Изцелението на двамата слепци и немия бесноват

Намираме се в Седма неделя след Петдесетница, в която си припомняме за силната и непоколебима вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра в Единия Чудотворец Господ Иисус Христос, Който според нашата вяра в Него благоволи към нас.

"Когато Иисус си отиваше оттам, тръгнаха подире му двама слепци и викаха: помилуй ни, Иисусе, Сине Давидов!... Иисус им казва: вярвате ли, че мога стори това? Те Му казаха: да, Господи! Тогава Той се допря до очите им и рече: нека ви бъде по вашата вяра" (Мат. 9:27-29).

"Братя и сестри,

Странно същество е човекът. Той никога не се задоволява, иска всичко да знае, да стигне и до най-дълбоките тайни. Отдаде ли му се да открие нещо, търси нови простори. И това не е само в областта на видимото. Ние искаме да разберем Бога, да разгадаем чудесата, които Иисус Христос е вършил. Така често стигаме до мъртва точка. Като разглеждаме делата на Спасителя Господа Иисуса Христа стигаме до две крайности: страх от самото чудо или стремеж към чудеса.

През ХІХ век съпоставяли записаното в св. Евангелие и откритията на науката и сочели чудесата като невъзможни. Днес не е така. Забелязва се едно упорито търсене на чудеса. На много места у нас и в чужбина се разказват странни случаи и пророчества, украсени с подробности. Всичко това създава смущения и обърканост у вярващите. Някои извървяват стотици километри, за да видят чудеса.

Църквата обаче е много снизходителна по отношение на съмняващите се. Тя никога не задължава, а оставя всеки свободно и на свое време да повярва. Господ не натрапва Своята милост, а оставя всеки сам, като слепците, да се насочи към Него. Ако днес стане чудо, също ще се намери някой да го отрече. На скептиците Иисус Христос ще каже: "Делата, които Аз върша в името на Моя Отец, те свидетелстват за Мене, но вие не вярвате!" (Йоан. 10:25-26).

Братя и сестри,

Бог да ни предпази от съмнение и опасността да търсим сензация чрез вярата. Той ни е дал едно постоянно чудо - вечно в историята, което ще свидетелства за Него - светата Църква. В нея от две хиляди години ние намираме доказателство за изпратения на земята Богочовек, Който я крепи, въпреки всички вътрешни и външни изкушения. "Ако... това дело... е от Бога, заявява фарисеинът Гамалиил на Синедриона, вие не можете го разруши" (Деян. 5:38-39). Устояването на Църквата, въпреки всички промени на времето, във всички случаи е явно чудо, както и някогашните чудеса на Иисуса Христа. Причината на това чудо е у Бога, Който знае кога и какво да стори и с нас. Да не изкушаваме Господа с търсене на чудеса и да не отричаме онова, което Той е вършил и върши с нас днес.

Господи, дай ни в Твоята светлина да видим истинската светлина! Амин!"

Ставр.ик. Иван Лалов Кондаков

В рубриката "Съвременна Библия" - Дейл Шрьодер бил обикновен дърводелец. Не се жени и няма деца. Умира на 86 г., след като изживял скромния си живот в не толкова развития икономически американски щат Айова. Хора с подобен живот си отиват от този свят като "кон без история". Но не и Дейл. Макар че нямал собствени деца, посмъртно Дейл е благословил с бащина любов 33 бедни деца. Някъде, в някоя точка на живота си той решил да събира пари за тях - за децата, които няма да познава, но които ще познаят любовта му. Тихият и незабележим дърводелец завещава фонд от три милиона долара за образование на бедни деца. От 2005 г. до сега 33 деца са приемници на парите, но и на любовта му. Дейл е завещал пари, но не само тях. Той е оставил наследство. Има ли разлика между завещание и наследство? Как мислите?


Вижте още

Облекчават учебните програми по математика в прогимназиален етап

Учебните програми по математика за 5, 6 и 7 клас ще бъдат преразгледани с цел да бъдат облекчени - това съобщи министърът на образованието и науката  Красимир Вълчев  преди дни пред депутатите от парламентарната просветна комисия. Основната посочена причина е натрупването на  изоставане  в голям брой ученици. Сформирана е неформална група,..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Млади патриоти разкриват "Забравените личности" на Ломския край

Ученици от ломското училище "Димитър Маринов" ще посетят българските места в Букурещ . Екскурзията е награда за участието им в литературноисторически конкурс на тема "Забравените личности" . Конкурсът е организиран от социалната мрежа за добри дела "Volontime", но идеята младите патриоти от Лом да пътуват до румънската столица е на известния онколог..

обновено на 16.10.19 в 15:45

Жители на Златия негодуват заради осакатени дървета

Дървета са отрязани наполовина в село Златия , община Вълчедръм, сигнализира слушател на Радио Видин . Според него, това е станало при почистването на клони от служители на електроснабдителната компания. Здравка Гергова , собственик на имот в селото, изрази възмущението си от случилото се: "На мен ми се обади момчето от фирмата за охрана и ми..

публикувано на 16.10.19 в 15:35

Труден ли е изборът на университет?

Изборът на университет, специалност и бъдеща професия може да бъде доста труден за младите хора. С толкова много варианти и опции не е лесно да вземеш окончателно решение за бъдещето си. Или поне при повечето тийнейджъри е така. "При избора на университет наистина може да има много трудности. Намираме се в такава възраст, че не всички сме..

публикувано на 16.10.19 в 15:05

Подменят електрическите стълбове в квартал "Нов път", жителите недоволни от работата

Нередности при подмяната на електрическите стълбове във видинския квартал "Нов път" карат Йордан Ванков да потърси Радио ВИДИН за съдействие. Нашият слушател алармира, че след подмяната им, фирмата не почиства:  "Възмущава ме изпълнението на подмяната на електрическите стълбове с по-високи. Изпълнението и замърсява, и затруднява..

публикувано на 15.10.19 в 16:25

Във Видин отбелязаха Международния деня на белия бастун

С празнична програма видинската организация на Съюза на слепите в България отбеляза Деня на белият бастун. В световен мащаб той започва да се чества по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. "Белият бастун" е символ на слепите хора, щом човек е с такъв, това значи, че има нужда от помощ. С навлизането на демокрацията..

публикувано на 15.10.19 в 15:14

Време е да подготвим автомобила за зимния сезон

Макар в момента времето навън да не подсказва с нищо, че зимата наближава, студените утрини и капките роса по стъклата на автомобилите вече са все по- често срещани. Подготовката на автомобилите за зимно шофиране е важна и неотложна част от нашето всекидневие. Ако ви предстои шофиране през студения сезон е добре да свършите някои основни неща,..

публикувано на 14.10.19 в 15:16