"Заедно" от 19 юли 2019 година

Фестивалът на изкуствата "The Вridge" събра във Видин над 300 млади хора

7
Снимка: Радио Видин

За тях са организирани повече от 20 работилници по кино, музикални, инструменти, театър, танци, предприемачество, архитектура.  В продължение на седмица, от  13 юли те се обучават под ръководството на други млади хора, които искат да предадат своя опит. Фестивалът е мост между младите хора, които участват и между поколенията, казват организаторът Михаил Стефанов. Тази година е десетото му издание, а участието е най-многобройно.  За младежите е уреден палатков лагер край крепостта "Баба Вида".

"The Bridge е една вълшебна седмица. Виждаш се с хора, които обогатяват твоята гледна точка по невероятни начини и е страшно забавно"- казва Вин, която е сред участниците.

Фестивалът тази година е с грижа за опазването на природата, казва организационният директор Ася Стаменова. В работилницата по майсторене младите хора сами са изработили система за рециклиране на пластмасата, събирането на отпадъците в лагера е разделно.

"Една от задачите всеки ден е вдигане на стандарта на живот в самия лагер"- казва Стивън, който е ръководител в работилницата по майсторене. Дело на участниците в нея са и градинските мебели в лагера.

Заниманията на фестивала се ръководят от студенти или млади хора, които вече са наложили в професията си. Милен Райков е един от успелите млади предприемачи у нас. Казва, че предпримачеството е изкуство и иска да сподели опита, който той вече има.

Сред доброволците, които помагат на по-младите е и актрисата Луиза Григорова. Тази година тя ръководи работилницата по актьорство в киното:

"За мен това да мога да предам от опита си,  да мога да вдъхновя още хора за това, с което аз се занимавам, е голямо богатство. Обогатява ме не по-малко отколкото аз обогатявам децата."

"Това е едно то нещата, които чакам през цялата година. Изпълнено е с много емоции, с много специални моменти и също така много неща, които научавам"- казва Божана, която тази година участва в работилницата по актьорство в киното.

Програмата на фестивала ще завърши с концерт утре, на който участниците ще представят наученото.

Чуйте звуковия файл!

Галерия

Вижте още

Нов златен медал за млад пианист от Монтана

Талантливото 12-годишно момче Томас Сименов от Монтана спечели поредния си международен конкурс по пиано. Музикалното събитие се проведе в град Трявна, а златният медал е във втора възрастова група до 14 години, категория А, с изпълнението на произведения от Хайдн, Чайковски, Шопен и Андрей Стоянов. Организацията на конкурса Трявна Арт Фест е беше на..

публикувано на 20.08.19 в 15:30

По-изгодно ли е да ходим на почивка през септември?

Краят на туристическия сезон не настъпва с  наближаването на месец септември, а напротив втора вълна туристи ще посетят морските курорти не само в България, но и в чужбина. Празниците през този месец са много близо и събирането на няколко почивни дни са удобен момент хората да се насладят на слънцето. Тези, които имат опит с пътуванията и ценителите още..

публикувано на 20.08.19 в 11:49

Не се поддавайте на корупцията, съветват от МВР

Акция по инициативата "Остани чист, кажи НЕ на корупцията!" , организирана от Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, със съдействието на видинската полиция , се проведе на ГКПП-Връшка чука . Преминаващи през граничния пункт граждани бяха анкетирани с цел проучване на техните нагласи спрямо работата на служителите от МВР . Доброволци презентираха..

обновено на 19.08.19 в 15:52

Доц. д-р Нарцис Торбов - 30-годишно проучване на културно-историческото наследство

Почетна грамота за принос в проучването и съхраняването на културно-историческото наследство в област Враца и страната получи доц. д-р Нарцис Торбов от кмета на местната община Калин Каменов. Археологът  и завеждащ  отдел "Археология" в Регионален исторически музей град Враца е автор на 35 научни публикации на български, английски и немски..

публикувано на 20.08.19 в 14:50

Походът в планината изисква добра подготовка

Свежият и чист прохладен въздух, спокойствието и тишината. Красотата на природата, носеща позитивни емоции. Всичко това може да бъде част от нашия ден, ако решим да посетим планина през лятото. Въпреки това, планината остава едно приключение, криещо своите огромни рискове .   Преди да се впуснем в тази разходка, трябва да си припомним..

публикувано на 19.08.19 в 12:03

С вяра в морето на живота

В Девета Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството.  "Иисус веднага простря ръка, хвана го и му каза: "Маловерецо, защо се усъмни?" И щом влязоха в кораба, вятърът..

публикувано на 18.08.19 в 08:00

Колко често казваме "Обичам те"

Сещате ли се за онова чувство, което ви кара да се усмихвате без причина, да летите, да се чувствате истински живи?Това е любовта! Затова ние и вие днес празнуваме "Световният ден на думите "Обичам те". Кога последно казахте на любимия човек, че го обичате? А защо не го направите още сега? Той има нужда да чуе тези думи, да ги усети, също както вие..

публикувано на 16.08.19 в 16:14