Училище от Мездра получи статут "Иновативно"

Снимка: Основно Училище "Св. св. Кирил и Методий"

Основно Училище "Св. св. Кирил и Методий" - Мездра отново получи статут на Иновативно училище. С извънкласна форма, а не с промяна на учебния план е свързано кандидатстването на институцията за иновативна. Инициативата се казва "Говорящ вестник", която помага за гражданското образование на децата. Той се казва така защото го няма на хартия. Директора на училището Галя Богданова, разкрива в разговор с Недка Лилкова, че екип ученици с помощта на учители подготвят срещи с известни личности.

"Има екип репортери, екип проучващ живота и прави презентации, екип подготвящ въпроси и екип посрещаш гостите. Много видни личности сме имали в училище през времето и сме установили колко голям е ефекта учениците от малък град да видят някой, който са виждали само по телевизията. Наскоро ни гост ни беше Мария Петрова, Тити Папазов, Виктор Ангелов мастершеф и още много. Всеки един в своята сфера показва на децата неща за, които не биха могли и да предположат ако нямат тази непосредствена среща."

Това, че училището има статут на Иновативно училище не носи допълнителни финансови средства, затова и не това е причината за кандидатстването. "Говорящ вестник" се прави в името на децата, за тяхното бъдеще и се случва извън учебно време вече 10 години, уточнява Галя Богданова.

"До миналата учебна година не е имало финансиране. Това не е критерия да кандидатстваме. Ние сме кандидатствали за идеята и за това, че нашият "Говорящ вестник" ни прави различни. Той не се е изразходил като идея винаги има нещо интересно. Има деца, които са били водещи на вестника и в годините все още идват на нашите срещи защото им е оставило отпечатък, включват се по-малки ученици. Имаме снимков материал за всяка една от срещите на Говорящия вестник и имаме уникален документ, който е наш патент казва се ученическа книжка подарява се на всеки гост, в която го номинираме за почетен ученик на училището."


Основно Училище "Св. св. Кирил и Методий" - Мездра е сред 395 училища в страната, които са със статут на иновативни одобрени от Комисията за иновативни училища към Министерството на Образованието и Науката.

Вижте още

Фестивал връща в Средновековието

За поредна година крепостта "Баба Вида" във Видин ще стане сцена на Средновековния фестивал "Бъдинъ".  Посетителите ще могат да дегустират средновековна кухня, да видят възстановка на военни турнири, ръкопашен бой, обичаи и занаяти. Ще има и анимация за деца. Предвидени са също тренировки с дървени мечове, състезания и изработка на глинени съдове...

обновено на 24.08.19 в 13:35
Откриване на новата учебна година в СОУ Св. Св. Кирил и Методий в Криводол, 15 септември 2014 година, Снимка Жоро Александров

Как да подготвим първокласник за първия учебен ден 

Месец август е към своя край и трескавата подготовка на учениците за първият учебен ден вече тече. Много  вълнуващо за родителите е изпращането на първокласник в училище. Моментът е на промяна, на настъпване на ново и различно събитие. За родителите това са нови грижи и подготовка.  Детските психолози и педагози отбелязват, че тръгването в първи..

публикувано на 23.08.19 в 15:53
Ученици от столичната гимназия

На помощ на възрастни хора от Северозапада

В "Заедно" този петък разговаряме с Яна Рупева , директор на фондация "Проект Северозпад" за патронажната кухня, която с помощта на дарители скоро ще бъде отворена в Люти брод  и ще осигурява топла храна за поне 10 села в община Мездра.  От фондацията приключват ремонта на сградата, предоставена за целта от Общината. Надяват се, че в началото на..

публикувано на 23.08.19 в 14:45

Раяновци - село без грешка..., път и магазин

Днес гостуваме в китното балканско село Раяновци . То се намира почти до границата със Сърбия, на 15 км от Белоградчик и на около 42 км от Видин. Постоянните жители на селото са 65 души, предимно пенсионери. Малцина са хората в трудоспособна възраст, избрали да останат и отгледат деца си там. Попитахме ги какъв е животът в Раяновци? "Безработица,..

публикувано на 23.08.19 в 13:00

Безплатни прегледи за двойки с репродуктивни проблеми ще се проведат във Видин

Започна записването на двойки с репродуктивни проблеми за безплатни прегледи и консултации, които ще се проведат през септември във Видин . Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и столична болница за репродуктивно здраве и ще се осъществи за втори път във Видин, каза координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова : "Тази..

публикувано на 22.08.19 в 17:42

Творец от Лом дарява за фестивала "Рок вълнение"

През последните години благотворителността съпътства провеждането на почти всички събития и фестивали в страната. Така се случва и в днешната ни история. Керамични изделия и плетени произведения, ръчна изработка предлага във фейсбук страницата си Снежина Максимова- Янакиева от Лом. Снежина е родом от Русе, но е омъжена в Крайдунавския град...

публикувано на 22.08.19 в 17:00

Фестивал на слънцето правят в Белоградчишко

Фестивал на изгряващото слънце ще се проведе в белоградчишкото село Праужда.   Празникът започва  с "поздрав към слънцето", на 24 август (събота), от 06:45 часа,  в местността "Зарен".  По време на събитието  академик  Цветан Гайд   и   Елица Димова ще представят  истории за древна Тракия, за вярата и живота на първите българи .   З а..

публикувано на 22.08.19 в 15:07