 


Операционна маса от ново поколение, болнични легла, пациентски монитори и видеоларингоскоп са част от оборудванетозакупено за многопрофилната болница по активно лечение в Монтана със средства от общинския бюджет.

Видинската областна болница има възможност да заработи над 1 милион лева през месец юли.


Продължава асфалтирането на пътни участъци в населените места на Враца. След асфалтирането на близо 2-километровия участък от пътя до село Згориград, ремонтите по пътната инфраструктура продължават и в останалите населени места на общината.

Община Видин зарадва младежите от The Bridge Fest със 70 кг нектарини. Още един повод за доброто настроение днес бе отбелязването на 35-тия рожден ден на Михаил Стефанов, директор на фестивала.

Съвместна българо- румънска трудова борса по Проект “Съвместни усилия в подкрепа на хората в неравностойно положение на трудовия пазар в трансграничния регион” ще се проведе от днес до 19.07.2019 г. в град Крайова, Румъния. Бенефициент на проекта е Община Берковица. Трудовата борса представлява мястото, където се осъществява на практика връзката между фирмите, търсещи работна ръка и гражданите, които търсят нова работа.

Деца събират подписка за по-чист и зелен Видин. Смятат, че в града има нужда от повече контейнери за разделно събиране и очакват и възрастните да ги подкрепят. Идеята е на Весела и Станислава и само за два дни момичетата успели да съберат повече от 200 подписа. Подписката с помощта на родителите децата ще внесат в общината.

Приема на ученици от 7 до 12 клас и утвърждаването на маломерни паралелки обсъждаха общинските съветници в Ружинци. "Решенията са от сега още преди началото на учебната година, за да се създат нормални  условия на училищата да работят", каза кметът Алекснадър Александров.

В Ново село започнаха ремонти с отпуснатите в края на миналата година 1 377 000 лева с решение на Министерски съвет. Ще бъдат санирани два общински жилищни блока. Изкърпват се улици в общината.

Поклонническият поход по повод 550 години от пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир премина през Долна Кремена. Преди да започне походът внимателно е проучен маршрутът, по който е минала монашеската процесията през 1 469 година.

Самостоятелна изложба на художника от Монтана Николай Пенков бе открита в културния дом на град Власотинце, Сърбия.
Вижте още

12 километра опашка блокира движението в едната лента към Дунав мост 2

12 километра достигна колоната от товарни автомобили, чакащи да излязат от страната по Дунав мост при Видин . Опашката блокира движението в едната лента по международния път към границата с Румъния. Причината е монтиране на датчици за радиоактивност на румънска територия, което започна преди дни и поетапно се затваря се затваря по едно от..

публикувано на 24.08.19 в 18:10

Влакче ще вози зрители до лятното кино в парк "Леденика"

Атракционно влакче ще вози зрители до лятното кино в Развлекателен парк "Леденика". Кино под звездите ще се проведе днес, 24 август, на амфитеатъра в Развлекателен парк "Леденика“. Първата прожекция е "Великото пътешествие" и е предназначена за най-малките. Детският филм е с начален час 20:30 ч. Вторият филм е "Дъвка за балончета" и..

обновено на 24.08.19 в 16:13

Фолклорен фестивал събра във Враца любители на песента

Над 200 участници се включиха в деветото издание на фолклорния фестивал във Враца , организиран от „Общински съвет на пенсионерите -2004“ . 27 певчески групи и индивидуални изпълнители от община Враца, гр. Нови Искър, село Реселец, и творчески формации от страната се изявиха на сцената на фолклорния празник. Фестивалът се проведе в залата на Младежкия..

публикувано на 24.08.19 в 14:54

Опасност от пожари във Враца

Екстремален индекс за опасност от пожари е в сила в 15 области на страната, сред които и Враца . Възможни са бързо разпространяващи се силни пожари, предупреждават от Института по метеорология и хидрология.  Екстремалният индекс означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Много голям..

публикувано на 24.08.19 в 13:10

Граждани от Враца и Монтана сред най-активните в инициатива на МРРБ

Граждани от Враца и Монтана са сред най-активните по инициатива на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), озаглавена „Покажи как обновяваме родното ти място“ . Тя стартира в началото на месец август и е част от образователно-патриотичната кампания на регионалното министерство „Моят град е моята крепост“, която стимулира..

публикувано на 24.08.19 в 12:35

Започна Видинският панаир

Хиляди видинчани и десетки гости на града присъстваха на официалното откриване вчера вечерта.  Концертната програма започна с изпълнения на Градския духов оркестър и на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“. След това на сцената излезе поп фолк певицата Цветелина Грахич. Видинският кмет Огнян Ценков се обърна с приветствени думи към..

публикувано на 24.08.19 в 08:11

Съборът "Тъпан бие, хоро се вие" беше открит във Флорентин

За единадесети път Народно читалище „Пробуда-1925“ с. Флорентин с председател Борислав Митрашков организира фолклорен събор в края на лятото. Тази година вече бе изградена постоянна сцена със собствени средства на Община Ново село. Още 14 спонсори бяха привлекли читалищните дейци, за да посрещнат своите гости от три държави – България,..

публикувано на 24.08.19 в 07:32