Готови ли сме за новия здравноосигурителен модел?

Здравният министър предлага частни каси и основен медицински пакет по договаряне

Снимка: БНР

Преди дни Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи предложението на екипа си за нов здравноосигурителен модел по време на кръгла маса в НДК, посветена на състоянието на системата на здравеопазването в България. Новият здравен модел предвижда частни каси и основен медицински пакет по договаряне. Пациентите ще доплащат за дейностите извън основният пакет.


"Няма да се допуска фоновете да правят подбор на лица по определен признак или здравен статус. Записването ще е напълно доброволно, включително и за лицата, които ги осигурява държавата. Лицата ще могат да сменят фонда и не по-често от веднъж годишно... Ще отчета всички рискове и предложения, за да внеса в парламента най-добрия модел за пациента и здравната система.“- обяви министър Ананиев.


Фондовете ще имат за задължение да вложат първоначален капитал, както и да имат оперативен резерв и печалба. Новият здравноосигурителен модел запазва солидарния модел, който дава право на избор на пациента кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува и да има контрол върху качеството на услугите. Здравните фондове и Здравната каса ще се конкурират, а Министерството на здравеопазването ще провежда централизирани обществени поръчки за лекарствата в болниците. 


Лекарският съюз и пациентските организации не останаха доволни от предложението за промяна в здравноосигурителния модел. Според д-р Мими Виткова от Асоциацията на частните застрахователни фондове най-големият проблем е, че ще бъде въведена осреднена вноска, което ще намали парите в здравеопазването:


"Това предложение не е ново. То е от миналата година. Те бяха две предложение, които се дискутираха в продължение на два месеца, в няколко работни групи... Според мен вноската се запазва осем процента и трябва отсега да е ясно, че тези 8% в системата ще влязат по-малко пари, отколкото в момента, тъй като от тях трябва да се заделят пари за национален гаранционен фонд. От тях, всяка една от компаниите трябва да задели технически резерви, за да може да покрива непредвидени разходи. На практика няма 8% процента от реалния доход на всеки от нас да отидат там, където той е избрал. Ще има една осреднена вноска, която ще се прави от Националната агенция по приходите. Ще има такава осреднена вноска за всички нас...“.


Цените на дейностите в основния пакет ще подлежат на договаряне между фондовете и изпълнителите на медицинска и дентална помощ. Отстъпките за лекарства и медицински изделия ще се договарят от фондовете. За някои дейности Министерството на здравеопазването може да определя пределни цени, съгласувано със съсловните организации, са сред предложенията на Ананиев. Според новия модел НАП, както досега, ще събира вноските на всички здравноосигурени лица от 8%. Всеки гражданин доброволно, до определена дата, ще избира в кой фонд да се запише - НЗОК или друг фонд. Лицата, които в рамките на определения период не изберат друг фонд, остават в НЗОК.


Д-р Владимир Вълчев - директор на РЗОК - Видин счита, че трябва да се работи в насока за нов здравен модел, но тези, които трябва да се включат от фондовете сега се колебаят:

"Аз лично подкрепям търсенето на решение, защото съм свидетел как преди повече от 20 години не бяхме доволни от бюджетното заплащане и се надявахме здравноосигурителния модел да бъде панацея и да реши проблемите и на лекари, и на пациенти. Мисля, че това се случи. Но през тези 20 години се видяха и някои слабости, на които трябва да се търси решение..."


Според д-р Емил Мушанов - общопрактикуващ лекар във Видин и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за региона реформата е добра, но още не са ясни как и по какъв начин ще се случат нещата:

"Този въпрос аз лично съм го засягал още преди седем години. Говорим за така наречената демонополизация на НЗОК и въвеждането на конкурентни частни здравни фондове. От една страна намирам за добре, като положителен сигнал, че най-накрая се намери политик и то министъра на здравеопазването, който да говори открито за този тип модел. От друга страна обаче при така направената презентация на мен ми е много трудно да коментирам и анализирам нещо, което е изключително повърхностно и няма обосновка и поставена финансова рамка... Няма яснота как ще работят тези частни фондове. Парите остават същите, а в същото време ще бъдат разпределени в повече фондове. Има доста въпросителни..."

Предложението на министъра предвижда средствата от здравни вноски ежемесечно да се разпределят към здравните фондове от НАП. Размерът на средствата ще е равен на броя записани във всеки фонд осигурени лица, умножен по осреднения размер на здравната вноска за всички здравноосигурени лица. Няма да има значение кой е платецът на вноската и за чия сметка се осигуряват лицата. Всеки фонд ще получи еднакъв осреднен размер средства за едно лице, разликата ще е единствено в броя записани лица.


Наша анкета показа, че хората се вълнуват от евентуалната промяна на модела на здравеопазването: 


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10

Приемната грижа- професия или призвание

За Приемната грижа казват, че спасява детството и създава личности. Според чл.34 А от Закона за закрила на детето, "Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство" . С една дума- грижата за чуждо дете в своя дом.  А защо се налага това и защо изобщо трябва да..

публикувано на 07.10.19 в 14:01

Симеон Пенев - вицешампион по сумо

Симеон Пенев от СК "Чавдар 2015" стана вицешампион на европейското първенство по сумо в Унгария . Четирима от белослатинския клуб бяха включени в националния отбор на България. И четирите момчета доказаха класата си в първенството на Стария континент. Симеон Пенев заслужи сребърния медал при юношите до 16 години. Денис Рушидов и Симеон Пенев станаха..

публикувано на 03.10.19 в 16:01

Големият и малкият град- предимства и недостатъци

В съвременния свят всеки избира къде да живее. Но какви са предимствата и недостатъците да живееш в малък или голям град? На много хора им се налага да вземат такова решение - да направят своя избор дали да тръгнат към големите градове или да предпочетат уюта на провинцията. Естествено, всичко е свързано с работата и заплащането.  Всички..

публикувано на 03.10.19 в 13:54