Молитвата и постът са оръжие, което избавя човека от грях и го спасява за вечността

Намираме се в Десета неделя след Петдесетница, в която си припомняме едно събитие от живота на Господ Иисус Христос, което ни разкрива неговата сила и величие, неговото човеколюбие и грижа за спасението на човешкия род. Дава ни се чрез евангелското четиво да проумеем нашето истинско отношение към Бога и неговия закон, та живеейки и съблюдавайки вяра, надежда и любов, да бъдем достойни човеци и синове на Бога.

"Бъдете ми подражатели, както съм аз на Христа" (1 Кор. 4:16).

"Братя и сестри,

Свети апостол Павел в днешното четиво описва примера на апостолите, които не търсят своето удобство и изгода, но търпят всичко за любовта Христова и духовния напредък на християните. "Моля ви, бъдете мои подражатели, както съм аз на Христа" (1 Кор. 4:16). С тези думи завършва апостолската четиво за тази неделя. Св. Апостол отправя молба към своите чада, бъдете ми подражатели, старайте се да бъдете както мен.

Чрез тези думи на ап. Павел до християните в Коринт ни се напомня за нашето предназначение, нашата отговорност и най-вече начинът ни на живот. Думите на св. Апостол смирено отекват в нашите души, карат ни да спрем за малко бързината си, да натиснем пауза, и да се замислим на къде сме тръгнали, какво правим и най-вече, за кого го правим? На какво посветихме живота си? На какво отдадохме ежедневието си? Забравяйки, че всеки миг от живота ни може да бъде последен.

Братя и сестри,

Бидейки в света, нека да не търсим одобрение, но стоейки в доброто и правилното, като следваме Божиите предписания, имайки отворени сърца с вяра и като се държим във вярата и един за другиго, да следваме думите на Апостола и му бъдем подражатели, както той е на Христа и тогава ще бъдем християни, ще направим себе си и Божии. Тогава ще видим истинската сила, мъдрост и слава,  и ще сме част от тях! За слава на Бога, амин!"

В рубриката "Съвременна Библия" - Министерството на образованието на Китай е решило да изтрие всяко споменаване на Бога, църквата, Библията или Исус от страниците на световните класики в литературата. Целта е превенция на децата в училищата срещу религиозно и по-конкретно християнско влияние, което неволно струи от страниците на великите произведения. Така Робинзон вместо да открие три Библии, открива три книги. В повестта "Ванка" на Чехов е изтрита сцената в църквата и молитвата. Цензура се прилага и в Андерсеновата приказка "Малката кибритопродавачка", където падналата звезда не означава, че "някоя душа се въздига при Бога на небето", а че "някой човек напуска света". Не сте ли си задавали въпроса: какво толкова опасно има в Исус, че да се пазят дори децата от Него? Какво толкова опасно е записано в Библията, че това да е най-забраняваната книга в човешката история? Мисля, че знам поне един от отговорите. Исус обещава свобода на своите ученици, а свободата е винаги преследвана.


Вижте още

Подменят електрическите стълбове в квартал "Нов път", жителите недоволни от работата

Нередности при подмяната на електрическите стълбове във видинския квартал "Нов път" карат Йордан Ванков да потърси Радио ВИДИН за съдействие. Нашият слушател алармира, че след подмяната им, фирмата не почиства:  "Възмущава ме изпълнението на подмяната на електрическите стълбове с по-високи. Изпълнението и замърсява, и затруднява..

публикувано на 15.10.19 в 16:25

Във Видин отбелязаха Международния деня на белия бастун

С празнична програма видинската организация на Съюза на слепите в България отбеляза Деня на белият бастун. В световен мащаб той започва да се чества по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. "Белият бастун" е символ на слепите хора, щом човек е с такъв, това значи, че има нужда от помощ. С навлизането на демокрацията..

публикувано на 15.10.19 в 15:14

Време е да подготвим автомобила за зимния сезон

Макар в момента времето навън да не подсказва с нищо, че зимата наближава, студените утрини и капките роса по стъклата на автомобилите вече са все по- често срещани. Подготовката на автомобилите за зимно шофиране е важна и неотложна част от нашето всекидневие. Ако ви предстои шофиране през студения сезон е добре да свършите някои основни неща,..

публикувано на 14.10.19 в 15:16

"Фортисимо в клас" гостува във Видин с уроци по класическа музика

За пета поредна година музикалната образователна програма "Фортисимо в клас" ще гостува във Видин. Новаторският метод на работа е на цигуларя Хари Ешкенази и дава възможност професионални музиканти да влязат в часовете по музика, за да запознаят учениците с основните музикални инструмента във филхармоничния оркестър. Тазгодишната платформа..

публикувано на 14.10.19 в 14:02

Във Враца ще почетат делото на Архимандрит Гаврил Бистричанин с паметник

Инициативен комитет във Враца ще изгради паметник на Архимандрит Гаврил Бистричанин - национален герой, възрожденец, малко известна и проучвана фигура. Дейността на Архимандрита е съизмерима по величавост с най-добрите образци на европейското просвещение, казват от комитета . Румен Петров, Илиян Нисторов и Ивайло Симеонов решават да спомогнат за..

публикувано на 14.10.19 в 13:09

Вносът на месни и животински продукти от Сърбия не е позволен

Забранено ли е да се внасят месни продукти от Сърбия на ГКПП "Връшка чука" - с този въпрос към Радио ВИДИН се обърна слушател , чиито покупки са задържани на митницата.   Законът регламентира вносът на този вид продукти, разясни д-р Бисер Ангелов , главен инспектор на Граничен инспекционен пункт Брегово.  "Влизането на нашата държава в ЕС..

публикувано на 14.10.19 в 11:23

Доброто и лошото семе

"Излезе сеяч да сее семе… едни зърна паднаха край пътя… други паднаха на камък… други пък паднаха между тръни… а други паднаха на добра земя…" В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение,  която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и..

публикувано на 13.10.19 в 08:00