Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как изкуството развива туризма

Снимка: Радио ВИДИН

По- голяма сцена и повече места за публиката са осигурени за четвъртия фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали".

"Прекрасни трибуни имаме, нови, италиански, дарени на Общината и на Софийска опера и балет. Трибуните са с около 650 места. Пълни са. Имаме много масово присъствие от Румъния, Сърбия", каза кметът на Белоградчик Борис Николов.

Една част от туристите, които идват за фестивала в Белоградчик, разглеждат и местните забележителности- Белоградчишките скали, които са едно от чудесата на света и крепостта, нощуват в къщите за гости, хранят се в заведенията.

"Оживява се градът, идват от цяла България. Самият факт, че всичко е ангажирано, по тези къщи за гости няма места, това означава, че идват да останат поне един ден, за да видят красотите... Заведенията със сигурност имат полза, за магазините- не знам... Те са обслужващ персонал към операта и идват хората в магазина... Това е нещо много за Белоградчик, особено в пещера "Магура", така че- добре дошло... Много добра идея е, то друго при нас няма. Само въздух, обаче с въздух не се живее. В началото имаше много посещения, сега някак си затихна...", коментираха жители на Белоградчик каква е ползата от фестивала.

Емилия Петрова е собственик на къща за гости: "Имам резервации. Идват за операта, да. Отиват на операта, спят и на другия ден си тръгват. Фестивалът помага и на местния бизнес."

СнимкаВ Белоградчик бе целият състав на балета. Представиха "Кармина Бурана" и "Дамата с камелиите"- и двете представления за първи път на откритата сцена в двора на крепостта.

"Виждам, че хотелите са запазени от миналата година, значи има интерес към този фестивал и се надявам все повече да се развива. Толкова е красиво, вдъхновено. Балетът на Софийската опера вече има достатъчно голям опит със сцени на открито, така че вече свикнахме с откритите сцени", заяви Сара- Нора Кръстева-  художествен ръководител на балета.



От старта на оперния фестивал, вече четвърта година, с организацията е натоварен зам. кметът Росен Младенов:

"Една от идеите на фестивала е да привлича посетители и зрители, които едновременно със спектаклите, които ще имат възможност да гледат, да разгледат и Белоградчик, да се насладят на, най-малкото на едно кафе и минерална вода, да вечерят, да нощуват. Хората нощуват и в съседните общини. Оказва се, че този фестивал се връща в една емблема за Северозападна България."

Над 5000 са зрителите, които гледат спектаклите по време на оперния фестивал в Белоградчик. Приблизително толкова очакват в града под скалите и тази година. Почитателите на оперното и балетно изкуство от Белоградчик са най- вярната публика:

"Аз не съм ходила, не е това моето изкуство... Ходя редовно, всяка година го посещавам. Вместо да ходим до София, защото тук културният живот е умрял, за нас е добре. Дано да съществува още... Миналата година "Мама мия" беше прекрасно. Сега сигурно на опера ще отида... Ходя на представленията. Тази година "Кармен" съм си харесала..."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00