Как изкуството развива туризма

Снимка: Радио ВИДИН

По- голяма сцена и повече места за публиката са осигурени за четвъртия фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали".

"Прекрасни трибуни имаме, нови, италиански, дарени на Общината и на Софийска опера и балет. Трибуните са с около 650 места. Пълни са. Имаме много масово присъствие от Румъния, Сърбия", каза кметът на Белоградчик Борис Николов.

Една част от туристите, които идват за фестивала в Белоградчик, разглеждат и местните забележителности- Белоградчишките скали, които са едно от чудесата на света и крепостта, нощуват в къщите за гости, хранят се в заведенията.

"Оживява се градът, идват от цяла България. Самият факт, че всичко е ангажирано, по тези къщи за гости няма места, това означава, че идват да останат поне един ден, за да видят красотите... Заведенията със сигурност имат полза, за магазините- не знам... Те са обслужващ персонал към операта и идват хората в магазина... Това е нещо много за Белоградчик, особено в пещера "Магура", така че- добре дошло... Много добра идея е, то друго при нас няма. Само въздух, обаче с въздух не се живее. В началото имаше много посещения, сега някак си затихна...", коментираха жители на Белоградчик каква е ползата от фестивала.

Емилия Петрова е собственик на къща за гости: "Имам резервации. Идват за операта, да. Отиват на операта, спят и на другия ден си тръгват. Фестивалът помага и на местния бизнес."

СнимкаВ Белоградчик бе целият състав на балета. Представиха "Кармина Бурана" и "Дамата с камелиите"- и двете представления за първи път на откритата сцена в двора на крепостта.

"Виждам, че хотелите са запазени от миналата година, значи има интерес към този фестивал и се надявам все повече да се развива. Толкова е красиво, вдъхновено. Балетът на Софийската опера вече има достатъчно голям опит със сцени на открито, така че вече свикнахме с откритите сцени", заяви Сара- Нора Кръстева-  художествен ръководител на балета.



От старта на оперния фестивал, вече четвърта година, с организацията е натоварен зам. кметът Росен Младенов:

"Една от идеите на фестивала е да привлича посетители и зрители, които едновременно със спектаклите, които ще имат възможност да гледат, да разгледат и Белоградчик, да се насладят на, най-малкото на едно кафе и минерална вода, да вечерят, да нощуват. Хората нощуват и в съседните общини. Оказва се, че този фестивал се връща в една емблема за Северозападна България."

Над 5000 са зрителите, които гледат спектаклите по време на оперния фестивал в Белоградчик. Приблизително толкова очакват в града под скалите и тази година. Почитателите на оперното и балетно изкуство от Белоградчик са най- вярната публика:

"Аз не съм ходила, не е това моето изкуство... Ходя редовно, всяка година го посещавам. Вместо да ходим до София, защото тук културният живот е умрял, за нас е добре. Дано да съществува още... Миналата година "Мама мия" беше прекрасно. Сега сигурно на опера ще отида... Ходя на представленията. Тази година "Кармен" съм си харесала..."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44