Ученичка от Видин дари свои творби за благотворителна кауза

Снимка: Радио ВИДИН

16- годишната ученичка Десислава Цанкова от видинската математическа гимназия дари 2 свои картини за инициативата на Дамски Лайънс Клуб Бъдин - "Изкуството в подкрепа на деца в неравностойно положение". Отличничката Десислава разказва, че обича да рисува и вкъщи е препълнено с нейни творби, затова след като майка ѝ я запознала с инициативата е решила да направи добро, чрез дарение на 2 от любимите си картини.


"Постоянно рисувам има много разнообразни неща, които след като ги нарисувам отиват в една папка и по този начин изгубват своя смисъл и прашлясват. Неприятно ми е, че стоят по този начин, защото съм вложила във всяка една индивидуално чувство, много съм била щастлива докато съм ги рисувала. Стената ми е изпълнена не само с мои неща, но и с неща, които ни вдъхновяват и вече нямам място къде да ги закачвам. Майка ми ме запозна с тази кауза и ми стана много хубаво. Избрах 2 от любимите ми и ги дарих."


Десислава разкрива, че интереса към рисуването е придобила от най-ранна детска възраст. Успява да съчетава изкуството и точните науки, като все още не е решила за в бъдеще с какво ще се занимава.  


"Винаги съм рисувала защото ми е доставяло удоволствие. По-сериозно започнах някъде от 7 клас, когато започнах да използвам Интернет и виждах как хората рисуват и си казвах дали мога и аз да правя такива неща, така започнах. Аз много обичам математиката и технологиите, и рисуването, на едно ниво са ми в сърцето. Още не съм решила с какво да се занимавам, но бих била много щастлива да мога да ги съчетавам. Благотворителността е прекрасно нещо, защото в днешно време има страшно много проблеми по света и сега повече от всякога се нуждаем от човещина, когато притежаваш е хубаво и да дадеш нещо от себе си за останалите. Помагаме всеки ден говорейки с приятели, помагайки им да минават през тежки периоди и в този смисъл мисля, че помагам на хората. Ако сме научени на любов и уважение ние ще искаме да помагаме на останалите."


Кампанията на Дамски Лайънс Клуб Бъдин е в ход и всеки може да дари картина. През есента ще се проведе благотворителна изложба - базар, на която всички дарени картини ще бъдат представени. А всички ценители на изкуството или просто хора с желание да помогнат, ще имат възможност да закупят картина и да станат част от процеса на сътворение на добро. Средствата, събрани от базара, ще достигнат до деца от Видин, които имат нужда от помощ като единадесет годишния Йоско, който има нужда от лечение в чужбина. Целта на изложбата е благотворителна и няма претенции да показва само картини с високо галерийно качество. Картини може да дари всеки, който рисува. Допълнителен положителен ефект от това начинание е, че таланта на много млади хора може да бъде представен пред публика и така да бъдат насърчени да продължат да рисуват и да се усъвършенстват.


Вижте още

Фестивал връща в Средновековието

За поредна година крепостта "Баба Вида" във Видин ще стане сцена на Средновековния фестивал "Бъдинъ".  Посетителите ще могат да дегустират средновековна кухня, да видят възстановка на военни турнири, ръкопашен бой, обичаи и занаяти. Ще има и анимация за деца. Предвидени са също тренировки с дървени мечове, състезания и изработка на глинени съдове...

обновено на 24.08.19 в 13:35
Откриване на новата учебна година в СОУ Св. Св. Кирил и Методий в Криводол, 15 септември 2014 година, Снимка Жоро Александров

Как да подготвим първокласник за първия учебен ден 

Месец август е към своя край и трескавата подготовка на учениците за първият учебен ден вече тече. Много  вълнуващо за родителите е изпращането на първокласник в училище. Моментът е на промяна, на настъпване на ново и различно събитие. За родителите това са нови грижи и подготовка.  Детските психолози и педагози отбелязват, че тръгването в първи..

публикувано на 23.08.19 в 15:53
Ученици от столичната гимназия

На помощ на възрастни хора от Северозапада

В "Заедно" този петък разговаряме с Яна Рупева , директор на фондация "Проект Северозпад" за патронажната кухня, която с помощта на дарители скоро ще бъде отворена в Люти брод  и ще осигурява топла храна за поне 10 села в община Мездра.  От фондацията приключват ремонта на сградата, предоставена за целта от Общината. Надяват се, че в началото на..

публикувано на 23.08.19 в 14:45

Раяновци - село без грешка..., път и магазин

Днес гостуваме в китното балканско село Раяновци . То се намира почти до границата със Сърбия, на 15 км от Белоградчик и на около 42 км от Видин. Постоянните жители на селото са 65 души, предимно пенсионери. Малцина са хората в трудоспособна възраст, избрали да останат и отгледат деца си там. Попитахме ги какъв е животът в Раяновци? "Безработица,..

публикувано на 23.08.19 в 13:00

Безплатни прегледи за двойки с репродуктивни проблеми ще се проведат във Видин

Започна записването на двойки с репродуктивни проблеми за безплатни прегледи и консултации, които ще се проведат през септември във Видин . Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и столична болница за репродуктивно здраве и ще се осъществи за втори път във Видин, каза координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова : "Тази..

публикувано на 22.08.19 в 17:42

Творец от Лом дарява за фестивала "Рок вълнение"

През последните години благотворителността съпътства провеждането на почти всички събития и фестивали в страната. Така се случва и в днешната ни история. Керамични изделия и плетени произведения, ръчна изработка предлага във фейсбук страницата си Снежина Максимова- Янакиева от Лом. Снежина е родом от Русе, но е омъжена в Крайдунавския град...

публикувано на 22.08.19 в 17:00

Фестивал на слънцето правят в Белоградчишко

Фестивал на изгряващото слънце ще се проведе в белоградчишкото село Праужда.   Празникът започва  с "поздрав към слънцето", на 24 август (събота), от 06:45 часа,  в местността "Зарен".  По време на събитието  академик  Цветан Гайд   и   Елица Димова ще представят  истории за древна Тракия, за вярата и живота на първите българи .   З а..

публикувано на 22.08.19 в 15:07