Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 01 август 2019 година

Снимка: РАДИО ВИДИН

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2 448 лева месечно, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за края на второто тримесечие на годината. Едва 30 на сто от българите получават средна или по-висока заплата, като и устойчиво се запазва тенденцията на регионална диференциация в трудовите възнаграждения. Средният размер на работната заплата във Видин е с 34% по нисък от средния за страната, отчитат още от КНСБ.

Нови огнища на Африканска чума при домашни свине за първи път са констатирани в област Монтана в лични стопанства, съобщиха ветеринарните власти. В ломския квартал „Младеново“ са заразени 11 свине, а в село Ковачица- 7. Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса. Предстои принудителното умъртвяване и обезвреждане в засегнатите обекти, както и при свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания. 

Областният управител на Монтана Росен Белчев даде указания на кметовете на общини за изпълнение на мерките, приети от Централния епизоотичен съвет да бъдат евтанизирани домашните свине в 20 км зона около промишлена свинеферма "Транс Елит“ ЕООД с. Ерден, община Бойчиновци.  В зоната попадат 39 населени места от общините Бойчиновци, Монтана, Берковица, Георги Дамяново и Якимово, както и населени места от община Криводол, област Враца. В обособената зона следва да бъде преустановено отглеждането на свине в обекти от тип „Заден двор“. 

От БСП поискаха оставките на министъра на земеделието и на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните заради разпространението на Африканска чума по свинете в страната. 

Лидерът на партия АБВ Румен Петков порица във Враца правителството заради липсата на адекватни мерки по отношение на африканската чума по свинете. В 20-километровата зона около свинекомплекса в село Чирен, единствен в област Враца, попадат 51 населени места от шест общини, в които стопаните трябваше да умъртвят свинете си до края на вчерашния ден. 

Мощността на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е намалена тази сутрин заради изключване на две от главните циркулационни помпи, съобщиха от атомната електроцентрала. Причините за изключването са отстранени. Радиационната обстановка е нормална. Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Община Видин Огнян Ценков подписаха договор за подобряване качеството на атмосферния въздух. Проектът е за над 12 млн. лв. С реализирането на заложените мерки се очаква да се намали количеството емисии на фини прахови частици от отоплението на твърдо гориво. Проектът ще се изпълнява на два етапа. Първият включва анализ на средата и изготвяне на визия за подмяна на горивните инсталации. Във втория етап е предвидена подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни източници на топлинна енергия.

Ремонтите в две от видинските училища-  "Екзарх Антим I" и "Цар Симеон Велики, ще приключат преди старта на новата учебна година. Това установи проверка на Община Видин. Ремоните се осъществяват по проект "Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура във Видин".

От днес Дирекция "Социално подпомагане" - Видин започва прием на молби за отпускане на еднократната целева помощ за първокласници за новата учебна година, съобщи директорът на дирекция "Социално подпомагане" - Видин Венцислав Боянов. Необходимите документи са молба - декларация по образец, удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за предходните 12 месеца спрямо месеца на подаване на молбата. Подава се и удостоверение, че детето е записано в първи клас в съответното училище.

Управителният съвет на проекта "Красива България" одобри финансирането на проектите на 15 общини. Сред получилите финансиране са и две от Северозапада - Враца и Вълчедръм. Общият размер на финансирането е 1 484 855 лева, стана ясно след края на заседанието. 

В Монтана бе направена първа копка за изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Очаква се инсталацията да намали количеството на депонираните отпадъци, генерирани на територията на община Монтана. 

Залпово изпускане на водата от езерото на малката водноелектрическа централа "Черепиш" е причина за измирането на голямо количество риба в река Искър край мездренското село  Люти брод. Измервания от екоинспекцията във Враца показаха, че в района реката не е замърсена. 

На 1 август започва Богородичният пост. Той е един от четирите големи поста в годината и е благодатно време вярващите да се подготвят за достойното посрещане на празника.

От днес започват представленията на хитовия мюзикъл „МАММА МIA!” в рамките на летния фестивал „Опера на върховете” - Белоградчишки скали 2019. 

Денят на железничаря се отбелязва през първата неделя на месец август. По този повод генералният директор та „Национална компания „Железопътна инфраструктура“ награди изявили се служители на предприятието. Сред тях са трима служатие на компанията в Северозападна България Наталия Григорова, ръководител на гара Мездра-юг, Николай Симеонов, началник на обединен железопътен участък Мездра и Венцислав Цонков от енергоразпределителен район Мездра.

Лекция на тема "Кърменето - основа на живота" се проведе в регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. С нея бе поставено началото на Световната седмица на кърменето, която тази година се провежда под мотото "Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно". 

Нови възможности за спорт през ваканцията имат децата от монтанското село Стубел. В парка са монтирани съоръжения за спортни занимания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28