Видинските тротоари - изпитание за майките с колички

Снимка: Радио ВИДИН

Разкопани улици, покрити с прах,никой не спира на пешеходна пътека, в магазините не може да се влезе с количка, много обществени сгради не са пригодени за колички, тротоарите нямат полегати места, навсякъде по тях има паркирани коли въпреки знаците, а на човек му остава да се движи само по улицата и да се моли някой да не го блъсне. Така описва излизането си на разходка видинска майка. Количката ми скърца, прибираме се в прах от главата до петите, а придвижването ни е изключително трудно, каза за Радио ВИДИН - Гергана Младенова, майка на две деца:

"Имам две деца и ни се налага придвижването с двойна количка, защото децата са породени и са малки. Малко по-голяма е и по-масивна, но не смятам, че и за другите майки ситуацията е различна. Живея в единия край на града, когато реша да изведа децата си на разходка в градската градина, е наистина непосилно за мен- не трудно, а невъзможно. Не навсякъде има тротоари, а там, където има, са разбити, има стърчащи плочки, корените на дърветата са повдигнали старите плочки или просто са наспирали коли "на сянка". И все пак, ако има нормален тротоар, той е висок 40 см, не е никак пригоден за изкачване или слизане от него и това за сам човек е наистина трудно. Ако искаш да отидеш до някой магазин на центъра, всички знаем прави се ремонт, да, може и да стане хубаво после, но сега и пеша е невъзможно, пък остави, ако си с бебе... Живея в наистина голям квартал, дори и площадки нямаме, преди няколко дни демонтираха и последните съоръжения, останали от 80-те години, тревата е до кръста ми, какво да ви кажа, трябва да сме оптимисти, ама пък нищо няма направено от години, за да го видиш и да си кажеш "Да, нещата някога ще се оправят." 

Освен описаното дотук, в града съществуват още много препятствия пред майките с колички, хората в инвалидни колички, както и обикновените пешеходци. Потърсихме мнението и на други майки в града:

"Ние сме от два дни в града и още вчера попаднах в една много кофти ситуация в квартал "Калето"- тротоарите са много разбити, невъзможно е минаването, никъде няма за спускане и слизане от тротоарите. Да, от градинката нямам оплаквания, но за да стигнеш до тук-) коли са наспирали, слизаш на пътя опасно е, много опасно... Абсолютно непригодени са тротоарите за майките с колички и инвалидите. Единствения начин да се разходи майката- трябва да дойде в парка, наистина е трудно... Идвайки към парка, се наложи да нося количката на ръце с приятелката ми, за да се чувства комфортно детето... Това тъкмо си говорим- майката вози детето си три години, а инвалидите как се придвижват? Огледайте се- виждате ли някъде човек с инвалидна количка?.. Масово спират по тротоарите, нямам търпение детето ми да започне да ходи..." 

Грижа на Общината е да се погрижи за улиците, да пригоди тротоарите за инвалидни и детски колички, да направи тоалетни за инвалиди, да се направят повече места за игра и отдих и т. н.

И както нашата видинска майка каза: "хубаво е да сме оптимисти", затова отново оставаме в очакване на новите тротоари на Видин и улесненото ни придвижване.
Вижте още

Фестивал връща в Средновековието

За поредна година крепостта "Баба Вида" във Видин ще стане сцена на Средновековния фестивал "Бъдинъ".  Посетителите ще могат да дегустират средновековна кухня, да видят възстановка на военни турнири, ръкопашен бой, обичаи и занаяти. Ще има и анимация за деца. Предвидени са също тренировки с дървени мечове, състезания и изработка на глинени съдове...

обновено на 24.08.19 в 13:35
Откриване на новата учебна година в СОУ Св. Св. Кирил и Методий в Криводол, 15 септември 2014 година, Снимка Жоро Александров

Как да подготвим първокласник за първия учебен ден 

Месец август е към своя край и трескавата подготовка на учениците за първият учебен ден вече тече. Много  вълнуващо за родителите е изпращането на първокласник в училище. Моментът е на промяна, на настъпване на ново и различно събитие. За родителите това са нови грижи и подготовка.  Детските психолози и педагози отбелязват, че тръгването в първи..

публикувано на 23.08.19 в 15:53
Ученици от столичната гимназия

На помощ на възрастни хора от Северозапада

В "Заедно" този петък разговаряме с Яна Рупева , директор на фондация "Проект Северозпад" за патронажната кухня, която с помощта на дарители скоро ще бъде отворена в Люти брод  и ще осигурява топла храна за поне 10 села в община Мездра.  От фондацията приключват ремонта на сградата, предоставена за целта от Общината. Надяват се, че в началото на..

публикувано на 23.08.19 в 14:45

Раяновци - село без грешка..., път и магазин

Днес гостуваме в китното балканско село Раяновци . То се намира почти до границата със Сърбия, на 15 км от Белоградчик и на около 42 км от Видин. Постоянните жители на селото са 65 души, предимно пенсионери. Малцина са хората в трудоспособна възраст, избрали да останат и отгледат деца си там. Попитахме ги какъв е животът в Раяновци? "Безработица,..

публикувано на 23.08.19 в 13:00

Безплатни прегледи за двойки с репродуктивни проблеми ще се проведат във Видин

Започна записването на двойки с репродуктивни проблеми за безплатни прегледи и консултации, които ще се проведат през септември във Видин . Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и столична болница за репродуктивно здраве и ще се осъществи за втори път във Видин, каза координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова : "Тази..

публикувано на 22.08.19 в 17:42

Творец от Лом дарява за фестивала "Рок вълнение"

През последните години благотворителността съпътства провеждането на почти всички събития и фестивали в страната. Така се случва и в днешната ни история. Керамични изделия и плетени произведения, ръчна изработка предлага във фейсбук страницата си Снежина Максимова- Янакиева от Лом. Снежина е родом от Русе, но е омъжена в Крайдунавския град...

публикувано на 22.08.19 в 17:00

Фестивал на слънцето правят в Белоградчишко

Фестивал на изгряващото слънце ще се проведе в белоградчишкото село Праужда.   Празникът започва  с "поздрав към слънцето", на 24 август (събота), от 06:45 часа,  в местността "Зарен".  По време на събитието  академик  Цветан Гайд   и   Елица Димова ще представят  истории за древна Тракия, за вярата и живота на първите българи .   З а..

публикувано на 22.08.19 в 15:07