Можем ли чрез интернет да откажем цигарите

Много пъти сме ставали свидетели на провеждащи се кампании за отказване от тютюнопушенето- кои успешни, кои не толкова. Днес, обаче поставяме отново темата на дневен ред, а поводът е откриващият се утре летен онлайн маратон, под надслов "Откажи цигарите с удоволствие !" Инициатори са създателите на онлайн Училище за НЕпушачи, а идеята за това уникално по рода си "училище" се ражда преди 8 години в резултат на силното желание на създателката да открие ефективен способ за отказване от цигарите и да помогне на своята майка, която тогава е дългогодишен пушач. Може ли интернет да ни откаже от цигарите? Утре стартира Летният онлайн маратон на Училище за НЕпушачи- "Откажи цигарите с удоволствие!" Все още има свободни места, а ако ви харесва идеята, можете да се включите. Потърсихме Светла Александрова, основател и преподавател в това необикновено Училище:

"Това е мястото, кодето непушачи и пушачи се обединяваме, в името на една обща цел и тя е да се отървем от цигарите завинаги. Идеята е, че много от хората, масово пушачите не знаят как точно да се откажат от пушенето и това е може би основния им проблем- не толкова липсата на воля, инат, търпение или постоянство. При нас всички пушачи, независимо от тяхната възраст и от това колко време са пушили могат да получат нужната информация. Много кампании се провеждат от регионалните здравни инспекции по места и от други неправителствени организации, но те се случват само около две определени дати в годината. Аз не искам това да е така."- обясни Светла Александрова, основател и преподавател в онлайн Училището за НЕпушачи.

Една дама от българския Северозапад, преди няколко месеца решава да потърси помощта на Светла Александрова, в битката и с цигарите. След поредица неуспешни опити днес Люба Митова от Белоградчик вече е непушач и с гордост разказа за това свое постижение:

"От три години се мъчех да ги откажа и усещах, че ми липсва психическата нагласа. Трябваше просто психически някой да ми помогне, защото само с воля или на инат не се получава. Във фейсбук мина обявата за онлайн курса, прочетох го и започнах курса. Помогна ми психически да се настроя и да разбера, че цигарите нищо не ти дават, а само ти взимат.Колко време и пари са ми отишли за цигари-  с тия пари мога да свърша много полезни неща."- коментира Люба Митова

Летният маратон по отказване на цигарите стартира утре и ще финишира на 31 август, допълни още Светла Александрова, основател и преподавател в онлайн Училището за НЕпушачи. Какво мислят видинчани по темата и доверяват ли се на подобни онлайн практики- това ги попитахме в анкетата:

"Опитвал съм, но неуспешно досега. Според мен, ако човек не иска да ги спре не мисля, че нещо би му помогнало, било то интернет или лекар, или телефон. Според мен всичко опира до желанието ... Аз, ако реша да спирам, ще ги спра на собствена воля."- коментираха видинчани.

През годините стотици български пушачи се опитват да се откажат от вредния си порок - някои успешно, но други така и не успяват. Има ли правилна формула за това и кое е най- важното, когато решиш да спреш цигарите- това попитахме Лариса Найденова, която от 15 години вече е непушач:

"Не, най- вече аз. Много пъти съм отказвала цигарите. Три пъти по десет месеца, по три- четири месеца, системно общо взето. Макар, че съм била страстна пушачка- хляб може и да няма с какво да си купя, но цигари- да. Приех да ги откажа не заради здравето, не заради парите, не заради това, че нямам тонус или нещо от тоя род, а просто осъзнах, че мириша кофти от цигарите, колкото и странно да звучи. И го приех." - сподели Лариса Найденова.

Ако и вие сте от хората, които търсят решения, а не си намират оправдания, ако искате да живеете без никотин и цигарен дим, то тогава можете да намерите своя начин и да изберете как да постигнете целта си- сами, с помощта на някого или просто чрез интернет.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52