Странен сън кара жител на Драганица да съгради изгорения Клисурски манастир

Снимка: Радио Видин

Кметът на село Черкаски Валери Тодоров се интересува от историята на своя род и от историята на село Черкаски. Постепенно, стъпка по стъпка, успява да открие  забравени  и непознати истории за живота и делата  на неговите дядо и прадядо. Валери Тодоров  е правнук на Димитър Първанов Тропалеца, който спасява своите съселяни от страшно клане от башибозука.

"Занасям помощи на една баба Йорданка, тя вече е покойница, и тя ме пита от кой род съм. И аз й казвам. Бабата ми каза: „Ти знаеш ли, че твоят прадядо е спасил мойта баба, когато са ги водели на клане в черквата, той успява да се развърже и да избяга. И отива и известява руснаците, че са дошли турци и избиват хората- старци, жени, деца. Те оседлават конете и идват тука , води се кратко сражение, и отблъскват турците. Неговата жена е убита и той се жени втори път, за мойта прабаба, Тодора, от която се ражда моята баба Дафина. Интересното е, че намира брат си и снахата убити. Отива у тях и намира момиченцето им, то е спало и е било на две годинки. Той го взема и го отглежда като негова дъщеря. И когато става на 18 години, той  й завещава 5 дка нива, за да бъде самостоятелна. Тя се жени след това и има четири деца, сред които и тази баба Йорданка. Така моят прадядо успява да спаси хората от селото и след това единодушно е избран за кмет на селото. Той е първият кмет на селото след Освобождението.“

Кметът на село Черкаски, община Вършец Валери Тодоров продължава с интересните истории и продължава да разказва за това как неговият дядо е възстановил Клисурския манастир:

„От другата страна по бащина линия са преселници от село Драганица. И са потомци на прабаба ми, а нейният дядо е Илия Стоянов. Той сънува странен сън, в който му се явява ангел, който му казва: “Избрали сме те да възстановиш Клисурския манастир, защото е опожарен. И ако не вземеш присърце това дело, ще ти умрат и двата вола." Той го взема на майтап.  Минава седмица умира единият му вол, после и другият. Затова събира родолюбиви българи, набират средства и съграждат манастира. Излиза друг проблем - няма поп. И той остава една година да отключва и заключва храма, да го стопанисва. И така му излиза името Попов, така се казват и децата му - Йордаки Попов, вместо да се казва Йордаки Илиев Стоянов."

Днес Кметът на село Черкаски Валери Тодоров е открил гроба на своя дядо и с гордост се снима до него.


Вижте още

Нов златен медал за млад пианист от Монтана

Талантливото 12-годишно момче Томас Сименов от Монтана спечели поредния си международен конкурс по пиано. Музикалното събитие се проведе в град Трявна, а златният медал е във втора възрастова група до 14 години, категория А, с изпълнението на произведения от Хайдн, Чайковски, Шопен и Андрей Стоянов. Организацията на конкурса Трявна Арт Фест е беше на..

публикувано на 20.08.19 в 15:30

По-изгодно ли е да ходим на почивка през септември?

Краят на туристическия сезон не настъпва с  наближаването на месец септември, а напротив втора вълна туристи ще посетят морските курорти не само в България, но и в чужбина. Празниците през този месец са много близо и събирането на няколко почивни дни са удобен момент хората да се насладят на слънцето. Тези, които имат опит с пътуванията и ценителите още..

публикувано на 20.08.19 в 11:49

Не се поддавайте на корупцията, съветват от МВР

Акция по инициативата "Остани чист, кажи НЕ на корупцията!" , организирана от Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, със съдействието на видинската полиция , се проведе на ГКПП-Връшка чука . Преминаващи през граничния пункт граждани бяха анкетирани с цел проучване на техните нагласи спрямо работата на служителите от МВР . Доброволци презентираха..

обновено на 19.08.19 в 15:52

Доц. д-р Нарцис Торбов - 30-годишно проучване на културно-историческото наследство

Почетна грамота за принос в проучването и съхраняването на културно-историческото наследство в област Враца и страната получи доц. д-р Нарцис Торбов от кмета на местната община Калин Каменов. Археологът  и завеждащ  отдел "Археология" в Регионален исторически музей град Враца е автор на 35 научни публикации на български, английски и немски..

публикувано на 20.08.19 в 14:50

Походът в планината изисква добра подготовка

Свежият и чист прохладен въздух, спокойствието и тишината. Красотата на природата, носеща позитивни емоции. Всичко това може да бъде част от нашия ден, ако решим да посетим планина през лятото. Въпреки това, планината остава едно приключение, криещо своите огромни рискове .   Преди да се впуснем в тази разходка, трябва да си припомним..

публикувано на 19.08.19 в 12:03

С вяра в морето на живота

В Девета Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството.  "Иисус веднага простря ръка, хвана го и му каза: "Маловерецо, защо се усъмни?" И щом влязоха в кораба, вятърът..

публикувано на 18.08.19 в 08:00

Колко често казваме "Обичам те"

Сещате ли се за онова чувство, което ви кара да се усмихвате без причина, да летите, да се чувствате истински живи?Това е любовта! Затова ние и вие днес празнуваме "Световният ден на думите "Обичам те". Кога последно казахте на любимия човек, че го обичате? А защо не го направите още сега? Той има нужда да чуе тези думи, да ги усети, също както вие..

публикувано на 16.08.19 в 16:14