Докато има млади хора в Манастирище, селото ще живее

2
Снимка: Радио Видин

Гостуваме на хората в село Манастирище. Това е село, което  се намира в северозападната част на Дунавската равнина, на Източния бряг на река Огоста. Селото съществува на сегашното място от 1825 година. В околностите му има остатъци от римски път и римско селище. През Средновековието тук е съществувал манастир, който по-късно е дал и името на селището, запазило се до наши дни. Първите писмени известия за селото са от турските данъчни регистри от 17 век , където селището се споменава под името - „Монастирище“. Днес жителите, които населяват селото са 900.


В миналото населението е работило в кариерата, в цеха за плочки, в предачния цех, в сушилнята за тютюн. Днес кметът Георги Георгиев с тъга си спомня за изобилието от работа и доброто финансово състояние на хората и разказва кои са най-големите проблеми на селото:

"Проблемът е, че няма работа и всички хора разчитат на социални програми. Няма вече кариера, имаше предачен цех, работеха хората. Сега само сектор земеделие, в него има работни места. Хората са повече от селото. Това са заетите хора. Имаме защитено жилище и там имаме 6 работни места. Там са 8 потребители. Значи до каквото и да съм опрял до общинския кмет през тези 4 години, не съм върнат. Друг е въпросът, че парите не стигат. Просто не стигат парите до никъде. Бедна и малка община.“


Хората в селото искат да работят, но единствената възможност са програмите, които се отпускат и в които се включват част от жителите. В момента програмите са приключили и заетост няма.


"В селото ни е нулева престъпността.  Кражби почти няма. Имаме малцинство, но те се занимават със строителство, работят хората, изкарват си пари, една част работят в чужбина, строят къщи,  правят инвестиции, подреждат нещата.“


Социалните дейности са приоритет за селото, в което населението застарява.  Здравеопазването също е жизнено важно за хората:


"Имаме джи пи, което обслужва няколко села. Имаме фелдшер, от което имаме прилично здравеопазване. Горе-долу връзваме някак си нещата. За болницата в Лом изпращаме болните. Аптека нямаме, това е сложно.Общественият ни транспорт е много зле. Имаме един автобус сутрин и един следобед за София, и то малки бусчета. Преди най-малко четири линии имаше за София. Сега има във всяка къща лека кола и всеки си пали колата и си отива във Враца.“


Манастирище е едно от големите села, но поради липса на препитание, хората напускат родното си място, въпреки нежеланието си.


"Жителите ни прогресивно намаляват. Раждаемост почти няма. По 2-3 бебета се раждат на година. Работите не са добри. Училището 2012 г. го закриха. Все още имаме детска градина с 20 дечица. Стегнали сме я. Млади хора имаме, учат на други места, идват си събота и неделя, учениците се извозват в Хайредин с ученически автобус.“


В село Манастирище се развива културна дейност. Към читалището има два танцови състава, единият детски и другият за възрастни. Те постоянно репетират и резултатите не закъсняват. От участията си двата състава се връщат със златни медали и грамоти. Селото се гордее със своята уникална църква "Свети Свети Константин и Елена", която е строена от павликенски майстори и цялата е изградена от камък.


"В селото има читалище, което се представя много добре на фолклорни фестивали, връщат се със златни медали. Тази година имаме участие на морето. 1931 г. е започната да се строи църквата ни, съградена е от майстори от село Сопот, Павликенско. После е прекъснат строежа.  От кръстовете от манастирски камък е съградена черквата от наши майстори. Ремонтирана е, с нови врати, шпаклована като картинка стана. Имаме и свещеник, който провежда служби.“

Местните хора споделиха с нас своите тревоги и притеснения. Основният проблем за село Манастирище според тях е липсата на работа:

