Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученичка от Видин дари свои творби за благотворителна кауза

Снимка: Радио ВИДИН

16- годишната ученичка Десислава Цанкова от видинската математическа гимназия дари 2 свои картини за инициативата на Дамски Лайънс Клуб Бъдин - "Изкуството в подкрепа на деца в неравностойно положение". Отличничката Десислава разказва, че обича да рисува и вкъщи е препълнено с нейни творби, затова след като майка ѝ я запознала с инициативата е решила да направи добро, чрез дарение на 2 от любимите си картини.


"Постоянно рисувам има много разнообразни неща, които след като ги нарисувам отиват в една папка и по този начин изгубват своя смисъл и прашлясват. Неприятно ми е, че стоят по този начин, защото съм вложила във всяка една индивидуално чувство, много съм била щастлива докато съм ги рисувала. Стената ми е изпълнена не само с мои неща, но и с неща, които ни вдъхновяват и вече нямам място къде да ги закачвам. Майка ми ме запозна с тази кауза и ми стана много хубаво. Избрах 2 от любимите ми и ги дарих."


Десислава разкрива, че интереса към рисуването е придобила от най-ранна детска възраст. Успява да съчетава изкуството и точните науки, като все още не е решила за в бъдеще с какво ще се занимава.  


"Винаги съм рисувала защото ми е доставяло удоволствие. По-сериозно започнах някъде от 7 клас, когато започнах да използвам Интернет и виждах как хората рисуват и си казвах дали мога и аз да правя такива неща, така започнах. Аз много обичам математиката и технологиите, и рисуването, на едно ниво са ми в сърцето. Още не съм решила с какво да се занимавам, но бих била много щастлива да мога да ги съчетавам. Благотворителността е прекрасно нещо, защото в днешно време има страшно много проблеми по света и сега повече от всякога се нуждаем от човещина, когато притежаваш е хубаво и да дадеш нещо от себе си за останалите. Помагаме всеки ден говорейки с приятели, помагайки им да минават през тежки периоди и в този смисъл мисля, че помагам на хората. Ако сме научени на любов и уважение ние ще искаме да помагаме на останалите."


Кампанията на Дамски Лайънс Клуб Бъдин е в ход и всеки може да дари картина. През есента ще се проведе благотворителна изложба - базар, на която всички дарени картини ще бъдат представени. А всички ценители на изкуството или просто хора с желание да помогнат, ще имат възможност да закупят картина и да станат част от процеса на сътворение на добро. Средствата, събрани от базара, ще достигнат до деца от Видин, които имат нужда от помощ като единадесет годишния Йоско, който има нужда от лечение в чужбина. Целта на изложбата е благотворителна и няма претенции да показва само картини с високо галерийно качество. Картини може да дари всеки, който рисува. Допълнителен положителен ефект от това начинание е, че таланта на много млади хора може да бъде представен пред публика и така да бъдат насърчени да продължат да рисуват и да се усъвършенстват.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова щастливи, че..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка - забавна,..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00