Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не си купувай куче, осинови приятел"

Автор:
5
Снимка: Мария Борисова

Да осиновиш бездомно животно е благородна постъпка, с която спасяваш живот. Избирайки си такъв домашен любимец, помагаме за решаването на проблема с бездомните животни, а и се сдобиваме с верен и истински благодарен приятел.

Снимка


Повечето животни в приюти и фондации са минали период на адаптация в приемен дом. Ще ви информират за особеностите на характера им. Животните, които можете да осиновите, са обезпаразитени, ваксинирани и кастрирани (ако са достигнали нужната възраст). Няма да ви дадат животно със здравословен проблем, без да ви информират за това, което е истински плюс, защото, ако си купим животно от някого, не знаем как се е появило то и дали няма да се окаже, че е болно. 

Преди да пристъпите към осиновяване. не забравяйте, че отглеждането на животно е голяма отговорност и решението следва да бъде добре обмислено от цялото семейство в дългосрочен план, съветва Юлия Иванова, член на видинското сдружение "Добрина, хуманност, състрадание":



"Ние сме шепа доброволци, които сме се организирали в спасяването на животни, полагане на специални грижи за тях. Опитваме се да им намерим дом. В момента сме шест жени, обслужва ни един ветеринарен лекар. За да осинови някой животно, трябва да се свърже с нас, преминава през одобрение, подписва осиновителски договор. С осиновителския договор се задължава да ни дава информация относно животното,  да се грижи за него, да го лекува, ако е необходимо, винаги съм предлагала помощ, дори и да е осиновено вече. Имали сме случай на осиновено и после изхвърлено куче.Тежко е, защото сме малко хора, всички от нас работят, всеки ден отделяме по над 4 часа, всеки ден храната ни е над 40 лева."



СнимкаТемата за осиновяване на бездомно животно е съвсем актуална в Европа, но не и при нас, а уж сме част точно от Европа. Всеки втори български гражданин си купува  куче за 200, 300, 1000 лева и след 2-3 години казва "Това куче не ми трябва вече, голяма ангажимент е, искам да го изоставя". Тук проблемът не е в покупката, а в действията след нея... 

Антония Каменова провери нагласите на видинчани за осиновяването на бездомно куче:

"Бих осиновила, в днешно време приютите са претъпкани. Хората могат да осиновяват вместо да купуват животни, но това е техен избор... Според мен е много добре да се осиновяват... Не,  не бих, не знаеш какво животно взимаш, ако е болно... По-добре е да осиновяваме... Никога не бих прибрала куче от улицата... Осиновеното не се знае какво му е родословието... Има достатъчно бездомни животни, за осиновяването съм..."

Определено има проблем с бездомните кучета, не защото Общината не е прибрала поредното изхвърлено на улицата животно, а защото хората сами го създаваме, допълни Юлия Иванова:


Снимка

"Призовавам всеки, който иска да ни даде животно или да иска помощ от нас, да идва поне веднъж в седмицата да ни  помага или поне да купува храна, много ни е трудно, искам да освободя място за нови животни, да помогнем на още такива, но няма как като нямаме нито едно осиновено... Повече хора от другите градове ни помагат, от Видин никой не се отзовава.. Представете си една стая, в която има три легла да настаниш 20 човека, няма как, нали?! Същото е при кучетата, няма как да няма проблем..."

Затова съветът ни е: "Не си купувай приятел, осинови си" ..


Всеки, който желае да осинови животно или просто да дари средства може да го направи свързвайки се сдружение "Добрина, хуманност, състрадание" или на банковата им сметка

СнимкаЗа парични преводи:

IBAN BG86RZBB91551003624738

PayPal: cis_moll_vd@live.com

Или се свържете на телефон и и-мейл:

goodnesshumanity@gmail.com

+359 89 997 8189 – Доктор по Ветеринарна медицина - Ивайло Иванов (председател)

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45