Длъжници на длъжниците си

В единадесета неделя след Петдесетница, Църквата насочва нашето внимание към един евангелски момент, към една притча, изречена от Господ Иисус Христос, която ни дава отговор какви да бъдем и как да се отнасяме към нашите приятели и ближни, и в това да бъдем подражатели на Христа.

"Царството небесно прилича на цар, който поиска да си разчисти сметката със слугите си" (Мат. 18:23).

"Братя и сестри,

В свeтото Евангелие има мисли, които щом чуем или прочетем, веднага разбираме величието на Христовото учение. Да се спрем на притчата за милостивия цар и безмилостния слуга. Тя започва с думите: "Царството небесно прилича на цар, който поиска да си разчисти сметката със слугите си..." Никой да не се смущава от израза: царство и цар. Иисус Христос често е сравнявал небесния мир с царство и Бога с Цар - Творец и Промислител. Бог е неограничен по Своята власт над всичко и е абсолютен Владетел на вселената. Човече, готов ли си да вършиш това, което Бог ти повелява? Той е твой Творец, ти му принадлежиш изцяло. Желаеш ли да Го изповядаш безусловно? Можеш ли всичко, което ти предлага, онова, което ти знаеш или не знаеш, да го приемеш и вършиш, без да Му се противиш? Опитай да изпълниш Неговите заповеди, които ще те въведат наистина в едно ново, непознато за тебе досега царство.

Поуката от притчата е: щом получаваме от Бога милост, трябва и ние да бъдем милостиви към другите. "Рабе лукави, говори господарят от притчата, аз ти простих целия оня дълг, защото ми се примоли; не трябваше ли и ти да се смилиш над другаря си, както и аз се смилих над тебе?" (Мат. 18:32-33). "И като се разгневи господарят Му, предаде го на мъчители" (Мат. 18:34).

Братя и сестри,

Тайната на благочестето ни се състои във връзката ни с Бога и нашето отношение към другите. Тя не е никога двойствена. Грешим ли пред човеците, не сме изправни и пред Бога. Не можем да получаваме обичта на небето, ако не обикнем човеците на земята. Който не прощава, не е милосърден и показва, че не е почувствал Божието милосърдие и обич. Ако простим, ще ни се прости. Ако ли не простим и на нас няма да се прости (Мат. 6:14-15). Христос не се нуждае от нашите гръмки речи, а от милостивото и любвеобилно отношение към другите. Не нашите думи за прошка, а любовта ще ни помогне. Прошката само ще е свидетелство, че наистина сме Христови последователи.

Но как да стигнем до нея? - По пътя, посочен от днешната притча. Бог прощава милионите наши грехове. И ние да простим на нашите околни и близки! Амин!"

Ставр. ик. Иван Кондаков

В рубриката "Съвременна Бибилия" - да бъдеш честен човек не е лесно. Но да бъдеш честен пред себе си е още по-трудно. При широко проучване в САЩ е зададен въпрос: на какво сте готови, за да вземете 10 милиона долара? Оказало се, че 25% от американците са готови да напуснат семейството си. 23% са готови да проституират в продължение на една седмица, а 7% били готови да убият непознат човек. Без своите 10 милиона долара тези хора сигурно никога няма да вземат подобни крайни решения. Но фактът, че допускат подобна възможност вече говори, че в тях има нещо, което трябва да разяснят на себе си. Това става само по един начин - изправяш се очи в очи със самия себе си. Библията насърчава човек да стори това. Един от най-близките приятели и сътрудници на Исус трябваше да се научи да бъде честен със себе си по трудния начин. Мисля, че лесен такъв не съществува. Кой е този ученик и какво може да ни помогне? Чуйте в днешното издание на "Съвременна Библия"!


Вижте още

Най-предприемчивата професионална гимназия в България в битка за европейски приз

ПТГ "Н. Й. Вапцаров" - Враца е обявена за най-предприемчива професионална гимназия в България   и номинирана за Европейска предприемчива професионална гимназия. Ръководителят на проекта "Джуниър Ачийвмънт" Мариана Павлова и 12-класникът Владислав Христов от врачанската гимназия представиха България в Хелзинки.  Българската гимназия е наградена..

публикувано на 22.10.19 в 14:03

Кабинет по репродуктивно здраве откриват във Враца

Първият кабинет по репродуктивно здраве в Северозападна България ще бъде във Враца . Той е изграден по инициатива на фондация "Искам бебе" , с подкрепата Общинския съвет, Общината и бизнеса от града. В кабинета ще се извършват безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми от целия регион, обясни в предаването "Направление здраве"..

публикувано на 21.10.19 в 17:25

Предизвикателството да си Готвач

Милиони професионалисти в цял свят  празнуват на 20-ти октомври  Международния ден на Готвача. Този ден е насочен към образоване на децата по света за важността на здравословното хранене и към популяризиране на професията готвач.  Традицията за отбелязване на празника започва през октомври 2004 по предложение на тогавашния председател на..

публикувано на 21.10.19 в 17:04

Познатата онлайн платформа за полезна и практична правна информация

Станимир Ненов  е основател на нестопанския проект, предоставящ отворена и безплатна онлайн платформа за полезна и практична правна информация, поднесена по разбираем начин за хората без юридическо образование -  "pravatami.bg - разкодираните закони" . Ненов е основател и на advokatami.bg - компания, предоставяща висококачествени правни..

публикувано на 21.10.19 в 14:15

Онлайн проучване изследва отношението на българите към оказването на първа помощ

Проучване относно отношението на българското общество към уменията за оказване на първа помощ изготви фондация "Първите три минути", съвместно със софийското училище по първа помощ на FirstAidBg. Националното онлайн изследване "Обществото и първата помощ" проучва степента и мащаба на обучените по съвременните насоки за първа помощ хора. Резултатите..

публикувано на 21.10.19 в 14:00

Дух, изцяло обърнат към духовната красота: животът на Цеко Торбов

Град Оряхово е дал на страната ни, пък и на света, много талантливи люде.  Историята на българската правна философия започва с безусловно господство на правния позитивизъм в началото на ХХ век. По това време в европейската правна философия надмощието на правния позитивизъм е толкова категорично, че сякаш правната наука е “открила”..

публикувано на 21.10.19 в 13:30

Разказвай какво ти стори Бог!

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за сила..

публикувано на 20.10.19 в 08:00