Странната и неразбираема молба на гадаринските жители

В Петата неделя след Петдесетница, Христос изцелява двама обладани от бесове човеци. Той им дава свобода и радост, като чрез това ги предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство.

"И когато стигна на отвъдния бряг, в страната Гергесинскa, срещнаха Го двама, хванати от бяс..." (Мат. 8:28)

"Братя и сестри,

Преклонението пред Бога не е резултат на страх от природните явления. Човекът е имал страх от природните стихии, но зад тях той винаги е виждал друга Сила, от Която те зависят. Обратно! Това преклонение е довеждало и довежда до радост и възторг. Опитът ни подсказва, че Бог откликва на нашите копнежи. Затова винаги след истинска връзка с Него, човек се чувства облекчен, разтоварен, въодушевен, готов да започне славословие. Премъдрият Иисус син Сирахов казва: "Страхът Господен е слава и чест, веселие и венец на радостта. Страхът Господен ще услади сърцето и ще даде веселие, радост и дългоденствие... Страхът Господен е дар от Господа и поставя в пътеките на любовта" (Сир. 1:11-13).

Страх от Бога имат не само вярващите хора. И бесовете вярват и треперят (Як. 2:19).

Към такива размисли ни подтиква и днешният евангелски разказ за гадаринските бесновати. Ние сме слушали за такива бесновати, за хора, обхванати от зъл дух, които имат страшна сила. Такива никой не може да укроти. В древност в някои големи църкви имало определено място, където те били връзвани. В гр. Несебър, отляво на храма "Св. Богородица" има специално подготвен подиум за тях. В църквата "Св. Климент Охридски" в Охрид има стаичка за бесновати. Преданието разказва, че които преспивали в храма, на другия ден оздравявали. Силни са действащите бесове чрез хората. Само пред Всевишния те треперят и не могат да устоят.

Братя и сестри,

Необходимо е малко повече вдълбочаване и изживяване на евангелските събития и всеки ще види злото, но ще проумее и силата Божия, която го сразява. Ние сами не можем да се справим със злото, но Бог е с нас. Примерът от евангелското четиво ни насърчава. Затова, да идем по домовете си и всред познатите си да изповядваме колко силен е Господ, какво може да направи. Да Му се поклоним! Амин!"

Ставр.ик. Иван Кондаков

В рубриката "Съвременна Библия" - в края на миналата седмица четири приятелчета от Австралия на възраст от 10 до 14 години взимат опасно решение. Крадат автомобила на един от родителите и тръгват на път. Автомобилът е огромна високопроходима машина. Колкото и да ви е чудно, четирите деца изминаватуспешно цели 900 км. преди полицията да ги залови. В тази история открих паралели с милиони човешки съдби. Това са съдби не на деца, а на възрастни хора, избрали да карат незаконно, безпосочно и безнадеждно по магистралите на живота. Може би точно затова Исус държи да ни каже, че е Пътят. Има начин да караме законно, да знаем накъде сме тръгнали и да имаме надежда, че пътуването ще е успешно. Какво ни пречи? Тази дива детска компания от Австралия ще ни помогне да разберем.


Вижте още

Не се поддавайте на корупцията, съветват от МВР

Акция по инициативата "Остани чист, кажи НЕ на корупцията!" , организирана от Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, със съдействието на видинската полиция , се проведе на ГКПП-Връшка чука . Преминаващи през граничния пункт граждани бяха анкетирани с цел проучване на техните нагласи спрямо работата на служителите от МВР . Доброволци презентираха..

обновено на 19.08.19 в 15:52

Походът в планината изисква добра подготовка

Свежият и чист прохладен въздух, спокойствието и тишината. Красотата на природата, носеща позитивни емоции. Всичко това може да бъде част от нашия ден, ако решим да посетим планина през лятото. Въпреки това, планината остава едно приключение, криещо своите огромни рискове .   Преди да се впуснем в тази разходка, трябва да си припомним..

публикувано на 19.08.19 в 12:03

С вяра в морето на живота

В Девета Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството.  "Иисус веднага простря ръка, хвана го и му каза: "Маловерецо, защо се усъмни?" И щом влязоха в кораба, вятърът..

публикувано на 18.08.19 в 08:00

Колко често казваме "Обичам те"

Сещате ли се за онова чувство, което ви кара да се усмихвате без причина, да летите, да се чувствате истински живи?Това е любовта! Затова ние и вие днес празнуваме "Световният ден на думите "Обичам те". Кога последно казахте на любимия човек, че го обичате? А защо не го направите още сега? Той има нужда да чуе тези думи, да ги усети, също както вие..

публикувано на 16.08.19 в 16:14

Студентки от Германия на велопътешествие с куче

Маргарита и Тереза са две млади девойки от Южна Германия. Живеят в близост до Мюнхен. Студентки са по специалността Мениджмънт на туризма. След приключването на учебната година решават да прекарат една различна лятна ваканция и тръгват с велосипеди по поречието на река Дунав. С тях е и кучето на Тереза, Аюми . Една от спирките им бе град..

публикувано на 16.08.19 в 15:25

Васко Громков: Класик Телеграфа Фест ще се съобразява с актуалните тенденции

Три вечери видинчани се наслаждаваха на традиционния видински DJ Ретро фест . Десетото издание беше и последно за събитието, което представя любима музика от 80-те години на миналия век.  Самата дума " ретро " днес не е приета особена добре, сподели в разговор пред Радио ВИДИН Васко Громков , който е един от създателите на единственото по..

публикувано на 16.08.19 в 14:47

Застраховката "Автокаско" - нужна ли ни е?

Всички автомобили, които се движат в България трябва да имат застраховка "Гражданска отговорност", но има и една друга застраховка на автомобила, а именно "Автокаско". Тя   не е задължителна по правила на Кодекса на застраховането, но пък е с по-широко покритие от "Гражданската отговорност" и най-важното е, че покрива щети без значение чия е..

публикувано на 15.08.19 в 16:00