Плащаме по- скъпо за родните мачове по телевизията

Снимка: архив

Цената на платените пакети за спортните канали, излъчващи мачовете от българското футболно първенство бе увеличена с 1 лев от 1 юли. Услугата вече струва 7.99 лева, а каналите са част от българска медийна и технологична компания, придобита от Кирил Домусчиев. До края на договора за телевизионните права за българското футболно първенство остават две години, като се очаква преговорите за следващия договор да започнат догодина. От компанията заявиха, че промяната се налага от тенденцията за нарастващата стойност на спортното съдържание в световен мащаб. В програмата на пакетите на въпросните телевизионни канали, според тях, са включени някои от най- ексклузивните и популярни световни спортни състезания, което предопределя високата цена за закупуване на съответните права за излъчване в България. Това е петото увеличение в стойността на пакета, който стартира през 2015 година на препоръчителна цена от 3.96 лева, след което беше увеличаван на 4.99 лева, 5.99 лева и 6.99 лева  и днес вече струва 7.99 лева. По темата разговаряхме с Александър Иванов, техническо лице в кабелен оператор във Видин:

"Масово народът негодува. Идват хората и като им кажат колежките, че цената на тези спортни канали вече е нагоре, ругаят, псуват, тръгват си и не искат да ги плащат ... Хората търсят и други варианти, взимат чинии, слагат, гледат различни други телевизии ... За младите и работещи хора, които са здрави и изкарват пари тези 3- 4 лева повече няма да ги върнат в първи клас. Те негодуват също, но вадят пари и плащат. Точно пенсионерите са хората с минимални доходи и на тях им е тегаво."- обясни Александър Иванов

Основните продукти в спортния пакет са българската "Първа лига", "Купата на България", английската "Висша лига" и френската "Лига 1". Извън футболните продукти двата канала излъчват българското волейболно първенство, Формула 1, Националната баскетболна лига и професионален бокс. Тази година в пакета беше и тенис турнирът по тенис в София. Много от почитателите на спорта разбират за поредното увеличение, едва когато отидат да платят новата си месечна такса. Потърсихме мненията на видинчани:

"Беше по 6 лева, 7 лева, сега 8 лева- е няма да му дам. Аз си полегна и се пускам радиото- слушам си мача. Аз съм на 80 години и когато не е имало телевизия аз съм слушал мачове по радиото ... Преди се излъчваха по Българската Национална телевизия, а сега го дадоха комерсиално на други ... Таксата трябва да е включена в това, което плащаме на операторите, за какво да плащаме допълнително за услугата."- коментираха видинчани.

От компанията заявиха още, че увеличението на цената на спортните пакети ще им позволи да предложат съдържание с по-добро качество и нови предавания, създадени изцяло за българския зрител, а дали това ще се случи- предстои да разберем.

Вижте още

Българският Северозапад с най-много жертви на пътя в ЕС

България е на първо място в Европейския съюз по броя на загиналите при катастрофи с леки автомобили на 1 милион жители, показват данните от анализ на Евростат за 2017 година. Характеристиката на фаталните инциденти при отделните категории превозни средства показва, че България се нарежда с най-висок дял смъртност в категорията на леките..

обновено на 21.08.19 в 16:13

Видинчанка е "гласът" на студентите в холандски университет

Млади хора с амбиции и успехи у нас правят своя избор да продължат образованието си в чужбина. Мира Николова е възпитаничка на училище "Цар Симеон Велики" във Видин, което завършва преди година. Още като ученичка е с активна позиция и извън заниманията в клас като доброволец в Младежкия червен кръст, а след това и областен координатор. За да..

публикувано на 21.08.19 в 13:50

Нов златен медал за млад пианист от Монтана

Талантливото 12-годишно момче Томас Сименов от Монтана спечели поредния си международен конкурс по пиано. Музикалното събитие се проведе в град Трявна, а златният медал е във втора възрастова група до 14 години, категория А, с изпълнението на произведения от Хайдн, Чайковски, Шопен и Андрей Стоянов. Организацията на конкурса Трявна Арт Фест е беше на..

публикувано на 20.08.19 в 15:30

По-изгодно ли е да ходим на почивка през септември?

Краят на туристическия сезон не настъпва с  наближаването на месец септември, а напротив втора вълна туристи ще посетят морските курорти не само в България, но и в чужбина. Празниците през този месец са много близо и събирането на няколко почивни дни са удобен момент хората да се насладят на слънцето. Тези, които имат опит с пътуванията и ценителите още..

публикувано на 20.08.19 в 11:49

Не се поддавайте на корупцията, съветват от МВР

Акция по инициативата "Остани чист, кажи НЕ на корупцията!" , организирана от Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, със съдействието на видинската полиция , се проведе на ГКПП-Връшка чука . Преминаващи през граничния пункт граждани бяха анкетирани с цел проучване на техните нагласи спрямо работата на служителите от МВР . Доброволци презентираха..

обновено на 19.08.19 в 15:52

Доц. д-р Нарцис Торбов - 30-годишно проучване на културно-историческото наследство

Почетна грамота за принос в проучването и съхраняването на културно-историческото наследство в област Враца и страната получи доц. д-р Нарцис Торбов от кмета на местната община Калин Каменов. Археологът  и завеждащ  отдел "Археология" в Регионален исторически музей град Враца е автор на 35 научни публикации на български, английски и немски..

публикувано на 20.08.19 в 14:50

Походът в планината изисква добра подготовка

Свежият и чист прохладен въздух, спокойствието и тишината. Красотата на природата, носеща позитивни емоции. Всичко това може да бъде част от нашия ден, ако решим да посетим планина през лятото. Въпреки това, планината остава едно приключение, криещо своите огромни рискове .   Преди да се впуснем в тази разходка, трябва да си припомним..

публикувано на 19.08.19 в 12:03