100 души да избират кмет- възможно ли е?

Снимка: Радио ВИДИН

Селата със 100 човека население сами да си избират кмет поискаха от Сдружението на кметствата. Представители на Управителния съвет на кметовете в България присъстваха и на среща в парламента, на която се разисква изборният праг.

В село Ивановци, община Видин, живеят едва 64 души, сочат статистическите данни. Хората обаче искат сами да си избират кмет:

"Никога не сме гласували за кмет, защото сме малко. Ние сме 55 избиратели... Може да сме 20 човека, но трябва ние да си избираме, а не да ни го слагат отнякъде. И то по партийна линия. Или за пари. Досега така са слагани кметовете- дават се пари и се поставя човекът... Ето го кмета и да си остане той. Искаме си кмета... Ние гласуваме за кмет на Общината, а тук го назначават. И никой нас не ни пита- кой даде повече пари, той става кмет. Най- важното за нас е кмет, който се грижи за селото, който се грижи за хората. Ние сме късметлии, че имаме такъв кмет- Борислав Иванов..."

За промяна в изборния закон се обяви Звездан Николов- жител на село Иваново. В малките населени места хората сами да си избират кмет, защото се познават помежду си и знаят кой ще работи за селото, иска той:

"Въпросът за статута на кметовете в малките села следва да се разглежда в контекста на демократическата система за управление на цялата държава. Преди години, за да се облекчи работата на местната администрация се прие промяна в изборния закон, в който се казва, че населените места с по- малък брой население, не следва да си избират. Считам, че кметовете в тези населени места следва да се избират от населението. Ако нас ни пита някой, ние сме за промяна в изборния закон- в малките населени места да се избират кметовете. Защото при сегашните условия се създават условия за корупция."

СнимкаКметски наместник на село Ивановци е Борислав Филипов. Казва, че вече не си спомня кога в селото са си избирали кмет. 54 са хората в изборните списъци, но в момента в селото живеят над 70 човека. След изборите през октомври 2015 година селото останало без кметски наместник до декември, когато му предложили поста и той приел:

"Два месеца хората назначили кметски наместници, в Ивановци няма човек. Бяха готови да сложат човек от друго место. Аз не исках да бъда, но в интерес на селото поех този ангажимент. Хората искат човек, който да е сред тях."

Борислав Филипов казва, че не е член на никоя партия. В малкото село е важно кметският наместник да бъде човек, независимо от коя партия е избран- да си сред хората и да им обръщаш внимание.

Кметът на град Дунавци Димо Скорчев е временно изпълняващ длъжността управител на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България /НСККРБ/, което настоява изборният праг да е 100 души. От сдружението поясниха, че в момента има ограничение в Изборния кодекс, според което в населени места с население под 350 души, не се избират кметове на кметства, а се назначават кметски наместници.

Снимка"Многократно в този мандат сме ходили на срещи в парламента с представители на всички парламентарно представени партии и сме беседвали по този въпрос. Жителите на село Ивановци имат основание да се сърдят, те са хората, които имат конституционно право да избират кой да ги управлява. Това е причината ние постоянно да атакуваме парламента и правителството- не може да спуснат някой от някъде. Кметът е единственото лице в населеното място, който се грижи за старите хора, за стабилното състояние на населеното място. Всичко, което се отнася за здравеопазване, охрана, пожар, погребение- всички се отнасят до кмета на населеното място. Местният избран кмет знае всеки човек по отделно. Важното е да се спазва конституционното право на всеки един гражданин на Република България. Както тези граждани на Република България от село Ивановци имат право да избират общински кмет, така също би трябвало да имат право да избират и кмет на населеното си място. Аз заставам твърдо зад тях", коментира в студиото на Радио ВИДИН кметът на Дунавци Димо Скорчев.

Последната среща на представители на Сдружението на кметовете на кметства в Република България по въпроса е на 24 юли- в кабинета на Даниела Дариткова- председател на групата на ГЕРБ в парламента. След лятната ваканция на депутате ще опитат отново да се срещнат с парламентарно представените партии. Преди почивката на първо четене в парламента е разглеждано предложението на ГЕРБ изборният праг да е 200 човека:

"Предложението на партия ГЕРБ е било 200 човека да бъде в населеното място. БСП са настоявали да бъдат 150 човека, а нашето желание е 100 човека. Като нашето желание произтича от мисълта, че конституционното право трябва да бъде спазено."

СнимкаВ мотивите към Законопроекта на НСККРБ за изменение и допълнение на Изборния кодекс е записано, че с предлагания законопроект, макар и ограничен в своето нормативно съдържание, с оглед постигане на по- голяма бързина на законодателната процедура, се цели да се подобри и поправи законовият регламент за провеждането на изборите.

През 2016 година чрез измененията в Изборния кодекс, като допълнителна разпоредба, бе прието изменение в прага за пряк избор на местен кмет от 100 души на 350 души по постоянен адрес. С тази промяна 270 660 граждани, жители на 1 184 населени места бяха лишени от правото си да избират кмет на населено място, както и да бъдат избирани. Това налага повторно допълнително изменение на Изборния кодекс, за да се отстрани съществена нормативна грешка. Предлаганият законопроект е насочен към преуреждане на принципни регулации за произвеждането на местни избори, конкретно този за пряк избор на кмет на населено място.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44