Дезинфекцират влизащите от Румъния автомобили

4
Снимка: Радио ВИДИН

Дезинфекция на автомобилите, които влизат в България от Румъния, се извършва на Дунав мост 2. Това е една от мерките за ограничаване на заразата от Африканска чума по свинете и пренасянето й през границата, която извършват служители на Българската агенция по безопасност на храните. Друг инспектор следи да не внася месо. Не всички от преминаващите границата знаят защо се извършва дезинфекцията:

"Не съм питал, не знам, никой не ми е обяснил... Нямам никаква представа защо се дезинфекцира, току що идвам и не са ми обяснили... Предполагам, че всичко е заради свинската чума... Проверяват ни заради прасетата... Не съм бил на друга граница, на която се случва нещо такова, но мярката е удачна".

Екипи от по двама инспектори към Българската агенция по безопасност на храните работят на смени и извършват дезинфекцията на влизащите в страната превозни средства. Третирането се извършва преди граничния пункт от румънска страна:

"Това обезпаразитяване става чрез пръскачки. Има разтвор в тях, вода и хлор. Главно се пръскат калниците и гумите на автомобилите. Бактериите са навсякъде, пръскаме всички автомобили".

На 24-часов режим инспектор на Агенцията по храните, съвместно с Гранична полиция, проверяват личния багаж на влизащите в страната. Следи се да не се внасят от Румъния свинско месо. Причината е, че в северната съседна има африканска чума по свинете още от есента. Намереното месо се конфискува, обясни дежурният инспектор:

"Говорим за месо от заклани прасета, сланина. Допускаме внасянето на пилешко. Конфискуваме всякакво месо, което е без етикети, пък дори да не е свинско. Това е превантивна мярка, обясняваме на хората. Обикаляме, следим, гледаме багажници и хладилни чанти. Месото се събира, а после унищожава".

Към момента все още няма яснота кога ще има видеонаблюдение на граничния пункт, с което в реално време ще се следи дали се извършва дезинфекция на влизащите в страната пътни превозни средства. Има предложения на граничния пункт на Дунав мост 2 дезинфекцията да се извършва с арка, каза народният представител  Цветан Топчиев, по професия ветеринарен лекар:

"Ние държава ли сме? Така ли трябва да се работи? Нужна е по-качествена организация. Трябва да се пръска с арка, не с пръскачки".

Галерия

Вижте още

Читалище "Просвета" село Хайредин отбелязва 110 годишнина днес

Тържествен концерт посветен на 110 годишнината на Читалище "Просвета" - село Хайредин ще се проведе днес 19 октомври.  Ще участват самодейци от читалището, сподели за Радио Видин Димитринка Георгиева , секретар на институцията. "Тържеството започва с презентация за дейността на читалището през последните 10 години. 5 танцови състава ще участват -..

публикувано на 19.10.19 в 08:39

"Поход за свобода" срещу трафика на хора потегля от спортната зала във Видин

За втора поредна година Видин се включва в най-мащабната кампания в света за борба с трафика на хора, наречена "Поход за свобода" . Посветена е на Европейския ден за борба с трафика на хора, 18 октомври. Събитията, свързани с него са днес в 25 града в България. Организатор на кампанията е фондация "А 21". Във Видин партньор е Общинският съвет..

публикувано на 19.10.19 в 08:00

Спукан тръбопровод спря водоподаването в три видински квартала

Главен тръбопровод се спука на улица "Цар Симеон Велики" пред Многопрофилна болница за активно лечение "Света Петка" във Видин. Това е причината кварталите "Бонония", "Гео Милев" и "Кумбаир" да са без вода от снощи. Аварията е отстранена и водоподаването е възстановено съобщиха от ВиК Видин. Служители на водното дружество са работили по отстраняването..

публикувано на 19.10.19 в 07:47

Снимката на 18 октомври 2019 година

Картини, включени в  изложбата  "Изповед по цвят", бяха подредени в централната част на град Видин. Организира се по проект на европейска образователна мобилност между България и Румъния - обясни организаторът Мирослав Людмилов. В проекта са включиха  младежи от крайовското училище  по изобразително  изкуство, към тях се присъединиха и видински младежи...

публикувано на 18.10.19 в 18:20

Във Враца определиха местата за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването

Общинска администрация Враца предприе мерки, които позволяват на избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването. Мерките са утвърдени с решение № 126/17.10.2019 на ОИК Враца.  Като достъпни за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването са определени   25 секции  във Враца и..

публикувано на 18.10.19 в 17:34

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Пушена риба, в която е установено наличие на Листерия моноцитогенес, е изтеглена от търговската мрежа, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Общото количество на рибата е малко над  251 кг. Рибата е пушена скумрия във вакуумна опаковка, произведена от "Ocean Fish" – Румъния, с партиден № L 12.11.2019...

публикувано на 18.10.19 в 17:15

Дискусии за вредите от алкохола проведоха в Ново село

Вредите от ранната употреба на алкохол представиха здравни инспектори пред ученици от 7 до 18-годишна възраст в Ново село. Двудневното събитие е организирано по Националната програма за превенция на хроничните незаразни заболявания, обясни д-р Марияна Чавдарова от Регионалната здравна инспекция във Видин: "То включваше презентации на тема..

публикувано на 18.10.19 в 16:16