Международна лятна академия за млади лидери във Видин

4
Снимка: Радио Видин

Международна лятна академия на тема "Трансформиращо образование - създатели на промяната" събра във Видин ученици от града и студенти от Индонезия, Испания, Чехия и Полша. Те идват от различни места и имат разностранни интереси, но всички са любознателни и желаят да придобият знания и умения, които да им бъдат полезни в бъдеще.

Симона Йорданова от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" Видин харесва формата на академията и смята, че той трябва да бъде приложен и в местните училища.

"Целта на академията е да ни запознае с това, към което се стреми ЕС, с програмата "Еразъм+" и как да се подобрят нещата в малките населени места. Дейностите са свързани с неформално обучение, по-скоро да се опознаем повече по неформален начин. Това, което ми харесва повече, е, че може да участваш свободно. Като цяло това ми харесва повече от това, което правим в училище, много по-ефективно е..."

Карина Енева учи хуманитарни науки в Полша и е стажант на програма "Еразъм+". В Международната лятна академия участва като обучител. Целта ѝ е да предаде на участниците свои идеи, свързани с образованието и развитието на определени умения, които ще са им полезни за цял живот:

"Може би да им покажа друга гледна точка, дори и това да помогна за по-добра дискусия. Според мен много млади хора са доста пасивни, тоест те са свикнали да има човек, който да им говори, а не са свикнали толкова много да са активни, те самите да поемат инициативата. Така че много от активностите са насочени към тях, тоест идеите да идват от тях и да се научат да бъдат по-уверени в себе си..."


Управителят на Областния информационен център и организатор на Международната лятна академия Мариела Савкова обясни, че целта на обучението е да подкрепи развитието на европейската идентичност у младите хора и да изгради лидерски умения у тях:

"Истинско удоволствие ми е работата с тях. Намерихме начин не само да бъдем полезни на тази група от младежи, но в същото време да видим, че младите хора на Видин са страхотни, просто имат нужда от подкрепа, имат нужда от занимания, които харесват, имат нужда да се свързват, да се ангажират и да бъдат овластени в тяхното желание да участват, да подкрепят и да инициират и изпълняват различни проекти, които правят нашата общност по-богата, по-включваща, и, разбира се, по-толерантна..."


Обучението е организирано и се провежда в партньорство с неправителствената организация "Институт перспективи". Председателят на организацията Ахмед Куйтов обясни, че лятната академия е крачка към създаването на ново сътрудничество, насочено към младите хора от региона:

"Това е първата стъпка, която ще постави основата на едно сътрудничество, което ще бъде ориентирано към младите хора. Защото новите европейски програми, които ще стартират след 2021 година, имат удвоен бюджет по програма "Еразъм+" и в момента ние си поставяме за цел да помагаме на младите хора от Видин. Днешният форум е много показателен, защото младите хора имат времето, силата и амбицията да са двигател на хубавите идеи. Започваме и ще се стараем с колегите от Областния информационен център да запазим този ентусиазъм и да го вложим в градивни неща..."

Основната цел на академията е да бъде разработен проект, с реализацията на който да се осъществи младежки обмен. Какви идеи са обсъдени и ще бъдат ли предложени за финансиране по програма "Еразъм +" ще стане ясно в последния ден на академията - 16 август, когато младите хора ще представени резултатите от своята работа.

Галерия

Вижте още

Фестивал връща в Средновековието

За поредна година крепостта "Баба Вида" във Видин ще стане сцена на Средновековния фестивал "Бъдинъ".  Посетителите ще могат да дегустират средновековна кухня, да видят възстановка на военни турнири, ръкопашен бой, обичаи и занаяти. Ще има и анимация за деца. Предвидени са също тренировки с дървени мечове, състезания и изработка на глинени съдове...

обновено на 24.08.19 в 13:35
Откриване на новата учебна година в СОУ Св. Св. Кирил и Методий в Криводол, 15 септември 2014 година, Снимка Жоро Александров

Как да подготвим първокласник за първия учебен ден 

Месец август е към своя край и трескавата подготовка на учениците за първият учебен ден вече тече. Много  вълнуващо за родителите е изпращането на първокласник в училище. Моментът е на промяна, на настъпване на ново и различно събитие. За родителите това са нови грижи и подготовка.  Детските психолози и педагози отбелязват, че тръгването в първи..

публикувано на 23.08.19 в 15:53
Ученици от столичната гимназия

На помощ на възрастни хора от Северозапада

В "Заедно" този петък разговаряме с Яна Рупева , директор на фондация "Проект Северозпад" за патронажната кухня, която с помощта на дарители скоро ще бъде отворена в Люти брод  и ще осигурява топла храна за поне 10 села в община Мездра.  От фондацията приключват ремонта на сградата, предоставена за целта от Общината. Надяват се, че в началото на..

публикувано на 23.08.19 в 14:45

Раяновци - село без грешка..., път и магазин

Днес гостуваме в китното балканско село Раяновци . То се намира почти до границата със Сърбия, на 15 км от Белоградчик и на около 42 км от Видин. Постоянните жители на селото са 65 души, предимно пенсионери. Малцина са хората в трудоспособна възраст, избрали да останат и отгледат деца си там. Попитахме ги какъв е животът в Раяновци? "Безработица,..

публикувано на 23.08.19 в 13:00

Безплатни прегледи за двойки с репродуктивни проблеми ще се проведат във Видин

Започна записването на двойки с репродуктивни проблеми за безплатни прегледи и консултации, които ще се проведат през септември във Видин . Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и столична болница за репродуктивно здраве и ще се осъществи за втори път във Видин, каза координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова : "Тази..

публикувано на 22.08.19 в 17:42

Творец от Лом дарява за фестивала "Рок вълнение"

През последните години благотворителността съпътства провеждането на почти всички събития и фестивали в страната. Така се случва и в днешната ни история. Керамични изделия и плетени произведения, ръчна изработка предлага във фейсбук страницата си Снежина Максимова- Янакиева от Лом. Снежина е родом от Русе, но е омъжена в Крайдунавския град...

публикувано на 22.08.19 в 17:00

Фестивал на слънцето правят в Белоградчишко

Фестивал на изгряващото слънце ще се проведе в белоградчишкото село Праужда.   Празникът започва  с "поздрав към слънцето", на 24 август (събота), от 06:45 часа,  в местността "Зарен".  По време на събитието  академик  Цветан Гайд   и   Елица Димова ще представят  истории за древна Тракия, за вярата и живота на първите българи .   З а..

публикувано на 22.08.19 в 15:07