Колко мандата да управлява един кмет

И тази есен отново ще застанем пред избирателните урни- този път за да изберем своите кметове и общински съветници, по местата, в които живеем. Какво, обаче ще предпочетем- ще ни трябват ли нови лица, заредени с идеи и енергия или отново ще заложим на познатите, но сигурни карти. Достатъчни ли са четири години, за да може един кметски екип да покаже целия си потенциал или това е твърде кратък период от време. Какво предпочитат хората и какво показва опитът през годините? Потърсихме д-р Иван Ценов, кмет на Видин, в периода от 1999 до 2007 г. Той е и председател на Асоциацията на демократичните общини в България, 2001 - 2004 г. Вицепрезидент на Асоциацията на мултиетническите градове в Югоизточна Европа, Нови Сад, Сърбия. 

"Училище за кметове няма. Човек трябва да е достатъчно интелигентен и бърза да взима правилните решения, защото отговорностите на един кмет са много големи и са в различни сфери. Когато човек е отдаден на тази дейност той успява. Мисля, че един мандат не е достатъчен." - обясни Иван Ценов.

Четири партии ще подкрепят Златко Живков за шести мандат. Кметът на Монтана обяви, че се кандидатира за следващ мандат пред близо 600 свои поддръжници. Като основание да поиска отново доверието на хората той изтъкна резултатите от проучване, направено през последния месец. Според него 62 процента от гражданите на Монтана са оптимисти за развитието на общината.

"Това е заслуга на всички хора, които през последните пет мандата работиха за развитието на Монтана. Последните 20 години е един изключителен силен период нашата община, заяви Живков. Той даде пример с направеното в сферата на екологията от 2007 до днес. Монтана е сред първите пет общини в страната, които са разработили и завършили проекти по европейската програма „Околна среда”. Това са депото за твърди битови отпадъци, градска пречиствателна станция, сепарираща инсталация, воден цикъл, депо за едри и опасни отпадъци, програма за подобряване качеството на атмосферния въздух и мерки за реализирането й в следващите три години. С тях 3500 домакинства ще преминат на отопление с екологични източници на енергия."- каза Златко Живков.

"Когато си много добър в работата си хората, които гледат отстрани си мислят, че това е много лесно. Аз се убедих, че това не е така."- каза 18 годишната Енея, носител на национални и международни награди в литературни конкурси. "Монтана ми даде добър старт в живота, тя е моят дом и ще продължа да се завръщам. Искам града ни да продължи да се развива. Вярвам, че и през следващия етап г-н Живков и екипът му няма да забавят добре наложено темпо."

Председателят на 39- тото народно събрание и народен представител от регион Монтана доц. Борислав Великов заяви, че Българска Нова демокрация ще подкрепи кандидатурата на Златко Живков

"Да можеш да работиш със седем народни събрания и с девет правителства- това показва целеустременост, твърдост и същевременно гъвкавост."- заяви доц. Борислав Великов. Димана Макариева, капитан на женски отбор по баскетбол, благодари на Златко Живков за това, че последните 20 години Монтана е най-спортният град в България.

Кметът на Община Враца Калин Каменов завършва успешно първият си мандат. По думите му постигнатото във Враца е видимо за всички, които посещават или живеят в града под Околчица:

"Аз съм сигурен, че с инерцията, която сме набрали при един евентуален следващ кметски мандат положителните неща за Враца, спечелените европейски проекти, привлечените европейски инвестиции и подобренията за града ще продължат в още по- голяма степен."- коментира Калин Каменов.

Какво предпочитат видинчани- нови лица или утвърдени кандидатури? Това проверихме в анкета:

"Не живея в града, но не виждам и някаква промяна. Може би ново лице ще е по- добре, но хората ще си кажат мнението ... Всичките са от един дол дренки, но докато няма гражданско общество нищо няма да се оправи ... Тоя кмет тамън почна нещо да прави и трябва да го махат ... Според мен най- много са достатъчни два мандата."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Живот извън работата или работа в живота?

В напрегната ни ежедневна работа, дали успяваме да намерим време за себе си или носим работата си у дома? Отделяме време за почивка през отпуската, но достатъчна ли е тя? Специалистите казват, че тя не може да компенсира цялата работна година. Нужно е да се води балансиран живот, а работодателите да осигуряват нужното време и условия за ежедневен..

публикувано на 19.09.19 в 14:54

Ще станат ли по- учтиви държавните чиновници

Проект за нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация ще задължава чиновниците да показват, че са на разположение на гражданите, да им отделят нужното време, да са добросъвестни, безпристрастни, почтени и да спазват политически неутралитет. Документът е изготвен от вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и е..

публикувано на 18.09.19 в 13:03

"Възраждане" Видин: Без поминък няма живот

За политическата обстановка преди местните избори, за проблемите на страната, Видин и региона и възможните решения в "Посоките на делника" говориха представителите на партия "Възраждане" Личко Луков и Ненчо Нешев . "Нашите политици, които сме избрали да се грижат за тази държава, се грижат само за себе си и за своите политически партии. Държавата е..

публикувано на 17.09.19 в 14:30

Поглед към вечните теми в образованието

Темата за взаимодействието между семейството и училището е една вечна образователна тема, в това е убеден  д-р Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Изтъква и аргументите си: "Първата и може би фундаментална част от образованието, т.е. възпитанието, започва в семейството. Според министерството на образованието и..

публикувано на 16.09.19 в 14:56

"Забравените училища"

Дни преди първият учебен звънец в Посоките на делника ще посетим забравените училища. Тези които вече не изпълняват предназначението си, по ред причини. Някога почти във всяко населено място имаше училище, за разлика от сега. През последните 17 години закритите школа в България са 1084. Драстично число, но и учениците са намалели драстично.  В..

публикувано на 12.09.19 в 14:03

Намаляват хората в трудоспособна възраст у нас

До 5 години хората в трудоспособна възраст ще намалеят с още 163 000 души, това заяви преди дни социалният министър Бисер Петков. Поради това нова стратегия за заетостта ще отговаря на въпросите от какви обучения имат нужда работоспособните хора и как пазарът на труда да се справи с демографската криза. Според новата стратегия трябва да се..

публикувано на 11.09.19 в 12:18

Гореща есен на политическата сцена

Есенната сесия на Народното събрание започна с остри изказвания и упреци. В обръщението си от трибуната на парламента президентът Румен Радев отправи критики към изпълнителната власт и призова за засилен контрол от страна на парламента. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отвърна, че присъствието на президента при..

публикувано на 10.09.19 в 14:11