Трябва ли богатите да плащат данък "богатство"

Снимка: архив

Преди дни от Конфедерацията на независимите синдикати в България представиха предложения за задълбочена данъчна реформа. Сред тях са въвеждането на необлагаем минимум за данъка върху доходите и създаването на нов данък- данък "богатство". Той ще се налага на физически лица, които имат допълнителни жилища, скъпи коли и други луксозни стоки. Моралната логика на идеята за подобен данък, обаче е доста съмнителна. Изключително манипулативно е да се твърди, че богатите трябва да плащат повече данъци, защото така се създава илюзията, че те не не го правят. Данъкът върху дохода в България не е много коректно да се нарича „плосък“. Защото той е по-скоро пропорционален. Това колко лева плаща един човек под формата на подоходен данък зависи от това колко е висок доходът му. Какво тогава ѝ е несправедливото на сега действащата система и какво повече може да се иска? Това е възможно най-справедливата форма на данъчното облагане дори по логиката на самите синдикати. Какво, обаче имат предвид те, когато внасят новите предложения? В България много хора имат собствени жилища.  Има и много българи, които са собственици на повече от един имот- по наследство или защото са спестили пари, с които после за закупили апартамент, в който да живеят децата им. В кои случаи ще бъде налаган "данък богатство", ако той бъде въведен у нас? Разговаряхме с Мария Лазарова, регионален координатор на КНСБ за област Монтана:

"Това е едно от предложенията ни и то е най- вече с акцент към спестяванията над 1 млн. лева. Според мен много трудно ще се осъществи това предложение, но е редно да се замисли правителството. Не говорим само за данък "богатство", а говорим за общо девет предложения от КНСБ."- поясни Мария Лазарова.

Представителите на другият голям синдикат в България- КТ "Подкрепа" също подкрепят предложението на колегите си от КНСБ за въвеждането на данък "богатство". Потърсихме за коментар Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ "Подкрепа" и председател на сдружение "Солидарна България":

"Преди време имаше и предложение за данък "лукс", което по същество беше същото, просто бе наречено по различен начин. В момента има много разгорещен дебат по темата- може ли да се въведе такъв данък и в какъв размер да бъде той ... Има просто скъпи коли. Определено едно "Ламборджини", което струва 400 хиляди евро не е нещото, което един беден човек би си позволил."- коментира Ваня Григорова.

Всеки ще се съгласи, че богатите хора, които са заслужили своето богатство чрез труд и предоставяне на блага, които се оценяват високо от обществото, няма за какво да бъдат наказвани. Как, обаче обществото ни днес гледа на богатите хора и трябва ли те да плащат по- високи данъци от останалите- това попитахме видинчани:

"След като моят мозък щрака ще карам не за 500 хиляди, а за 500 млн. лева кола ... Десетте процента плосък данък е най- справедливия данък в света. Богатите са умни и затова имат пари и работят по 18 часа на ден ... хубаво намерение, но нека преди това компетентните органи да установят по какъв начин е придобито въпросното богатство."- коментираха видинчани.

Кой наистина ще плаща данък "богатство" ако той бъде въведен у нас? Разговаряхме с Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика:

"Плащането на данъците със сигурност не е едно от най- приятните занимания, както на богатите, така и на бедните. Това е част от всяко едно цивилизовано общество. Всяка държава сама създава своята данъчна система. Например ние всички искаме шведския социален модел, но не съм чувал някой от българите да иска  тяхната данъчна система, защото там данъците започват от 50% нагоре."- коментира Иван Нейков.

Дали ще бъде въведен данък "богатство" у нас и преразпределянето на пари ще помогне на бедните- предстои да разберем. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44