В градината на един озеленител

Снимка: Радио ВИДИН
В "Еко Свят" ще ви разходим из градината на Валентина Асенова от Кула- пълна с цветя и предмети от миналото, използвани в бита. Работила е като озеленител на града, сега е пенсионер и има време да отглежда цветя и вкъщи. В двора на семейната къща е направен битов кът, кът за усамотение, водопад и фонтанче.

"Един ден синът ми изкопа този трап и тръгна на работа. Да не развали хатъра на сина, мъжът ми започна да го прави. Това е суха зидария. От сутринта като започна и до вечерта. От Чипровци чак идваха да им показва", разказа Валентина Асенова.

Водата се стича в езерце с лилии, които в момента цъфтят. Есента ги прибират, а пролетта ги изнасят  навън. Рози, рододендрони, клен, птиче грозде, колонни дръвчета могат да се видят в двора. Построили си и кът за усамотение- от воденичен камък за масата, за пейки ползвали големи камъни.

"Всичко е саморъчно. Фонтанът е пак с воденичен камък. Единия камък го докараха от село Бяла, а горната топка от стара къща намерихме."

СнимкаВ предаването гвори и за кампанията на сдружение "Риболовен свят Кула" за зарибяване на язовир "Кула". Този път ще бъдат пуснати малки рибки лин, шаран и сом. Зарибяването продължава, защото язовирът е голям, а и напоследък идват много рибари.

"Количеството пусната риба досега не е достатъчно, защото самият водоем е много голям. Като има постоянно риболовци и ловят постоянно риба, затова гледаме постоянно да зарибяваме. До миналата година имаше много риболовци, тази година са двойно- тройно", каза Станислав Кръстев- председател на сдружението.


Парите се събират в град Кула от членовете на сдружението, поставена е и кутия за дарения в магазин "Алигатор" във Видин. През лятото на водоема идват и хора с палатки, остават за няколко дни. За да е чисто и приятно за всички членовете на сдружението, редовно правят почистване на бреговата ивица и призовават риболовците да не оставят отпадъци след себе си.

СнимкаДеца от Монтана пък надникнаха в кутията на Александър Георгиев от ловното дружество в Монтана, която си носи при всеки излет на открито. На язовир "Долна вода" край Монтана се провежда лятно рибарско училище. В часовете децата се учат на риболов и поведение при рибарски излет.

Говорят и за това, че в планината трябва да сме облечени с удобни дрехи, които да ни позволяват да се движим добре, както и да сме със здрави обувки. Връхните дрехи също за необходими, защото вечер става студено, разказа пред децата Александър Георгиев:

"Когато сте в гората може да имате дреха или шапка, сигнални и когато група хора ви търсят, би могло по тази дреха или шапка да ви намерят по най- бързия начин. Имам една специална кутийка, която винаги седи в моята раница. Такава кутийка може да си направи всеки един от вас."

Кора от бреза, свирка, свещ, памук, секало, джобно ножче, огледалце и компас са сред най- необходимите вещи, които да си вземем за излет в планината. Ако искате да разберете защо- чуйте звуковия файл.


Вижте още

"Неделник" от 18 август 2019 година

Ето го 270-то предаване "Неделник". За начало преглеждаме старите вестници и продължаваме разходката си в Историческия музей на Поморие . Знаете ли какво е Еркечка фолклорна група ? Слушайте и ще разберете. Цветан Дочев- Дедо Скръц ни е приготвил варени яйца по немски тип ДС и вкусни джоланчета. Иван Цолов споделя впечатленията си..

публикувано на 18.08.19 в 13:58

Копирайтър - професия за хора с творческо мислене

Симеон Вангелов работи една малко позната професия- копирайтър в рекламата. Копирайтърът е човекът, който измисля и пише текста на рекламите. Симеон Вангелов е от Видин, но живее София и работи в рекламна агенция Brand New Ideas. Учил е маркетинг и мениджмънт в Дания, след това се ориентира към писането, защото: "Си ми беше страст от преди това". От..

публикувано на 16.08.19 в 16:50

С песен на канарче

Кметът на град Дунавци Димо Скорчев се грижи за две канарчета. Птичките са в клетка в кметския кабинет. Кметът обича животинките и цветята, защото му помагат да разпуска в трудните делници. "Имам в клетка две канарчета, на които се любувам. Вкъщи имам зайци, имам кучета. Обичам животинките, обичам цветята много. Това е част от ежедневието, която ми..

публикувано на 16.08.19 в 16:05

Защо е важно да намалим битовите отпадъци

Община Монтана изгражда компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Инсталацията ще намали количеството на депонираните отпадъци на територията на общината. Стойността на проекта е 6 милиона 150 хиляди лева, от които 85 на сто безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз.  "Около 6 хиляди и 100 тона ще бъде..

публикувано на 15.08.19 в 17:05

Как да пестим електроенергия през лятото

Традиционно през топлите летни месеци консумацията на електроенергия се увеличава чувствително. Въпреки затоплянето на времето, желателно e потребителите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през летния сезон, припомнят от ЧЕЗ . Как да пестим ток в летните месеци, за да избегнем..

публикувано на 14.08.19 в 13:40

"Неделник" от 11 август 2019 година

Ето го поредния "Неделник" вече и на сайта ни. Дойдох си от морето. Тук съм до старият Балкан, до вечният Дунав, до милата Огоста. Морето е пълно с...вода. Солена. И в него плуват еднорози. Това не е шега. Преглед на старите вестници и след това Донка Рабакова ще ни разкаже за надуваемите играчки по морето . Фестивалът "Квартална сцена"..

публикувано на 11.08.19 в 14:35

Мандалата- релаксиращият символ

В рубриката  "Хоби, професия" актрисата от куклен театър "Мале Мале" Мила Иванова ни гостува и ни запозна с мандалата.  За първи път се среща със символа по време на йога упражнения и така вече 4 години. Признава, че м андалата й носи спокойствие и равновесие в ежедневието. "Мандалата представлява сферични окръжности, които символизират..

публикувано на 09.08.19 в 17:09