Лори - папагалът беглец

2
Снимка: Тихомир Тодоров

Да имаш домашен любимец е приключение, но и отговорност. Ако въпросният любимец се изгуби или избяга, то оцеляването му е под въпрос, особено ако е папагал и то Африканско кралско жако. Точно това се е случило на Тихомир Тодоров от Монтана и на неговият папагал Лори. Преди 7 месеца Тихомир решава да си вземе папагал и избира Лори. Имат си пълно доверие и тя почти не стои в клетката, но един ден успява да излети от дома му и започва сагата с нейното търсене. Историята обаче е с щастлив край. 

"Ние си имахме супер доверие. Тя бе свикнала много с нас. Почти не влизаше в клетката, а кацаше на вратата на моята стая. Една сутрин, когато майка ми тръгваше на работа папагалът излита от моята врата и каца на рамото ѝ. Кучето също я изпращаше и тогава Лори май се стресна от нещо и излетя през отворената врата и после през прозореца, който е между етажите. Аз веднага тръгнах да я търся. Търсенето продължи всеки ден. Близо 20  дни, но нищо. Разлепихме обяви из целия град и в околните села. Пуснахме обяви и за награда по Интернет. Случаят стана известен в цялата страна... Получих обаждане от едни момчета от село Ерден, че са я забелязали... Отидох там и я търсех. Пусках записи с нея, но нищо. Търсенето и там продължи в една гора. Вече се бях отказал, но минавайки под една черница нещо ме удари по главата. Погледнах на горе и я видях. Ядеше си спокойно. Пусках и пак звуци, но тя излетя в гората. започнах всеки ден да ходя и да установяваме контакт, но тя кацаше на високо. На 32-ия ден от както избяга и на 10-ия от както я открих тя кацна на едно дърво над мен, но пак високо. тогава реших да оставя в един храст купичката и с храна. Поставих я и тя кацна до мен на една ръка разстояние. Подадох и един бадем, а после и втори. На третият път Лори наведе глава и даде да я погаля. След това я взех и се прибрахме у дома."


Цялатя история чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Копирайтър - професия за хора с творческо мислене

Симеон Вангелов работи една малко позната професия- копирайтър в рекламата. Копирайтърът е човекът, който измисля и пише текста на рекламите. Симеон Вангелов е от Видин, но живее София и работи в рекламна агенция Brand New Ideas. Учил е маркетинг и мениджмънт в Дания, след това се ориентира към писането, защото: "Си ми беше страст от преди това". От..

публикувано на 16.08.19 в 16:50

С песен на канарче

Кметът на град Дунавци Димо Скорчев се грижи за две канарчета. Птичките са в клетка в кметския кабинет. Кметът обича животинките и цветята, защото му помагат да разпуска в трудните делници. "Имам в клетка две канарчета, на които се любувам. Вкъщи имам зайци, имам кучета. Обичам животинките, обичам цветята много. Това е част от ежедневието, която ми..

публикувано на 16.08.19 в 16:05

Защо е важно да намалим битовите отпадъци

Община Монтана изгражда компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Инсталацията ще намали количеството на депонираните отпадъци на територията на общината. Стойността на проекта е 6 милиона 150 хиляди лева, от които 85 на сто безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз.  "Около 6 хиляди и 100 тона ще бъде..

публикувано на 15.08.19 в 17:05

Как да пестим електроенергия през лятото

Традиционно през топлите летни месеци консумацията на електроенергия се увеличава чувствително. Въпреки затоплянето на времето, желателно e потребителите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през летния сезон, припомнят от ЧЕЗ . Как да пестим ток в летните месеци, за да избегнем..

публикувано на 14.08.19 в 13:40

"Неделник" от 11 август 2019 година

Ето го поредния "Неделник" вече и на сайта ни. Дойдох си от морето. Тук съм до старият Балкан, до вечният Дунав, до милата Огоста. Морето е пълно с...вода. Солена. И в него плуват еднорози. Това не е шега. Преглед на старите вестници и след това Донка Рабакова ще ни разкаже за надуваемите играчки по морето . Фестивалът "Квартална сцена"..

публикувано на 11.08.19 в 14:35

Мандалата- релаксиращият символ

В рубриката  "Хоби, професия" актрисата от куклен театър "Мале Мале" Мила Иванова ни гостува и ни запозна с мандалата.  За първи път се среща със символа по време на йога упражнения и така вече 4 години. Признава, че м андалата й носи спокойствие и равновесие в ежедневието. "Мандалата представлява сферични окръжности, които символизират..

публикувано на 09.08.19 в 17:09

Археологическо лято 2019

Oбщо  2 милиона лева  предоставя държавата за редовни теренни археологически проучвания това лято, беше решено в началото на месец юни на заседание на специалната комисията по разпределяне на средствата, които се отпускат за целта от държавния бюджет чрез Министерството на културата. За пръв път държавата заделя толкова пари за археология...

обновено на 08.08.19 в 15:43