Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Заедно" от 19 юли 2019 година

Фестивалът на изкуствата "The Вridge" събра във Видин над 300 млади хора

7
Снимка: Радио Видин

За тях са организирани повече от 20 работилници по кино, музикални, инструменти, театър, танци, предприемачество, архитектура.  В продължение на седмица, от  13 юли те се обучават под ръководството на други млади хора, които искат да предадат своя опит. Фестивалът е мост между младите хора, които участват и между поколенията, казват организаторът Михаил Стефанов. Тази година е десетото му издание, а участието е най-многобройно.  За младежите е уреден палатков лагер край крепостта "Баба Вида".

"The Bridge е една вълшебна седмица. Виждаш се с хора, които обогатяват твоята гледна точка по невероятни начини и е страшно забавно"- казва Вин, която е сред участниците.

Фестивалът тази година е с грижа за опазването на природата, казва организационният директор Ася Стаменова. В работилницата по майсторене младите хора сами са изработили система за рециклиране на пластмасата, събирането на отпадъците в лагера е разделно.

"Една от задачите всеки ден е вдигане на стандарта на живот в самия лагер"- казва Стивън, който е ръководител в работилницата по майсторене. Дело на участниците в нея са и градинските мебели в лагера.

Заниманията на фестивала се ръководят от студенти или млади хора, които вече са наложили в професията си. Милен Райков е един от успелите млади предприемачи у нас. Казва, че предпримачеството е изкуство и иска да сподели опита, който той вече има.

Сред доброволците, които помагат на по-младите е и актрисата Луиза Григорова. Тази година тя ръководи работилницата по актьорство в киното:

"За мен това да мога да предам от опита си,  да мога да вдъхновя още хора за това, с което аз се занимавам, е голямо богатство. Обогатява ме не по-малко отколкото аз обогатявам децата."

"Това е едно то нещата, които чакам през цялата година. Изпълнено е с много емоции, с много специални моменти и също така много неща, които научавам"- казва Божана, която тази година участва в работилницата по актьорство в киното.

Програмата на фестивала ще завърши с концерт утре, на който участниците ще представят наученото.

Чуйте звуковия файл!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова щастливи, че..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00