Можем ли да намалим депонираните битови отпадъци

Снимка: Радио ВИДИН

Средно в Европейския съюз /ЕС/ всеки човек годишно изхвърля 6 тона отпадъци. 40% от тези отпадъци се използват повторно или се рециклират. В някои страни, като България, се депонират над 80% от отпадъците. Източник на тези данни е Центърът за данни за околната среда и отпадъците на Евростат. Тази политика се наблюдава от 2010 година. Оттогава насам отпадъците в ЕС са 2.5 милиарда тона годишно. От този обем само 36% са били рециклирани, а останалите са били депонирани или изгорени. От тях обаче 600 милиона тона са могли да бъдат рециклирани или повторно използвани.

Можем ли да намалим битовите отпадъци, които изхвърляме?

"В момента начинът ни на живот не го позволява. Където и да отидеш ти дават торбички, повечето неща по магазините са в пластмасови опаковки... Ако бъдем по- отговорни и ако мислим малко повече за природата. Българинът не е свикнал така, не желае да бъде европеец... Може, защо да не може? Трябва да няма тези найлонови пликове. Едно време имаше стъклени бутилки... В България не. Трябва първо да се възпитат българите... Едно време се гледаха животинки и отпадъците отиваха за животинките...", казаха видинчани пред Антония Каменова.

СнимкаАко отпадъците бъдат разгледани като ресурс, а не като проблем, то ще се намери и тяхното приложение. Целите, които ЕС си поставя, са до 2035 година 65% от отпадъците да бъдат разделно събирани и оползотворени, а 55%- до 2025 година. България все още е много назад в тази политика. Това означава, че има доста възможности, от които могат да се възползват Общините, коментира управителят на Областния информационен център /ОИЦ/ във Видин Мариела Савкова:

"Европейското законодателство си е поставило три цели- подобряване управлението на отпадъците, стимулиране на иновациите в рециклирането, ограничаване използването на депониране на отпадъците и създаването на стимули за промяна на поведението на потребителите."

Как може да се подобри политиката на управление на отпадъците? ЕС предлага нова процедура-  "Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците", от която могат да се възползват Общините, неправителствени организации и бизнеса. Представи я експертът в ОИЦ  Цветомир Ценков:

Снимка"391 хиляди лева е максималният праг, няма минимален, за осъществяването на един проект. Това са демонстрационни проекти, т.е. в рамките на тях, всичко, което е свързано с битовите отпадъци, трябва да бъдат приложени други проекти, които са успешно вече реализирани. Това не засяга само територията на България, но и територията на Европа и всички държави извън Европа. Целта е да се върви към една кръгова икономика и увеличаване на рециклирането на отпадъците."

Процедурата се финансира по оперативна програма "Околна среда". Крайният срок за подаване на проектни предложения е 26 август 2019 година.

В община Ново село работят в посока намаляване на битовите отпадъци. Това заяви Райко Йонов- директор на общинското предприятие "БКС", ангажирано с тези дейности:

"Имаме компостери само в Ново село- 5 компостера. Ползват ги хората."

СнимкаНа село зелените отпадъци са значително повече, отколкото в града, защото дворовете са заети от зеленчукови гради, овошки, лози. Все повече са домакинствата, които са поставили в двора си компостер, за да събират трева и листа. А клоните се ползват за домашно консервиране на плодове и зеленчуци. Как се справят със зеления отпадък местните жители?

"Една част ги изгаряме, а другата- хвърляме в ямите на края на селото... Имам си компостер. След една година си е тор за градината... Зелените отпадъци вкъщи отиват при кокошките. След това остават в торището и се ползват пак за наторяване на градината", заявиха пред Светла Бондова новоселяни.

Иван Базов е директор на дирекция "Специализирана администрация" в Община Ново село:

"Преди около 3 години една гражданска организация изпълняваше свой проект, като една от целите им бе популяризиране на идеята за "зеленото" компостиране. Това, което успяха да направят в нашата община, е да разпространят информация за "зелената" политика и да раздадат 5 компостера на местното население. Компостът е хубаво да се използва за подготвяне на разсадна смеска."

СнимкаПоне в още двайсетина домакинства от Ново село има компостери, а други използват част от двора си като торище за разлагане на зелените отпадъци.

В Кула местната Община извършва сметосъбирането и сметоизвозването, за целта е създадено общинско предприятие "БКС". От март тази година Общината има сключен договор с фирма за изграждане и обслужване на система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. В града са поставени цветни контейнери на 7 места, по три контейнера, предназначени за разделно събиране на хартия и картон, стъкло, метал и пластмаса от домакинствата, търговските и административните обекти, обясни Габриела Лалова- старши експерт "Регионално развитие, планиране и екология" в дирекция "Специализирана администрация" в Община Кула:

"Целта е да се намали количеството на смесените битови отпадъци, които се депонират на регионалното депо във Видин. По този начин голяма част от отпадъците, които се събират разделно се обслужват от фирма, за което Общината не заплаща. Докато за останалите отпадъци, които се събират в контейнерите и в малките кофи, които са предоставени на всяко домакинство, Общината ги извозва на регионалното депо и съответно заплаща такса за всеки тон депониран отпадък."

СнимкаЗа количества, които се извозват на депото, се дължат и отчисления съгласно Закона за управление на отпадъците, което също оскъпява разходите на Общината за събиране на отпадъците. Общинската администрация събира пластмасови капачки. В града има и пункт за предаването им.

"Вече над 10 кувьоза са закупени и са подменени в по- малките болници и може би ще се пренасочи към друга кауза", заяви Габриела Нинкова- секретар на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в град Кула.

За разлика от Ново село и Кула, в община Белоградчик със сметосъбиране и сметоизвозване е ангажирана фирма. Бивши ръководства са продали старата база на "БКС". Сега Общината не разполага с база и съдове са събиране на отпадъците, няма и средства да ги закупи. Около 1200 тона на година или стотина тона на месец генерира битови отпадъци Общината. Как може да се намали това количество?

Снимка"От началото на 2017 година имаме сключен договор за разделно събиране. Имаме 15 определени места с трите съда, но за съжаление още нямаме култура в населението, нямаме навици, за да може разделно да се събират тези отпадъци и успяваме да съберем в тези контейнери около 1% от цялото количество. Рециклира се 50% от цялото количество. За 2018 година имаме около 6 тона и половина рециклирано и около 13 тона събрани разделно отпадъци", каза кметът на Белоградчик Борис Николов пред сътрудника ни Иванка Петрова.

Общината ще се възползва от новата процедура. В началото на месеца Общинският съвет е взел решение да кандидатства с проект за нулеви отпадъци чрез разделно събиране и компостиране в домакинствата. Идеята е да се закупят малки съдове за разделно събиране, но:

"Има един проблем- регионалното сметище не може разделно да събира тези отпадъци. Най- интересни са възможностите за компостиране на домакинствата. По предварителни разчети, може би на около 200-300 домакинства ще осигурим малки компостиращи инсталации."


Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44