Подранилата Коледа...

Снимка: Радио ВИДИН

"Чума е- не ни е споходило нещо хубаво", с тези думи премиерът Бойко Борисов се опита да убеди кметове и протестиращи в Пазарджик за необходимостта от крайните мерки за справяне с Африканската чума по свинете и обяви компенсации в размер на 300 лева за домашните стопани на свине тип "заден двор".

Заради констатираните огнища на заболяването и в трите области в Северозападна България бяха въведени крути мерки. В 20- километровите зони около промишлените свинеферми е разпоредено стопаните да умъртвят прасетата в личните си стопанства. Мярката не бе приета еднозначно от хората, а в Монтана дори излязоха на протест.

"Безпрецедентната криза в животновъдството в България е породена от липсата на каквито и да са превантивни мерки от страна на правителството за спиране на болестта Африканска чума", каза във Видин народният представител от БСП Филип Попов и поиска оставките на министъра на земеделието и на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните.

"Мерките, които държавата взима за ограничаване на заболяването, не са адекватни. Дотук се стигна и защото бе разбита системата на ветеринарната медицина в България", заяви и депутатът Цветан Топчиев, който е ветеринарен лекар. Според него разпратените до кметовете в региона писма за умъртвяването на отглежданите в личните стопанства свине не са легитимни, защото не отговарят на законодателството в България. Той обаче призова стопаните да се съобразят с наложените мерки заради сериозността на заболяването.

33 огнища са доказани до момента при домашни свине в страната, 35 са случаите на открити заразени диви прасета, сочи справката на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Последният случай в северозападния регион е от димовското село Бела, където е открит труп на дива свиня.

Според председателя на политическа партия "Възраждане" Костадин Костадинов обаче властта не е доказала по безспорен начин наличието на болестта в България:

"Поискахме от БАБХ да се направи изследване на замърсени, според тях с вируса на африканската чума, проби, които да бъдат изпратени в независима референтна лаборатория в чужбина, като щяхме да платим ние разноските. Държавата обаче отказа. Нито българското законодателство, нито европейското законодателство предвиждат такова нещо, като превантивно убиване на здрави животни. Откъде е дошла тази зараза? Миналата година направиха многокилометрова ограда по границата с Румъния. За това нещо бяха похарчени 1 млн. лева. Още миналата година оградата в по-голямата си част рухна, а в момента почти не съществува. Става въпрос за злоупотреба с държавни пари, за която трябва да има понесена наказателна отговорност. След всички действия на правителството, аз не съм сигурен, че в България има Африканска чума по свинете. Призовавам хората да не допускат представители на властта да влизат в техните дворове и къщи. Те могат да влязат само, ако имат заповед, разписана от съдия. Който се чувства застрашен неправомерно за имуществото си, нека ни потърси- ние ще му осигурим абсолютно безплатна адвокатска помощ."

Според Костадин Костадинов разпоредбите да се избиват домашно отглежданите свине в България не са продиктувани от обективни обстоятелства.

"Основният мотив да се прави всичко това е за да се обезлюдят определени територии на страната- селските територии. Така се случи миналата година, след като бяха убити в 11 села овцете и козите на хората. Там населението намаля с 20-30%, защото хората си продадоха къщите и напуснаха. Така се убива поминъкът на част от българското население, което преживява по този начин. Обади ни се жена от Борован, която плаче и каза, че има три свине майки, прасенцата продават и с това живее, защото и двамата с мъжа ѝ са безработни. Срещу нашия народ, срещу нашата държава има целенасочено провеждан план за унищожаване."

Днес министърът на земеделието Десислава Танева е в Брюксел, за да се срещне с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните. Тема на разговора са мерките за борба с африканската чума по свинете. Танева ще запознае еврокомисаря с взетите до моменти мерки. Очаква се да бъдат обсъдени и начините за компенсация на малки и големи стопани, загубили животните си заради заразата.

Мерките, които се прилагат в момента, са тежки, но наложителни, заяви министърът на земеделието. Тя призова стопаните да бъдат по-съпричастни към обстановката и да не се поддават на провокации и конспиративни теории.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Евстати Петков: В Тияновци всички доброволно умъртвиха домашните си свине заради чумата

Това обясни за Радио Видин кметският наместник на село Тияновци, Евстати Петков . С решение на Централния епизоотичен съвет от 29 юли, са приети указания за прилагане на спешни мерки за овладяване на епизоотичната обстановка за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Определена бе 20- километровата санитарна зона около..

публикувано на 16.08.19 в 15:23

Атестация ще преценява нивото на българските учители

От учебната 2020/2021 година всички български учители ще преминават през атестация на всеки 4 години, предвижда наредба на Министерството на образованието и науката, публикувана в "Държавен вестник". Целта на атестирането е да се отчетат постигнатите от педагозите резултати и да се повиши качеството на обучение на учениците. Aтестацията ще се..

обновено на 15.08.19 в 12:44

Видин посреща Национален мотосъбор 2019

Тaзи година Националният мотосъбор Видин 2019 ще се проведе на 16 и 17 август. Организатори отново са членовете на мотоклуб "Нордуестмоторс", а събитието се реализира и с подкрепата на Община Видин. Съборът се превърна в традиция, и през годините, сякаш неусетно, всяко лято, той се вписва в културния календар на Крайдунавския град. Гостите от..

публикувано на 14.08.19 в 12:08

Чия отговорност е децата да ходят на училище?

От следващата учебна година започва още по-активна работа за привличането и включването на децата и учениците в образователната система , обявиха от Министерството на образованието и науката. За целта детските градини и училищата в страната ще сформират постоянни екипи за превенция на отсъствията без уважителни причини. При необходимост новите екипи..

публикувано на 13.08.19 в 13:33

Колко мандата да управлява един кмет

И тази есен отново ще застанем пред избирателните урни- този път за да изберем своите кметове и общински съветници, по местата, в които живеем. Какво, обаче ще предпочетем- ще ни трябват ли нови лица, заредени с идеи и енергия или отново ще заложим на познатите, но сигурни карти. Достатъчни ли са четири години, за да може един кметски екип да..

публикувано на 12.08.19 в 12:45
Огнян Ценков в студиото на Радио ВИДИН

Огнян Ценков: До края на септември Видин ще има нова централна пешеходна зона

"Винаги съм се вслушвал в мнението на нашите съграждани, защото те винаги ни ориентират в каква посока да продължим да управляваме града". Това каза в студиото на Радио Видин кметът на общината, Огнян Ценков. Днес той гостува на живо в радиото и отговори на най-належащите въпроси, касаещи ремонтите на градската и училищната инфраструктура,..

публикувано на 09.08.19 в 15:39

Ще ни глобяват ли, ако сами ремонтираме колата?

"Забраняват десния волан... Глобяват с 500 лв. шофьор, ако сам си ремонтира колата... Махат от КАТ регистрацията на колите..." Това са само част от заглавията, които в последните дни се тиражират в медии, сайтове и социалните мрежи. Озадачаващите новини са продиктувани от публикувания за обществено обсъждане от Министерството на транспорта проект..

публикувано на 08.08.19 в 14:58