Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко мандата да управлява един кмет

И тази есен отново ще застанем пред избирателните урни- този път за да изберем своите кметове и общински съветници, по местата, в които живеем. Какво, обаче ще предпочетем- ще ни трябват ли нови лица, заредени с идеи и енергия или отново ще заложим на познатите, но сигурни карти. Достатъчни ли са четири години, за да може един кметски екип да покаже целия си потенциал или това е твърде кратък период от време. Какво предпочитат хората и какво показва опитът през годините? Потърсихме д-р Иван Ценов, кмет на Видин, в периода от 1999 до 2007 г. Той е и председател на Асоциацията на демократичните общини в България, 2001 - 2004 г. Вицепрезидент на Асоциацията на мултиетническите градове в Югоизточна Европа, Нови Сад, Сърбия. 

"Училище за кметове няма. Човек трябва да е достатъчно интелигентен и бърза да взима правилните решения, защото отговорностите на един кмет са много големи и са в различни сфери. Когато човек е отдаден на тази дейност той успява. Мисля, че един мандат не е достатъчен." - обясни Иван Ценов.

Четири партии ще подкрепят Златко Живков за шести мандат. Кметът на Монтана обяви, че се кандидатира за следващ мандат пред близо 600 свои поддръжници. Като основание да поиска отново доверието на хората той изтъкна резултатите от проучване, направено през последния месец. Според него 62 процента от гражданите на Монтана са оптимисти за развитието на общината.

"Това е заслуга на всички хора, които през последните пет мандата работиха за развитието на Монтана. Последните 20 години е един изключителен силен период нашата община, заяви Живков. Той даде пример с направеното в сферата на екологията от 2007 до днес. Монтана е сред първите пет общини в страната, които са разработили и завършили проекти по европейската програма „Околна среда”. Това са депото за твърди битови отпадъци, градска пречиствателна станция, сепарираща инсталация, воден цикъл, депо за едри и опасни отпадъци, програма за подобряване качеството на атмосферния въздух и мерки за реализирането й в следващите три години. С тях 3500 домакинства ще преминат на отопление с екологични източници на енергия."- каза Златко Живков.

"Когато си много добър в работата си хората, които гледат отстрани си мислят, че това е много лесно. Аз се убедих, че това не е така."- каза 18 годишната Енея, носител на национални и международни награди в литературни конкурси. "Монтана ми даде добър старт в живота, тя е моят дом и ще продължа да се завръщам. Искам града ни да продължи да се развива. Вярвам, че и през следващия етап г-н Живков и екипът му няма да забавят добре наложено темпо."

Председателят на 39- тото народно събрание и народен представител от регион Монтана доц. Борислав Великов заяви, че Българска Нова демокрация ще подкрепи кандидатурата на Златко Живков

"Да можеш да работиш със седем народни събрания и с девет правителства- това показва целеустременост, твърдост и същевременно гъвкавост."- заяви доц. Борислав Великов. Димана Макариева, капитан на женски отбор по баскетбол, благодари на Златко Живков за това, че последните 20 години Монтана е най-спортният град в България.

Кметът на Община Враца Калин Каменов завършва успешно първият си мандат. По думите му постигнатото във Враца е видимо за всички, които посещават или живеят в града под Околчица:

"Аз съм сигурен, че с инерцията, която сме набрали при един евентуален следващ кметски мандат положителните неща за Враца, спечелените европейски проекти, привлечените европейски инвестиции и подобренията за града ще продължат в още по- голяма степен."- коментира Калин Каменов.

Какво предпочитат видинчани- нови лица или утвърдени кандидатури? Това проверихме в анкета:

"Не живея в града, но не виждам и някаква промяна. Може би ново лице ще е по- добре, но хората ще си кажат мнението ... Всичките са от един дол дренки, но докато няма гражданско общество нищо няма да се оправи ... Тоя кмет тамън почна нещо да прави и трябва да го махат ... Според мен най- много са достатъчни два мандата."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00