"Не си купувай куче, осинови приятел"

5
Снимка: Мария Борисова

Да осиновиш бездомно животно е благородна постъпка, с която спасяваш живот. Избирайки си такъв домашен любимец, помагаме за решаването на проблема с бездомните животни, а и се сдобиваме с верен и истински благодарен приятел.

Снимка


Повечето животни в приюти и фондации са минали период на адаптация в приемен дом. Ще ви информират за особеностите на характера им. Животните, които можете да осиновите, са обезпаразитени, ваксинирани и кастрирани (ако са достигнали нужната възраст). Няма да ви дадат животно със здравословен проблем, без да ви информират за това, което е истински плюс, защото, ако си купим животно от някого, не знаем как се е появило то и дали няма да се окаже, че е болно. 

Преди да пристъпите към осиновяване. не забравяйте, че отглеждането на животно е голяма отговорност и решението следва да бъде добре обмислено от цялото семейство в дългосрочен план, съветва Юлия Иванова, член на видинското сдружение "Добрина, хуманност, състрадание":"Ние сме шепа доброволци, които сме се организирали в спасяването на животни, полагане на специални грижи за тях. Опитваме се да им намерим дом. В момента сме шест жени, обслужва ни един ветеринарен лекар. За да осинови някой животно, трябва да се свърже с нас, преминава през одобрение, подписва осиновителски договор. С осиновителския договор се задължава да ни дава информация относно животното,  да се грижи за него, да го лекува, ако е необходимо, винаги съм предлагала помощ, дори и да е осиновено вече. Имали сме случай на осиновено и после изхвърлено куче.Тежко е, защото сме малко хора, всички от нас работят, всеки ден отделяме по над 4 часа, всеки ден храната ни е над 40 лева."СнимкаТемата за осиновяване на бездомно животно е съвсем актуална в Европа, но не и при нас, а уж сме част точно от Европа. Всеки втори български гражданин си купува  куче за 200, 300, 1000 лева и след 2-3 години казва "Това куче не ми трябва вече, голяма ангажимент е, искам да го изоставя". Тук проблемът не е в покупката, а в действията след нея... 

Антония Каменова провери нагласите на видинчани за осиновяването на бездомно куче:

"Бих осиновила, в днешно време приютите са претъпкани. Хората могат да осиновяват вместо да купуват животни, но това е техен избор... Според мен е много добре да се осиновяват... Не,  не бих, не знаеш какво животно взимаш, ако е болно... По-добре е да осиновяваме... Никога не бих прибрала куче от улицата... Осиновеното не се знае какво му е родословието... Има достатъчно бездомни животни, за осиновяването съм..."

Определено има проблем с бездомните кучета, не защото Общината не е прибрала поредното изхвърлено на улицата животно, а защото хората сами го създаваме, допълни Юлия Иванова:


Снимка

"Призовавам всеки, който иска да ни даде животно или да иска помощ от нас, да идва поне веднъж в седмицата да ни  помага или поне да купува храна, много ни е трудно, искам да освободя място за нови животни, да помогнем на още такива, но няма как като нямаме нито едно осиновено... Повече хора от другите градове ни помагат, от Видин никой не се отзовава.. Представете си една стая, в която има три легла да настаниш 20 човека, няма как, нали?! Същото е при кучетата, няма как да няма проблем..."

Затова съветът ни е: "Не си купувай приятел, осинови си" ..


Всеки, който желае да осинови животно или просто да дари средства може да го направи свързвайки се сдружение "Добрина, хуманност, състрадание" или на банковата им сметка

СнимкаЗа парични преводи:

IBAN BG86RZBB91551003624738

PayPal: cis_moll_vd@live.com

Или се свържете на телефон и и-мейл:

goodnesshumanity@gmail.com

+359 89 997 8189 – Доктор по Ветеринарна медицина - Ивайло Иванов (председател)

Галерия

Вижте още

Фестивал връща в Средновековието

За поредна година крепостта "Баба Вида" във Видин ще стане сцена на Средновековния фестивал "Бъдинъ".  Посетителите ще могат да дегустират средновековна кухня, да видят възстановка на военни турнири, ръкопашен бой, обичаи и занаяти. Ще има и анимация за деца. Предвидени са също тренировки с дървени мечове, състезания и изработка на глинени съдове...

обновено на 24.08.19 в 13:35
Откриване на новата учебна година в СОУ Св. Св. Кирил и Методий в Криводол, 15 септември 2014 година, Снимка Жоро Александров

Как да подготвим първокласник за първия учебен ден 

Месец август е към своя край и трескавата подготовка на учениците за първият учебен ден вече тече. Много  вълнуващо за родителите е изпращането на първокласник в училище. Моментът е на промяна, на настъпване на ново и различно събитие. За родителите това са нови грижи и подготовка.  Детските психолози и педагози отбелязват, че тръгването в първи..

публикувано на 23.08.19 в 15:53
Ученици от столичната гимназия

На помощ на възрастни хора от Северозапада

В "Заедно" този петък разговаряме с Яна Рупева , директор на фондация "Проект Северозпад" за патронажната кухня, която с помощта на дарители скоро ще бъде отворена в Люти брод  и ще осигурява топла храна за поне 10 села в община Мездра.  От фондацията приключват ремонта на сградата, предоставена за целта от Общината. Надяват се, че в началото на..

публикувано на 23.08.19 в 14:45

Раяновци - село без грешка..., път и магазин

Днес гостуваме в китното балканско село Раяновци . То се намира почти до границата със Сърбия, на 15 км от Белоградчик и на около 42 км от Видин. Постоянните жители на селото са 65 души, предимно пенсионери. Малцина са хората в трудоспособна възраст, избрали да останат и отгледат деца си там. Попитахме ги какъв е животът в Раяновци? "Безработица,..

публикувано на 23.08.19 в 13:00

Безплатни прегледи за двойки с репродуктивни проблеми ще се проведат във Видин

Започна записването на двойки с репродуктивни проблеми за безплатни прегледи и консултации, които ще се проведат през септември във Видин . Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и столична болница за репродуктивно здраве и ще се осъществи за втори път във Видин, каза координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова : "Тази..

публикувано на 22.08.19 в 17:42

Творец от Лом дарява за фестивала "Рок вълнение"

През последните години благотворителността съпътства провеждането на почти всички събития и фестивали в страната. Така се случва и в днешната ни история. Керамични изделия и плетени произведения, ръчна изработка предлага във фейсбук страницата си Снежина Максимова- Янакиева от Лом. Снежина е родом от Русе, но е омъжена в Крайдунавския град...

публикувано на 22.08.19 в 17:00

Фестивал на слънцето правят в Белоградчишко

Фестивал на изгряващото слънце ще се проведе в белоградчишкото село Праужда.   Празникът започва  с "поздрав към слънцето", на 24 август (събота), от 06:45 часа,  в местността "Зарен".  По време на събитието  академик  Цветан Гайд   и   Елица Димова ще представят  истории за древна Тракия, за вярата и живота на първите българи .   З а..

публикувано на 22.08.19 в 15:07