"Борба всеки ден, занимавам се със строителство, трудно е... Богатите стават по-богати, бедните стават още по-бедни. Животът е в София и Пловдив. Чувствам се изоставен. Бил съм в чужбина, но се върнах тук. Просто на мен не ми дава сърце да напусна България. …Аз съм пенсионер, живот на вересия. Да изкараш тоя ден, после другия. Гледам стока, агънца, кокошчици. Нямаме келепир от реката, ходим за рибица. Няма животни, няма хора, те заминаха младите в чужбина и в градовете. С една дума - работиш, за да можеш да си позволиш да идеш на работа... Борим се да останем тук, да има някакъв поминък, да дадем добро образование на детето си. Сега младите хора отиват да работят в чужбина и в големите градове, не работят в животновъдството, защото не е добре платено, както е било преди време.“

Младите хора и тези, които са на средна възраст и които остават да живеят в Манастирище, са хора, които обичат родното си място, които искат да останат да живеят тук, макар и да е трудно, макар и да трябва да се борят всеки ден, всеки час за оцеляването си.  И продължават да отстояват тази своя позиция и това свое разбиране за нормален живот, за съхраняване на българското село.

Такова бе село Манастирище, видяно през обектива на радио Видин, красиво и голяма село, което чака инвестиции и работни места, което се бори с трудностите, за да оцелее и да съхрани себе си.


Галерия

Вижте още

Блоковете с технически паспорти до 2022 година

До 2022 година всеки блок в страната трябва да има изготвен технически паспорт. За да имат такъв документ домовете ни, ще плащаме между 100 и 500 лв. Според статистиката в България има общо 4 милиона жилища. Над 20 хиляди от тях са в сгради, които са стари и зле поддържани. Затова трябва да се направи обследване, което да каже какво по сградите се е..

публикувано на 22.08.19 в 14:35

Наясно ли сме как да се пенсионираме

През септември мобилни екипи от всички териториални поделения на Националния осигурителен институт ще извършват отново консултации, за да помогнат на бъдещите пенсионери при избора на формула за пенсиониране- по старата, която е от миналата година, или по новата. За да се изчисли правилно индивидуалният коефициент, хората трябва да представят всички..

публикувано на 21.08.19 в 11:00

Как ще ги стигнем...

Общите разходите на българските домакинства нарастват с по-бързо темпо от доходите през второто тримесечие на настоящата година, показва проучване на Националния статистически институт. Общият доход средно на лице от домакинство през периода април-юни се покачва с 4,9% спрямо същото тримесечие на 2018-а, достигайки 1547 лева или около 515 лева..

публикувано на 20.08.19 в 13:24

Адекватни ли сме в критичния за пожари месец август

В "Актуално" днес проверяваме каква е противопожарната обстановка в един от горещите летни месеци, защото през лятото опасността от пожари в полето и в горския фонд нараства. Основни причини за това са засушаването и небрежността на хората при боравене с открит огън. Още повече, че в момента се приготвя и зимнината. Особено бдителни по отношение на..

публикувано на 19.08.19 в 14:30

Евстати Петков: В Тияновци всички доброволно умъртвиха домашните си свине заради чумата

Това обясни за Радио Видин кметският наместник на село Тияновци, Евстати Петков . С решение на Централния епизоотичен съвет от 29 юли, са приети указания за прилагане на спешни мерки за овладяване на епизоотичната обстановка за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Определена бе 20- километровата санитарна зона около..

публикувано на 16.08.19 в 15:23

Атестация ще преценява нивото на българските учители

От учебната 2020/2021 година всички български учители ще преминават през атестация на всеки 4 години, предвижда наредба на Министерството на образованието и науката, публикувана в "Държавен вестник". Целта на атестирането е да се отчетат постигнатите от педагозите резултати и да се повиши качеството на обучение на учениците. Aтестацията ще се..

обновено на 15.08.19 в 12:44

Видин посреща Национален мотосъбор 2019

Тaзи година Националният мотосъбор Видин 2019 ще се проведе на 16 и 17 август. Организатори отново са членовете на мотоклуб "Нордуестмоторс", а събитието се реализира и с подкрепата на Община Видин. Съборът се превърна в традиция, и през годините, сякаш неусетно, всяко лято, той се вписва в културния календар на Крайдунавския град. Гостите от..

публикувано на 14.08.19 в 12:08