Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще изчезне ли берковската ягода

Снимка: Петя Генова


Устойчив ръст в насажденията с малини отчитат от земеделското министерство. Кампанията по прибиране на сладките плодове е към края си. Отглеждането на ягоди и малини е сравнително добре развито в Берковския край, а Ивалин Цеков е в бранша от дълги години. Петя Генова ни среща с него:
"Обичайно е, няма изненади, сезонът е добър, имаше малко дъждове, но е приемливо. Преди малко научих, че се очаква оживление на пазара за малини, защото от 3 години изкупната цена на този плод, който се купува предимно за индуктрията, е убийствено  ниска. Много хора се отказаха, това се случва като цяло и на европейския пазар. Съответно луфт няма на пазара и се появява обратната тенденция- покачване на цените." 

Очаква се изкупната цена да е между 2 и 3 лева, но според Ивалин Цеков, цена под 3 лева не е добре за производителите.
     
Ивалин Цеков е един от основните производители на ягоди и малини от Берковския край. Грижи се за 11 декара, наред с това се грижи и за лозе, с което, обаче, има проблем- от климатичните промени и от нашествието на диви прасета. 

Иначе за производителите на ягоди и малини субсидии има, но според него субсидията не трябва да е самоцел. 

Ивалин е затворил цикъла на производство и въпреки това, смята, че в сектора има проблеми- ниски изкупни цени, все по-осезаемата липса на работна ръка, и липсата на преработвателни предприятия по места. Заради проблемите, а и заради модата при отглеждането на мекия плод, заради която производителите залагат на високодобивни сортове,  изчезват традиционните сортове. На път е да изчезне и берковската ягода, която все по-рядко се среща по пазарите. 

Продължава да е актуална и темата с Африканската чума по свинете. Огромният проблеми пред свиневъдите у нас е, че  болестта би унищожила производството им. 
Експертите припомнят, че чумата не е опасна за хората, но носи сериозни икономически рискове, защото може да доведе до унищожаване на свиневъдството. И миналата година една от мерките, приети на правителствено ниво, бе собствениците да получат по 70 лв. на животно за превантивно заклани домашни свине в 20-километровите зони около индустриалните ферми, за да се намали рискът от проникване на заболяването в промишлените обекти. Така ще се запази индустриалното свиневъдство у нас, което определя облика на сектора и ще се ограничи рискът от евентуални големи икономически загуби, смятат експертите. Скептичен към тази мярка още миналата година бе Димитър Неков, който доскоро бе един единствения голям производител във Видинско. Според него, не всички ще откликнат, въпреки, че в близките 15 години опасността от зараза ще стои на дневен ред- чуйте звуковия файл. 
Африканската чума при свинете не е опасна за хората, за свиневъдите болестта е пагубна, категорични са и ветеринарните власти, затова е добре да се знае кой и как отглежда своите животни. 
Какво сочат цифрите за Видинско- освен свинете в промишлената ферма в Новоселци, в която се отглеждат около 4 хиляди свине,  и тези в новоткритата - в Дунавци, където се отглеждат около 500 животни, във Видинско има две ферми тип А- с около 200 свине, в която действат мерки за биосигурност и  една от тип Б- с около 30 животни- в нея не са въведени такива. 300 животни, отглеждани в лични стопанства, са маркирани и регистрирани в информационната система, а общата бройка на отглежданите прасета в заден двор ще стане ясна в края на месеца, когато се обобщят данните от преброяването им по общини. 
Проблемът е особено сериозен, а според д-р Валери Велков от видинската агенция по храните, най-вероятно скоро болестта ще достигне и до нашата област, заради сухопътната ни граница с Румъния и откритите огнища в област Долж. А в Румъния вече година и половина се борят с чумата по свинете и не могат да овладеят болестта. По всичко личи, че темата е с продължение, а според властите, проблемът се превръща в световен. 

Обещано от миналото предаване, в което председателят на мездренското пчеларско дружество Иван Братоев сподели, че заради климатичните промени и честите валежи, все повече на дневен ред излиза проблема с изхранването на пчелите. Пропадна акациевата паша, когато цъфтяха липите, валя дъжд, който отми прашеца..., наличието на насаждения с нови сортове слънчоглед, които привличат пчелите, но не отделят нектар- всичко това е проблем за пчелите, не само за добивите, каза той. Проблем за пашата на пчелите са и някои мерки по европейски програми, заради които  все по-малкото остават местата, на които се запазват ливадни билки. Друг основен проблеми е и този с арендаторите. 
"Държавата трябва да вземе адекватни мерки, за да се справи с проблема, за да не се стигне до упадък на пчеларството- един поминък за много хора в региона", казва Иван Братоев. 
Дружество "Нектар" в Мездра полага усилия да запази традициите и поминъка в региона и непрекъснато има нови попълнения. За трети път миналата година са внесли и предложение да бъде открита паралелка по пчеларство, което не е реализирано на този етап. Иначе пчеларите поемат ангажимент да помагат с опита си и да подарят на "опитния" пчелин два кошера. 
Градът да се превърне в "Медена Мездра"- това е била идеята на пчеларското дружество, която обаче на този етап няма да се осъществи: 
"На този етап нямаме какво да покажем, реколтата е слаба...."- казва Иван Братоев.
Наред с грижата за пчелите, той полага неимоверни усилия да запази традициите и поминъка в Мездренския регион. В звуковия файл чуйте каква е новата му идея. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00