Над 3 милиона лева за компостираща инсталация в Бели мел

Снимка: Радио ВИДИН

До няколко месеца ще трябва да приключи техническата част за  изграждането на компостираща инсталация в чирровското село Бели мел и да стартира реалното строителство. В момента тече процедура за избор на консултанти, технически надзор и проектиране, съобщи кметът на Община Чипровци Пламен Петков. Градоначалникът се надява да няма обжалване, за да може да се спазят сроковете.

"Много тежки процедури с много фирми, там сумите са големи, а и техническата част е много сложна. Това е цял завод за компостиране. Пуснали сме ги регулярно, след няколко дни идва избор за надзор и избор за проектирането на техническата част. Надявам се до три-четири месеца да приключим" - допълни Петков.

Компостиращата инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци е за общините Чипровци и Георги Дамяново. Заводът ще бъде изграден в село Бели мел на площ от над 10 декара. Целта е да се намали количеството депонирани биоразградими отпадъци, генерирани на територията на двете общини, припомни Петков:

"Това ще е много важно за двете общини, заедно с Община Дамяново. Това е само биомаса, за да няма притеснение от жителите на населените места. Не е опасно, разградимо е... Няма никакви други боклуци, пластмаси и т.н."

За изграждането на компостера са осигурени 3 милиона 423 хиляди лева. Строителството трябва да приключи до 30 октомври 2020 година.

Вижте още

Снимката на 20 юли 2019 година

Екоминистерството утвърди находища на минерална вода във Видин, Сланотрън и Градец. С друга заповед на министъра на околната среда са утвърдени експлоатационните ресурси за още две находища на минерална вода, които се намират на територията на Видин и село Градец. Избраха кой да оглави кожния център във Враца. Общинският съвет във Враца ще..

публикувано на 20.08.19 в 17:55

Във Видин се споразумяха за състава на Общинската избирателна комисия

Пълно съгласие за състава на Общинската избирателна комисия във Видин постигнаха участниците в проведените консултации, насрочени във връзка с п ровеждането на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.  В избирателната комисия ще влязат 13 представители на партиите , разпределени така: ПП ГЕРБ – 4 (председател и 3..

публикувано на 20.08.19 в 17:40

ЦИК ще определи председателя на Общинската избирателна комисия във Враца

Представителите на ГЕРБ и БСП във Враца не стигнаха до съгласие за това кой да е председател на Общинската избирателна комисия /ОИК/, за местните избори през октомври. Проведените, днес, консултации за определяне състава на избирателната комисия не решиха спора. По време на обсъждането участниците представиха предложенията за състава на комисията..

публикувано на 20.08.19 в 17:23

Започва проучване за изграждане на тунел под Петрохан

Договорът за изработването на прединвестиционно проучване за трасе по направлението Монтана – София, с тунел под Петрохан, бе подписан днес от  Георги Терзийски,  п редседател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура“.  Обществената поръчка е възложена на Обединение "Петрохан 2019“, с участници "Трансконсулт 22" ООД и "Университет..

публикувано на 20.08.19 в 16:32

Екоминистерството утвърди находища на минерална вода във Видин, Сланотрън и Градец

Експлоатационните ресурси на находището на минерална вода в село Сланотрън са утвърдени със заповед на министъра на околната среда Нено Димов. Тази заповед е много важна, защото отваря възможност пред Общината да търси инвеститори, каза за Радио Видин преподавателят в Минно-геоложкия университет, съдействал за утвърждаването на находището - проф...

публикувано на 20.08.19 в 15:29
областна администрация

Започна прием на заявления за изплащане на обезщетение на собствениците на доброволно закланите прасета

На информационна среща между кметове и кметски наместници на населени места на територията от област Видин, попадащи в 20-километровата санитарна зона около индустриалните свинеферми, и експерти, ангажирани с епизоотичната обстановка бяха уточнени условията и реда за подпомагане на стопани, предприели мерки за почистване и дезинфекция при..

публикувано на 20.08.19 в 15:05

711 пътни нарушения за 7 дни във видинско

От 12 до 18 август, у нас и във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL, бе проведена операция за контрол на скоростта на движение на моторните превозни средства, съобщиха от ОД на МВР-Видин. При проверките, извършени на територията на област Видин, за седем дни пътните полицаи установили общо 711..

публикувано на 20.08.19 в 11:30