"Лейди Гергана" - историята на една видинчанка

2
Снимка: Радио ВИДИН

Днес ви срещаме с авторката на емблематичната, диалектна северозапазна книга "Лейди Гергана" - Цветелина Цветкова от Видин. Историята на Цвети става известна, чрез литературната инициатива "Пощенска кутия за приказки".

Пощенска кутия за приказки е за любители на късия разказ, които изпращат писма по зададена тема. Десет от историите се селектират и прочитат на живо. С текст може да участва всеки, като единственото изискване към авторите е да се вместят в три страници.

И така историята на Цветелина става от точно тези "ТОП 10"  и хората наистина я харесват... Затова и решава да напише книгата.


В книгата разказва за една кметска дъщеря - Гергана, която се жени за англичанин и се превръща в "Лейди Гергана". Тя не говори като другите жени. Нито се държи като такава. Но пък е забавна, работлива, мила и сърцата. Тя е Лейди Гергана и е от Северозападна България, това са само част от откъсите в книгата на Цветелина. Защо авторката нарича героинята в книгата Гергана "кметска" и какво я накара да напише книга на северозападен диалект?"Историята за диалектната книга и Гергана се зароди миналата година през месец май. Поредната тема беше пусната от ''Пощенската кутия за приказки" за Гергьовден и беше "Гошо". Много време се чудех какво да го правя този "Гошо" и както си бяхме на гости при приятели в Монтана, чух пред магазина разговора и диалекта на двама мъже и веднага реших, че би било забавно, така написах разказ на диалектен северозападен, хората я харесаха и превъплатих себе си и  голяма част от моите приятели точно в образа на Гергана. Смятам, че много истории от книгата написах точно заради случки от живота ми, в които съм участвала или ставала свидетел. Езика и диалекта са ми доста познати, въпреки че не живея тук вече толкова време, дори с моите приятели се шегувам е с изрази като "Дживгар кюца барабинци на дирек" и питаме хората знаят ли какво означава. Харесва ми, че написах книгата точно така." - каза Цветелина Цветкова.СнимкаИ така след познатите или не чак толкова .. думи имаме и цяла книга. Премиерата и бе миналият месец с един много специален дрескод- "дами в булчински рокли", което не е случайно, разказа Цветелина Цветкова:"Дрескода се появи, заради емблематичната сватба в книгата между нашата Гергана "кметска" и човекът от английско потекло и всъщност превръщането на героинята в Лейди Гергана... Книгата показва точно как един човек като нашия герой отива в северозападно селце и се превръща в един от нас." -
допълни Цвети.Цветелина Цветкова ще присъства и предоставя книгата си на видинското събитие "На базар сме! В парка" утре от 10 часа пред БиблиоПощата.

Повече от разговора ни с Цветелина Цветкова може да чуете на звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Молитвата и постът са оръжие, което избавя човека от грях и го спасява за вечността

Намираме се в Десета неделя след Петдесетница, в която си припомняме едно събитие от живота на Господ Иисус Христос, което ни разкрива неговата сила и величие, неговото човеколюбие и грижа за спасението на човешкия род. Дава ни се чрез евангелското четиво да проумеем нашето истинско отношение към Бога и неговия закон, та живеейки..

публикувано на 25.08.19 в 08:00

Фестивал връща в Средновековието

За поредна година крепостта "Баба Вида" във Видин ще стане сцена на Средновековния фестивал "Бъдинъ".  Посетителите ще могат да дегустират средновековна кухня, да видят възстановка на военни турнири, ръкопашен бой, обичаи и занаяти. Ще има и анимация за деца. Предвидени са също тренировки с дървени мечове, състезания и изработка на глинени съдове...

обновено на 24.08.19 в 13:35
Откриване на новата учебна година в СОУ Св. Св. Кирил и Методий в Криводол, 15 септември 2014 година, Снимка Жоро Александров

Как да подготвим първокласник за първия учебен ден 

Месец август е към своя край и трескавата подготовка на учениците за първият учебен ден вече тече. Много  вълнуващо за родителите е изпращането на първокласник в училище. Моментът е на промяна, на настъпване на ново и различно събитие. За родителите това са нови грижи и подготовка.  Детските психолози и педагози отбелязват, че тръгването в първи..

публикувано на 23.08.19 в 15:53
Ученици от столичната гимназия

На помощ на възрастни хора от Северозапада

В "Заедно" този петък разговаряме с Яна Рупева , директор на фондация "Проект Северозпад" за патронажната кухня, която с помощта на дарители скоро ще бъде отворена в Люти брод  и ще осигурява топла храна за поне 10 села в община Мездра.  От фондацията приключват ремонта на сградата, предоставена за целта от Общината. Надяват се, че в началото на..

публикувано на 23.08.19 в 14:45

Раяновци - село без грешка..., път и магазин

Днес гостуваме в китното балканско село Раяновци . То се намира почти до границата със Сърбия, на 15 км от Белоградчик и на около 42 км от Видин. Постоянните жители на селото са 65 души, предимно пенсионери. Малцина са хората в трудоспособна възраст, избрали да останат и отгледат деца си там. Попитахме ги какъв е животът в Раяновци? "Безработица,..

публикувано на 23.08.19 в 13:00

Безплатни прегледи за двойки с репродуктивни проблеми ще се проведат във Видин

Започна записването на двойки с репродуктивни проблеми за безплатни прегледи и консултации, които ще се проведат през септември във Видин . Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и столична болница за репродуктивно здраве и ще се осъществи за втори път във Видин, каза координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова : "Тази..

публикувано на 22.08.19 в 17:42

Творец от Лом дарява за фестивала "Рок вълнение"

През последните години благотворителността съпътства провеждането на почти всички събития и фестивали в страната. Така се случва и в днешната ни история. Керамични изделия и плетени произведения, ръчна изработка предлага във фейсбук страницата си Снежина Максимова- Янакиева от Лом. Снежина е родом от Русе, но е омъжена в Крайдунавския град...

публикувано на 22.08.19 в 17:00