Дезинфекцират влизащите от Румъния автомобили

4
Снимка: Радио ВИДИН

Дезинфекция на автомобилите, които влизат в България от Румъния, се извършва на Дунав мост 2. Това е една от мерките за ограничаване на заразата от Африканска чума по свинете и пренасянето й през границата, която извършват служители на Българската агенция по безопасност на храните. Друг инспектор следи да не внася месо. Не всички от преминаващите границата знаят защо се извършва дезинфекцията:

"Не съм питал, не знам, никой не ми е обяснил... Нямам никаква представа защо се дезинфекцира, току що идвам и не са ми обяснили... Предполагам, че всичко е заради свинската чума... Проверяват ни заради прасетата... Не съм бил на друга граница, на която се случва нещо такова, но мярката е удачна".

Екипи от по двама инспектори към Българската агенция по безопасност на храните работят на смени и извършват дезинфекцията на влизащите в страната превозни средства. Третирането се извършва преди граничния пункт от румънска страна:

"Това обезпаразитяване става чрез пръскачки. Има разтвор в тях, вода и хлор. Главно се пръскат калниците и гумите на автомобилите. Бактериите са навсякъде, пръскаме всички автомобили".

На 24-часов режим инспектор на Агенцията по храните, съвместно с Гранична полиция, проверяват личния багаж на влизащите в страната. Следи се да не се внасят от Румъния свинско месо. Причината е, че в северната съседна има африканска чума по свинете още от есента. Намереното месо се конфискува, обясни дежурният инспектор:

"Говорим за месо от заклани прасета, сланина. Допускаме внасянето на пилешко. Конфискуваме всякакво месо, което е без етикети, пък дори да не е свинско. Това е превантивна мярка, обясняваме на хората. Обикаляме, следим, гледаме багажници и хладилни чанти. Месото се събира, а после унищожава".

Към момента все още няма яснота кога ще има видеонаблюдение на граничния пункт, с което в реално време ще се следи дали се извършва дезинфекция на влизащите в страната пътни превозни средства. Има предложения на граничния пункт на Дунав мост 2 дезинфекцията да се извършва с арка, каза народният представител  Цветан Топчиев, по професия ветеринарен лекар:

"Ние държава ли сме? Така ли трябва да се работи? Нужна е по-качествена организация. Трябва да се пръска с арка, не с пръскачки".

Галерия

Вижте още

Джон Лоутън и Б.Т.Р. с концерт във Враца

Легендарният вокалист на група "Юрая Хийп"- Джон Лоутън ще изнесе концерт, съвместно с "Б.Т.Р." на стадион "Христо Ботев" във Враца на 13 септември. Идеята е, ден преди откриването на традиционния панаир в града под Околчица, да се съберат почитателите на хард рока от Северозападна България, каза за радио Видин кметът на Община Враца Калин Каменов ...

публикувано на 18.08.19 в 14:13

Осъдиха ученичка от Мездра

Районният съд в Мездра определи наказание "пробация" за срок от 6 месеца, с периодичност на подписване два пъти седмично пред пробационен служител, на  ученичка от 12- ти клас при претърсване в двора на ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в железничарския град. Открита е зелена листна маса с тегло 2.998 грама, представляваща високорисково наркотично вещество,..

публикувано на 18.08.19 в 10:08

Деца от Враца с награди от музикален конкурс

За пореден път възпитаници на вокалния педагог  Олга Младенова  от детската школа по изкуствата към Народно читалище “Развитие“- Враца се завърнаха с призови места от престижни конкурси.  Боян Николов  спечели I награда в първа възрастова група, а  Елица Стефанова  спечели I награда в трета възрастова група от I Международен музикален конкурс за..

публикувано на 18.08.19 в 08:48

Фотоизложба бе открита в Оряхово

11 автори, най-малките от които на по 10 години, изложиха свои снимки в тематичната изложба "Обичам Оряхово", която беше открита в петък. Културното събитие беше част от програмата на "Панаирни дни 2019" в крайдунавския град  Евгения Найденова , директор на историческия музей в града: "Кадрите показват, че живеем в прекрасен град. Благодарим..

публикувано на 18.08.19 в 08:36

В Лом набират кандидати за потребители и асистенти

В община Лом тече кампания за набиране на кандидати за потребители и асистенти по реда на Закона за личната помощ. Желаещите да ползват социалната услуга трябва да подадат своите документи в сградата на Общинска администрация.  За лична помощ могат да кандидатстват хора с право на чужда помощ, с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на..

публикувано на 18.08.19 в 07:47

В едно село от община Макреш ще гласуват за кмет на кметство наесен

Раковица е единственото населено място от община Макреш , където на 27 октомври ще се проведат избори за кмет на кметство. Населението по постоянен адрес там наброява 373 души, съобщават от общината. В останалите пет села - Подгоре, Киреево, Цар Шишманово, Толовица и Вълчек, населението е под прага за провеждане на избори на кмет на кметство.  Във..

публикувано на 17.08.19 в 17:54
Масимо Челегато /третият от ляво надясно/ гостува на Симфониета Видин.

Емблематични творби на Чайковски представят Масимо Челегато и Симфониета Видин

Две емблематични произведения на П.И. Чайковски ще представят утре вечер италианският диригент Масимо Челегато и Симфониета Видин . "Лешникотрошачката " и Шеста симфония "Патетична" са две контрастни творби, обясни диригентът: "Защото едната сюита на Чайковски се отнася за детството или началото на живота, другата - за края на живота...

публикувано на 17.08.19 в 14:30