Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 души да избират кмет- възможно ли е?

Снимка: Радио ВИДИН

Селата със 100 човека население сами да си избират кмет поискаха от Сдружението на кметствата. Представители на Управителния съвет на кметовете в България присъстваха и на среща в парламента, на която се разисква изборният праг.

В село Ивановци, община Видин, живеят едва 64 души, сочат статистическите данни. Хората обаче искат сами да си избират кмет:

"Никога не сме гласували за кмет, защото сме малко. Ние сме 55 избиратели... Може да сме 20 човека, но трябва ние да си избираме, а не да ни го слагат отнякъде. И то по партийна линия. Или за пари. Досега така са слагани кметовете- дават се пари и се поставя човекът... Ето го кмета и да си остане той. Искаме си кмета... Ние гласуваме за кмет на Общината, а тук го назначават. И никой нас не ни пита- кой даде повече пари, той става кмет. Най- важното за нас е кмет, който се грижи за селото, който се грижи за хората. Ние сме късметлии, че имаме такъв кмет- Борислав Иванов..."

За промяна в изборния закон се обяви Звездан Николов- жител на село Иваново. В малките населени места хората сами да си избират кмет, защото се познават помежду си и знаят кой ще работи за селото, иска той:

"Въпросът за статута на кметовете в малките села следва да се разглежда в контекста на демократическата система за управление на цялата държава. Преди години, за да се облекчи работата на местната администрация се прие промяна в изборния закон, в който се казва, че населените места с по- малък брой население, не следва да си избират. Считам, че кметовете в тези населени места следва да се избират от населението. Ако нас ни пита някой, ние сме за промяна в изборния закон- в малките населени места да се избират кметовете. Защото при сегашните условия се създават условия за корупция."

СнимкаКметски наместник на село Ивановци е Борислав Филипов. Казва, че вече не си спомня кога в селото са си избирали кмет. 54 са хората в изборните списъци, но в момента в селото живеят над 70 човека. След изборите през октомври 2015 година селото останало без кметски наместник до декември, когато му предложили поста и той приел:

"Два месеца хората назначили кметски наместници, в Ивановци няма човек. Бяха готови да сложат човек от друго место. Аз не исках да бъда, но в интерес на селото поех този ангажимент. Хората искат човек, който да е сред тях."

Борислав Филипов казва, че не е член на никоя партия. В малкото село е важно кметският наместник да бъде човек, независимо от коя партия е избран- да си сред хората и да им обръщаш внимание.

Кметът на град Дунавци Димо Скорчев е временно изпълняващ длъжността управител на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България /НСККРБ/, което настоява изборният праг да е 100 души. От сдружението поясниха, че в момента има ограничение в Изборния кодекс, според което в населени места с население под 350 души, не се избират кметове на кметства, а се назначават кметски наместници.

Снимка"Многократно в този мандат сме ходили на срещи в парламента с представители на всички парламентарно представени партии и сме беседвали по този въпрос. Жителите на село Ивановци имат основание да се сърдят, те са хората, които имат конституционно право да избират кой да ги управлява. Това е причината ние постоянно да атакуваме парламента и правителството- не може да спуснат някой от някъде. Кметът е единственото лице в населеното място, който се грижи за старите хора, за стабилното състояние на населеното място. Всичко, което се отнася за здравеопазване, охрана, пожар, погребение- всички се отнасят до кмета на населеното място. Местният избран кмет знае всеки човек по отделно. Важното е да се спазва конституционното право на всеки един гражданин на Република България. Както тези граждани на Република България от село Ивановци имат право да избират общински кмет, така също би трябвало да имат право да избират и кмет на населеното си място. Аз заставам твърдо зад тях", коментира в студиото на Радио ВИДИН кметът на Дунавци Димо Скорчев.

Последната среща на представители на Сдружението на кметовете на кметства в Република България по въпроса е на 24 юли- в кабинета на Даниела Дариткова- председател на групата на ГЕРБ в парламента. След лятната ваканция на депутате ще опитат отново да се срещнат с парламентарно представените партии. Преди почивката на първо четене в парламента е разглеждано предложението на ГЕРБ изборният праг да е 200 човека:

"Предложението на партия ГЕРБ е било 200 човека да бъде в населеното място. БСП са настоявали да бъдат 150 човека, а нашето желание е 100 човека. Като нашето желание произтича от мисълта, че конституционното право трябва да бъде спазено."

СнимкаВ мотивите към Законопроекта на НСККРБ за изменение и допълнение на Изборния кодекс е записано, че с предлагания законопроект, макар и ограничен в своето нормативно съдържание, с оглед постигане на по- голяма бързина на законодателната процедура, се цели да се подобри и поправи законовият регламент за провеждането на изборите.

През 2016 година чрез измененията в Изборния кодекс, като допълнителна разпоредба, бе прието изменение в прага за пряк избор на местен кмет от 100 души на 350 души по постоянен адрес. С тази промяна 270 660 граждани, жители на 1 184 населени места бяха лишени от правото си да избират кмет на населено място, както и да бъдат избирани. Това налага повторно допълнително изменение на Изборния кодекс, за да се отстрани съществена нормативна грешка. Предлаганият законопроект е насочен към преуреждане на принципни регулации за произвеждането на местни избори, конкретно този за пряк избор на кмет на населено място.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00