Курортът на Северозапада ще привлича туристи от съседна Сърбия

11
Снимка: Радио Видин


Вършец отбелязва "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". В продължение на месец жителите и гостите на Града на здравето ще могат да посетят културни и спортни прояви, организирани от Общината. Празникът ни даде повод да посетим отново Курорта на Северозапада и под сянката на чинарите да поговорим с неговите жители за живота, за туризма и за проблемите, които чакат своето решение. Петя Генова записа мненията им:

"Нормално се живее във Вършец, харесваме си града и си живуркаме. Но няма работа за младите, ходят по големите градове. Тук няма поминък. Иначе природата ни е дарила с всичко...Не работя, няма работа. Преди бях шофьор...Ние сме от Козлодуй, идваме за втори път, много е красиво. Миналата година бяхме, но за много малко време, сега си позволихме малко по-дълга почивчица заради климата, заради хората, заради спомени отпреди години. Много ни харесва, най-вече спокойствието..."
Снимка: Радио Видин
Община Вършец се старае да направи Празника си богат на събития, за да могат туристите, които посещават курорта, да им се насладят. Това обясни кметът Иван Лазаров и посочи някои от акцентите в програмата:

"Традиционно Община Вършец в последните дни на юли и първите на август организира и провежда Празника на курорта, минералната вода и балкана. Традиционно за този празник организираме много събития, стремим се да направим празника много богат, за да могат хората, които са тук, да се забавляват и да има за всекиго по нещо. Правим тематични вечери, има спортни турнири, има пленер по живопис. Стреми се да разтеглим Празника във времето, за да може по-голяма част от активния сезон да мине с празнични събития... Работим доста сериозно и с културния календар, който приемаме и провеждаме през целия туристически сезон, който е най-активен при нас е от началото на май до края на септември. Стремим се постоянно да има някакви събития, които да ангажират вниманието на гостите и да представляват интерес."
Снимка: Радио Видин
Освен през лятото, когато е активният туристически сезон във Вършец, общината се стреми да привлича посетители и през студените месеци от годината, каза Иван Лазаров:

"Община Вършец спечели един проект по Програмата за трансгранично сътрудничество с Община Сокобаня, Сърбия. Заедно искаме да разширим възможностите на трансграничния туризъм и да обогатим нашия културен календар през зимните месеци. По тази програма ще бъдат изградени еднотипни дървени къщички, в които ще се правят най-различни базари, ще се продават традиционни сувенири, напитки...Надяваме се да привлечем и гости от съседна Сърбия и да направим една обмяна на туристопотока..."

Основен приоритет на община Вършец е да предлага всички публични услуги така, че курортният град да впечатлява всички свои посетители и да привлича все повече нови гости. Това не е за сметка на данъкоплатците, обясни кметът:

"Не сме увеличили такса смет, това е много сериозно перо на общината, коства 350 000 лева собствено дофинансиране на разходите за чистота. Много голям разход е и поддържането на огромните паркови площи, които са богатството на нашия град. Надявам се да се справяме по най-добрия начин. Мога да кажа, че това коства страшно много усилия..."
Снимка: Радио Видин
Срещите с хората са постоянна задача на кмета на Община Вършец Иван Лазаров и на неговия екип. От най-сериозна подкрепа имат нужда хората в неравностойно положение, особено тези от малките населени места, каза градоначалникът:

"В малкия град хората търсят кмета за всичко - и за сватби, и за погребения. Ние сме тук да обърнем внимание и да решим дори и най-злободневните проблеми. Търсят ни за проблеми, които имат с комшиите, битови проблеми, за възможности да им помогнем. Особено възрастните хора, които са изоставени, са в най-тежко положение и трябва да им се обръща най-сериозно внимание...Оптимист съм и това ме мотивира за града и за развитието му. Мисля, че това е стимул и за целия екип, виждайки  Вършец да се  променя непрекъснато, това ни поддържа да работим все по-сериозно и амбициозно. Видно е в последните години колко се промени Вършец, направиха се доста инвестиции в инфраструктура, в туристически атракциони, спортна зала, пречиствателна станция и в момента се работят непрекъснато улици и тротоари. Чакаме и палеопарка, на етап обществена поръчка е."

Иван Лазаров покани слушателите на Радио Видин да гостуват на Празника на курорта, минералната вода и Балкана. Програмата за неговото отбелязване продължава до 17 август.
Вижте още

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44