Подранилата Коледа...

Снимка: Радио ВИДИН

"Чума е- не ни е споходило нещо хубаво", с тези думи премиерът Бойко Борисов се опита да убеди кметове и протестиращи в Пазарджик за необходимостта от крайните мерки за справяне с Африканската чума по свинете и обяви компенсации в размер на 300 лева за домашните стопани на свине тип "заден двор".

Заради констатираните огнища на заболяването и в трите области в Северозападна България бяха въведени крути мерки. В 20- километровите зони около промишлените свинеферми е разпоредено стопаните да умъртвят прасетата в личните си стопанства. Мярката не бе приета еднозначно от хората, а в Монтана дори излязоха на протест.

"Безпрецедентната криза в животновъдството в България е породена от липсата на каквито и да са превантивни мерки от страна на правителството за спиране на болестта Африканска чума", каза във Видин народният представител от БСП Филип Попов и поиска оставките на министъра на земеделието и на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните.

"Мерките, които държавата взима за ограничаване на заболяването, не са адекватни. Дотук се стигна и защото бе разбита системата на ветеринарната медицина в България", заяви и депутатът Цветан Топчиев, който е ветеринарен лекар. Според него разпратените до кметовете в региона писма за умъртвяването на отглежданите в личните стопанства свине не са легитимни, защото не отговарят на законодателството в България. Той обаче призова стопаните да се съобразят с наложените мерки заради сериозността на заболяването.

33 огнища са доказани до момента при домашни свине в страната, 35 са случаите на открити заразени диви прасета, сочи справката на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Последният случай в северозападния регион е от димовското село Бела, където е открит труп на дива свиня.

Според председателя на политическа партия "Възраждане" Костадин Костадинов обаче властта не е доказала по безспорен начин наличието на болестта в България:

"Поискахме от БАБХ да се направи изследване на замърсени, според тях с вируса на африканската чума, проби, които да бъдат изпратени в независима референтна лаборатория в чужбина, като щяхме да платим ние разноските. Държавата обаче отказа. Нито българското законодателство, нито европейското законодателство предвиждат такова нещо, като превантивно убиване на здрави животни. Откъде е дошла тази зараза? Миналата година направиха многокилометрова ограда по границата с Румъния. За това нещо бяха похарчени 1 млн. лева. Още миналата година оградата в по-голямата си част рухна, а в момента почти не съществува. Става въпрос за злоупотреба с държавни пари, за която трябва да има понесена наказателна отговорност. След всички действия на правителството, аз не съм сигурен, че в България има Африканска чума по свинете. Призовавам хората да не допускат представители на властта да влизат в техните дворове и къщи. Те могат да влязат само, ако имат заповед, разписана от съдия. Който се чувства застрашен неправомерно за имуществото си, нека ни потърси- ние ще му осигурим абсолютно безплатна адвокатска помощ."

Според Костадин Костадинов разпоредбите да се избиват домашно отглежданите свине в България не са продиктувани от обективни обстоятелства.

"Основният мотив да се прави всичко това е за да се обезлюдят определени територии на страната- селските територии. Така се случи миналата година, след като бяха убити в 11 села овцете и козите на хората. Там населението намаля с 20-30%, защото хората си продадоха къщите и напуснаха. Така се убива поминъкът на част от българското население, което преживява по този начин. Обади ни се жена от Борован, която плаче и каза, че има три свине майки, прасенцата продават и с това живее, защото и двамата с мъжа ѝ са безработни. Срещу нашия народ, срещу нашата държава има целенасочено провеждан план за унищожаване."

Днес министърът на земеделието Десислава Танева е в Брюксел, за да се срещне с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните. Тема на разговора са мерките за борба с африканската чума по свинете. Танева ще запознае еврокомисаря с взетите до моменти мерки. Очаква се да бъдат обсъдени и начините за компенсация на малки и големи стопани, загубили животните си заради заразата.

Мерките, които се прилагат в момента, са тежки, но наложителни, заяви министърът на земеделието. Тя призова стопаните да бъдат по-съпричастни към обстановката и да не се поддават на провокации и конспиративни теории.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10

Приемната грижа- професия или призвание

За Приемната грижа казват, че спасява детството и създава личности. Според чл.34 А от Закона за закрила на детето, "Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство" . С една дума- грижата за чуждо дете в своя дом.  А защо се налага това и защо изобщо трябва да..

публикувано на 07.10.19 в 14:01