Снимката на 13 август 2019 година

Снимка: Радио Видин

Дезинфекция на автомобилите, които влизат в България от Румъния, се извършва на Дунав мост 2. Това е една от мерките за ограничаване на заразата от Африканска чума по свинете и пренасянето ѝ през границата, която извършват служители на Българската агенция по безопасност на храните.

Отворени са офертите в обществената поръчка за проектиране и строителство при модернизацията на 54,3 км от E-79 Видин - Ботевград, в участъка от Видин до Ружинци. Индикативната стойност на строително-монтажните работи е близо 460 млн. лв. без ДДС. Проектът ще се реализира със средства от републиканския бюджет. Поръчката за участъка от Видин до Ружинци е в три обособени позиции.  Едната е отсечката от Видин до пътен възел "Макреш“. Общата ѝ дължина е 29,643 км. Строително-монтажните работи са на стойност е 250 750 157 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 30 месеца. За този участък са отворени 4 оферти.  В обособена позиция 2 е участъкът от разклона за Макреш, при бъдещия пътен възел "Макреш“, до с. Бела, при пътен възел "Бела“. Общата дължина на този участък е 13,6 км. Индикативната стойност е 115 042 400 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 24 месеца. За този участък са отворени 7 оферти. Третата позиция е отсечката от с. Бела до Ружинци, с дължина е 11,128 км.

Над 50 велосипедисти взеха участие в организираното от звено "Център за младежки дейности" състезание, което се проведе на картинг пистата в спортен комплекс "Христо Ботев". Събитието бе открито от кмета Калин Каменов, който призова колоездачите да бъдат внимателни и да спазват правилата за движение по пътищата. Организатори са Община Враца, звено "Център за младежки дейности" и Колоездачен Клуб "Враца Велообщество".

Регионалното управление на образованието във Видин представи резултатите от обученията за ограмотяване на възрастни. Целта на проекта е да се даде възможност на възрастни, които не са посещавали и не са завършили училище да се ограмотят и придобият компетентности от прогимназиален етап, каза Ирена Водова - старши експерт по математика и регионален организатор по проект "Нов шанс за успех". Отворена е нова процедура за кандидатстване към всички училища, които могат да проведат обучения в курсове за ограмотяване.

Участниците в 64-ия международен гребен поход по река Дунав ТИД тази сутрин отпътуваха към следващата си спирка по пътя до устието на Дунав - Лом. В неделя във Видин пристигнаха около 150 представители на 12 страни. Вчера те се срещнаха с кмета на Община Видин Огнян Ценков, който ги приветства.

Спад с повече от 3% бележи криминалната престъпност във Видин от началото на годината в сравнение със същия период на 2018-та. Регистрираните икономически престъпление през първото полугодие на тази година са 62- с близо 50% по-малко от същия период на 2018 година.

Поради увеличената популация на гъсеници в град Видин са предприети мерки за масирана обработка срещу бяла американска пеперуда - второ поколение. На 12 август е извършена дезинсекция на над 900 дървета в най-засегнатите квартали на града. Важно условие за успешното провеждане на борбата с вредителите е изрязването и изгарянето на вече оформените гнезда от гъсеници по дърветата в личните дворове и обработката на междублоковите пространства. Процесът цели не пълното унищожение на този вид насекоми, а намаляване числеността на популацията му.

8 са номинациите на ГЕРБ за кметското място в Монтана. Кандидатите са определени на общинско събрание на политическата партия, каза за Радио Видин Росен Белчев, общински ръководител на местната структура.

Група от 13 студенти - етнолози от Чехия, учещи във Варловски университет, катедра Етнология, от днес са в Черепишкия манастир. Те са от квартала на Прага "Горни Почерище". Водени от професор доктор Марек Якоблек, те ще работят в манастира до 18 август.

Общинската управа на Оряхово подготвя пъстра палитра от прояви за традиционните си панаирни дни. Тази година събитията са 4 дни и започват още от четвъртък, на Голяма Богородица и продължават до неделя. Началото на "Панаирни дни Оряхово 2019“ е в петък, макар че прояви са заложени в богатата програма още за предния ден. 

Вижте още

Как да проверим къде да гласуваме

Преди местните избори на 27 октомври главна дирекция Гражданска Регистрация и Административно Обслужване дава възможност на всеки избирател да провери къде може да упражни правото си на глас. Това е и най-лесният начин човек да разбере секцията си, казва председателят на общинската избирателна комисия във Враца Момчил Петров . "Най лесно може да се..

публикувано на 19.10.19 в 13:53

Ограничават движението по бул."Съединение" в Белоградчик

Временно изпълняващият длъжността кмет на община Белоградчик Антон Трифонов издаде заповед за движението по бул. „Съединение”. В момента тече ремонт и рехабилитация на булеварда. Във връзка с ремонта и на основание чл. 44, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация се налага да бъде въведен специален режим на движение по..

публикувано на 19.10.19 в 12:40

25 октомври е неучебен, но присъствен ден за учениците от Видин

25 октомври е обявен за неучебен, но присъствен ден за учениците от Видин. Заповедта на  заместник–кмета на Община Видин, инж. Цветан Асенов важи за училищата на територията на Общината. Тя е сведена до знанието на директорите на учебните заведения за изпълнение. Копие от документа е изпратено до началника на Регионалното управление на..

обновено на 19.10.19 в 11:59

Окръжен съд Враца ще предаде на германските съдебни власти издирван за грабеж

Врачанският окръжен съд реши да бъде предаден на германските съдебни власти лицето с инициали О. С. И. Срещу него е издадена европейска заповед за арест от Районния съд в гр. Хановер. Мъжът е издирван за провеждано срещу него наказателно преследване. Според обвинението, във времето от 14:30 ч. на 1 май до 03:10 ч. на 2 май 2015 г. в Хановер той, като..

публикувано на 19.10.19 в 11:35

Читалище "Просвета" село Хайредин отбелязва 110 годишнина днес

Тържествен концерт посветен на 110 годишнината на Читалище "Просвета" - село Хайредин ще се проведе днес 19 октомври.  Ще участват самодейци от читалището, сподели за Радио Видин Димитринка Георгиева , секретар на институцията. "Тържеството започва с презентация за дейността на читалището през последните 10 години. 5 танцови състава ще участват -..

публикувано на 19.10.19 в 08:39

"Поход за свобода" срещу трафика на хора потегля от спортната зала във Видин

За втора поредна година Видин се включва в най-мащабната кампания в света за борба с трафика на хора, наречена "Поход за свобода" . Посветена е на Европейския ден за борба с трафика на хора, 18 октомври. Събитията, свързани с него са днес в 25 града в България. Организатор на кампанията е фондация "А 21". Във Видин партньор е Общинският съвет..

публикувано на 19.10.19 в 08:00

Спукан тръбопровод спря водоподаването в три видински квартала

Главен тръбопровод се спука на улица "Цар Симеон Велики" пред Многопрофилна болница за активно лечение "Света Петка" във Видин. Това е причината кварталите "Бонония", "Гео Милев" и "Кумбаир" да са без вода от снощи. Аварията е отстранена и водоподаването е възстановено съобщиха от ВиК Видин. Служители на водното дружество са работили по отстраняването..

публикувано на 19.10.19 в 07:47