Снимката на 13 август 2019 година

Снимка: Радио Видин

Дезинфекция на автомобилите, които влизат в България от Румъния, се извършва на Дунав мост 2. Това е една от мерките за ограничаване на заразата от Африканска чума по свинете и пренасянето ѝ през границата, която извършват служители на Българската агенция по безопасност на храните.

Отворени са офертите в обществената поръчка за проектиране и строителство при модернизацията на 54,3 км от E-79 Видин - Ботевград, в участъка от Видин до Ружинци. Индикативната стойност на строително-монтажните работи е близо 460 млн. лв. без ДДС. Проектът ще се реализира със средства от републиканския бюджет. Поръчката за участъка от Видин до Ружинци е в три обособени позиции.  Едната е отсечката от Видин до пътен възел "Макреш“. Общата ѝ дължина е 29,643 км. Строително-монтажните работи са на стойност е 250 750 157 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 30 месеца. За този участък са отворени 4 оферти.  В обособена позиция 2 е участъкът от разклона за Макреш, при бъдещия пътен възел "Макреш“, до с. Бела, при пътен възел "Бела“. Общата дължина на този участък е 13,6 км. Индикативната стойност е 115 042 400 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 24 месеца. За този участък са отворени 7 оферти. Третата позиция е отсечката от с. Бела до Ружинци, с дължина е 11,128 км.

Над 50 велосипедисти взеха участие в организираното от звено "Център за младежки дейности" състезание, което се проведе на картинг пистата в спортен комплекс "Христо Ботев". Събитието бе открито от кмета Калин Каменов, който призова колоездачите да бъдат внимателни и да спазват правилата за движение по пътищата. Организатори са Община Враца, звено "Център за младежки дейности" и Колоездачен Клуб "Враца Велообщество".

Регионалното управление на образованието във Видин представи резултатите от обученията за ограмотяване на възрастни. Целта на проекта е да се даде възможност на възрастни, които не са посещавали и не са завършили училище да се ограмотят и придобият компетентности от прогимназиален етап, каза Ирена Водова - старши експерт по математика и регионален организатор по проект "Нов шанс за успех". Отворена е нова процедура за кандидатстване към всички училища, които могат да проведат обучения в курсове за ограмотяване.

Участниците в 64-ия международен гребен поход по река Дунав ТИД тази сутрин отпътуваха към следващата си спирка по пътя до устието на Дунав - Лом. В неделя във Видин пристигнаха около 150 представители на 12 страни. Вчера те се срещнаха с кмета на Община Видин Огнян Ценков, който ги приветства.

Спад с повече от 3% бележи криминалната престъпност във Видин от началото на годината в сравнение със същия период на 2018-та. Регистрираните икономически престъпление през първото полугодие на тази година са 62- с близо 50% по-малко от същия период на 2018 година.

Поради увеличената популация на гъсеници в град Видин са предприети мерки за масирана обработка срещу бяла американска пеперуда - второ поколение. На 12 август е извършена дезинсекция на над 900 дървета в най-засегнатите квартали на града. Важно условие за успешното провеждане на борбата с вредителите е изрязването и изгарянето на вече оформените гнезда от гъсеници по дърветата в личните дворове и обработката на междублоковите пространства. Процесът цели не пълното унищожение на този вид насекоми, а намаляване числеността на популацията му.

8 са номинациите на ГЕРБ за кметското място в Монтана. Кандидатите са определени на общинско събрание на политическата партия, каза за Радио Видин Росен Белчев, общински ръководител на местната структура.

Група от 13 студенти - етнолози от Чехия, учещи във Варловски университет, катедра Етнология, от днес са в Черепишкия манастир. Те са от квартала на Прага "Горни Почерище". Водени от професор доктор Марек Якоблек, те ще работят в манастира до 18 август.

Общинската управа на Оряхово подготвя пъстра палитра от прояви за традиционните си панаирни дни. Тази година събитията са 4 дни и започват още от четвъртък, на Голяма Богородица и продължават до неделя. Началото на "Панаирни дни Оряхово 2019“ е в петък, макар че прояви са заложени в богатата програма още за предния ден. 

Вижте още

Джон Лоутън и Б.Т.Р. с концерт във Враца

Легендарният вокалист на група "Юрая Хийп"- Джон Лоутън ще изнесе концерт, съвместно с "Б.Т.Р." на стадион "Христо Ботев" във Враца на 13 септември. Идеята е, ден преди откриването на традиционния панаир в града под Околчица, да се съберат почитателите на хард рока от Северозападна България, каза за радио Видин кметът на Община Враца Калин Каменов ...

публикувано на 18.08.19 в 14:13

Осъдиха ученичка от Мездра

Районният съд в Мездра определи наказание "пробация" за срок от 6 месеца, с периодичност на подписване два пъти седмично пред пробационен служител, на  ученичка от 12- ти клас при претърсване в двора на ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в железничарския град. Открита е зелена листна маса с тегло 2.998 грама, представляваща високорисково наркотично вещество,..

публикувано на 18.08.19 в 10:08

Деца от Враца с награди от музикален конкурс

За пореден път възпитаници на вокалния педагог  Олга Младенова  от детската школа по изкуствата към Народно читалище “Развитие“- Враца се завърнаха с призови места от престижни конкурси.  Боян Николов  спечели I награда в първа възрастова група, а  Елица Стефанова  спечели I награда в трета възрастова група от I Международен музикален конкурс за..

публикувано на 18.08.19 в 08:48

Фотоизложба бе открита в Оряхово

11 автори, най-малките от които на по 10 години, изложиха свои снимки в тематичната изложба "Обичам Оряхово", която беше открита в петък. Културното събитие беше част от програмата на "Панаирни дни 2019" в крайдунавския град  Евгения Найденова , директор на историческия музей в града: "Кадрите показват, че живеем в прекрасен град. Благодарим..

публикувано на 18.08.19 в 08:36

В Лом набират кандидати за потребители и асистенти

В община Лом тече кампания за набиране на кандидати за потребители и асистенти по реда на Закона за личната помощ. Желаещите да ползват социалната услуга трябва да подадат своите документи в сградата на Общинска администрация.  За лична помощ могат да кандидатстват хора с право на чужда помощ, с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на..

публикувано на 18.08.19 в 07:47

В едно село от община Макреш ще гласуват за кмет на кметство наесен

Раковица е единственото населено място от община Макреш , където на 27 октомври ще се проведат избори за кмет на кметство. Населението по постоянен адрес там наброява 373 души, съобщават от общината. В останалите пет села - Подгоре, Киреево, Цар Шишманово, Толовица и Вълчек, населението е под прага за провеждане на избори на кмет на кметство.  Във..

публикувано на 17.08.19 в 17:54
Масимо Челегато /третият от ляво надясно/ гостува на Симфониета Видин.

Емблематични творби на Чайковски представят Масимо Челегато и Симфониета Видин

Две емблематични произведения на П.И. Чайковски ще представят утре вечер италианският диригент Масимо Челегато и Симфониета Видин . "Лешникотрошачката " и Шеста симфония "Патетична" са две контрастни творби, обясни диригентът: "Защото едната сюита на Чайковски се отнася за детството или началото на живота, другата - за края на живота...

публикувано на 17.08.19 в 14:30