В Ковачица отбелязват Свети Илия на брега на Дунав

8
Снимка: Генади Вельов

На Илинден проверяваме каква е формулата на успеха за ломското село Ковачица, чиито жители твърдят, че в селото безработицата не е основен проблем, живеят спокойно и няма престъпност. Доказателство за това е фактът, че тук живеят 1 200 души, много от които са млади хора. И не случайно- в селото са успели да запазят детската си градина, основното училище и професионалната гимназия по селско стопанство, има здравна служба и лекар, хранителни магазини, фурна и дори Снимкадрогерия. 

В района на селото има частни животновъдни ферми и зърнена база, а в една от зърнодобивните фирми работят близо 50 човека. 

Животът в Ковачица тече спокойно и няма кражби, обясни кметът, Людмила Пандурска:

"Селото е част от община Лом и зависим от нея. Винаги обаче сме могли да разчитаме на помощ. Помагали са за решаването на проблемите ни и когато кандидатстваме по различните програми. Сега очакваме по Програмата за селските райони да обновим площада и алеите в парка, като изградим и детска площадка.

Снимка
В селото няма голяма безработица. Много малко хора са останали на социални помощи, около 20-тина човека. Въпреки това има още какво да се желае в тази сфера. За съжаление понякога е доста трудно, защото част от хората са без образование...
 
Проблем имаме и с комарите, както в останалите населени места край Дунав. Три пъти осъществихме наземно пръскане. За съжаление резултатите не са особено добри, защото явно популацията тази година е голяма. Проблем са и празните имоти, чиито собственици са напуснали селото. Дворовете Снимкаим са напълно обрасли с растителност, а това е много удобно за комарите. Но какво да се прави- урбанизацията и липсата на препитание в селата доведоха до обезлюдяването им...  

Всяка година на втори август правим събор на Дунава. Така си наричаме празника на Свети Илия, за да почетем светеца. От няколко години идва и духовата музика. Иначе традиционният ни събор е също през август, но последната седмица. Това е за традициите, а за бъдещето, какво да кажа- останаха млади хора в селото и дано се задържат тук. Ние ще направим всичко възможно за това..."


Цялото интервю с кмета на Ковачица, Людмила Пандурска и анкета с жители на селото, можете да чуете в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44