Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли сме за новия здравноосигурителен модел?

Здравният министър предлага частни каси и основен медицински пакет по договаряне

Снимка: БНР

Преди дни Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи предложението на екипа си за нов здравноосигурителен модел по време на кръгла маса в НДК, посветена на състоянието на системата на здравеопазването в България. Новият здравен модел предвижда частни каси и основен медицински пакет по договаряне. Пациентите ще доплащат за дейностите извън основният пакет.


"Няма да се допуска фоновете да правят подбор на лица по определен признак или здравен статус. Записването ще е напълно доброволно, включително и за лицата, които ги осигурява държавата. Лицата ще могат да сменят фонда и не по-често от веднъж годишно... Ще отчета всички рискове и предложения, за да внеса в парламента най-добрия модел за пациента и здравната система.“- обяви министър Ананиев.


Фондовете ще имат за задължение да вложат първоначален капитал, както и да имат оперативен резерв и печалба. Новият здравноосигурителен модел запазва солидарния модел, който дава право на избор на пациента кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува и да има контрол върху качеството на услугите. Здравните фондове и Здравната каса ще се конкурират, а Министерството на здравеопазването ще провежда централизирани обществени поръчки за лекарствата в болниците. 


Лекарският съюз и пациентските организации не останаха доволни от предложението за промяна в здравноосигурителния модел. Според д-р Мими Виткова от Асоциацията на частните застрахователни фондове най-големият проблем е, че ще бъде въведена осреднена вноска, което ще намали парите в здравеопазването:


"Това предложение не е ново. То е от миналата година. Те бяха две предложение, които се дискутираха в продължение на два месеца, в няколко работни групи... Според мен вноската се запазва осем процента и трябва отсега да е ясно, че тези 8% в системата ще влязат по-малко пари, отколкото в момента, тъй като от тях трябва да се заделят пари за национален гаранционен фонд. От тях, всяка една от компаниите трябва да задели технически резерви, за да може да покрива непредвидени разходи. На практика няма 8% процента от реалния доход на всеки от нас да отидат там, където той е избрал. Ще има една осреднена вноска, която ще се прави от Националната агенция по приходите. Ще има такава осреднена вноска за всички нас...“.


Цените на дейностите в основния пакет ще подлежат на договаряне между фондовете и изпълнителите на медицинска и дентална помощ. Отстъпките за лекарства и медицински изделия ще се договарят от фондовете. За някои дейности Министерството на здравеопазването може да определя пределни цени, съгласувано със съсловните организации, са сред предложенията на Ананиев. Според новия модел НАП, както досега, ще събира вноските на всички здравноосигурени лица от 8%. Всеки гражданин доброволно, до определена дата, ще избира в кой фонд да се запише - НЗОК или друг фонд. Лицата, които в рамките на определения период не изберат друг фонд, остават в НЗОК.


Д-р Владимир Вълчев - директор на РЗОК - Видин счита, че трябва да се работи в насока за нов здравен модел, но тези, които трябва да се включат от фондовете сега се колебаят:

"Аз лично подкрепям търсенето на решение, защото съм свидетел как преди повече от 20 години не бяхме доволни от бюджетното заплащане и се надявахме здравноосигурителния модел да бъде панацея и да реши проблемите и на лекари, и на пациенти. Мисля, че това се случи. Но през тези 20 години се видяха и някои слабости, на които трябва да се търси решение..."


Според д-р Емил Мушанов - общопрактикуващ лекар във Видин и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за региона реформата е добра, но още не са ясни как и по какъв начин ще се случат нещата:

"Този въпрос аз лично съм го засягал още преди седем години. Говорим за така наречената демонополизация на НЗОК и въвеждането на конкурентни частни здравни фондове. От една страна намирам за добре, като положителен сигнал, че най-накрая се намери политик и то министъра на здравеопазването, който да говори открито за този тип модел. От друга страна обаче при така направената презентация на мен ми е много трудно да коментирам и анализирам нещо, което е изключително повърхностно и няма обосновка и поставена финансова рамка... Няма яснота как ще работят тези частни фондове. Парите остават същите, а в същото време ще бъдат разпределени в повече фондове. Има доста въпросителни..."

Предложението на министъра предвижда средствата от здравни вноски ежемесечно да се разпределят към здравните фондове от НАП. Размерът на средствата ще е равен на броя записани във всеки фонд осигурени лица, умножен по осреднения размер на здравната вноска за всички здравноосигурени лица. Няма да има значение кой е платецът на вноската и за чия сметка се осигуряват лицата. Всеки фонд ще получи еднакъв осреднен размер средства за едно лице, разликата ще е единствено в броя записани лица.


Наша анкета показа, че хората се вълнуват от евентуалната промяна на модела на здравеопазването: 


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21