Евстати Петков: В Тияновци всички доброволно умъртвиха домашните си свине заради чумата

8
Снимка: Радио Видин

Това обясни за Радио Видин кметският наместник на село Тияновци, Евстати Петков. С решение на Централния епизоотичен съвет от 29 юли, са приети указания за прилагане на спешни мерки за овладяване на епизоотичната обстановка за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Определена бе 20- километровата санитарна зона около Снимкаиндустриалните свинеферми в село Новоселци и град Дунавци. В нея бе указано да се преустанови отглеждането на свине в обекти тип "заден двор". В тази зона от община Брегово попадат селата Калина, Гъмзово, Делейна и Тияновци.

"Всички прасета в Тияновци вече са изклани и прибрани по фризерите. При нас са регистрирани 7 човека, които отглеждаха общо 9 прасета в селото. Аз също имах две, секретарката от читалището също две, останалите- по едно. В селото няма жители, които да са отглеждали прасета без да са регистрирани в кметството. Умъртвихме животните веднага след издадената заповед от областния управител на Видин доброволно, без да се противопоставяме. Никой не е питал защо трябва да ги заколим, ще дойде ли ветеринарен специалист да провери имат ли вируси, ще ни компенсират ли... Имахме среща в Община Брегово с Снимкадиректора на Регионалната дирекция на БАБХ, иначе в селото никой не е идвал. Заповедта си е заповед и всички доброволно заклаха прасетата си... Би трябвало сега някой да дойде и да осъществи някаква проверка по изпълнението на заповедта, защото никой не дава пари даром. Ако изобщо бъдат дадени някакви пари. Трябва да има проверка, но не знам кога, защото никой не ни се е обадил."  

"Заклахме прасето си веднага, щом кмета оповести заповедта за доброволното им умъртвяване. Иначе никой не ни е предупредил, че трябва да ги регистрираме и да им сложат ушна марка", коментираха проблема и жители на селото.

Снимка"От години ветеринарните лекари не идват в селото. Чух по телевизията, че хората предлагат да бъдат компенсирани всички, независимо дали са регистрирали или не свинете си. Аз също мисля, че така е редно. Защото всеки е могъл да си регистрира животното, стига да е знаел, че трябва да го направи... По- напред тук минаваха ветеринарни лекари и ни казваха какво да правим, сега обаче никой не идва. Вече никой не го интересува дали имаш прасе или не. Животът тук като че ли тече малко така- на самотек. И къде да идем ние сега да питаме какво да правим... В селото имахме около 10 прасета и всичките вече са заклани. Не сме се съпротивлявали. Щом кметът ни е казал, значи така трябва. А и по телевизията следим какво става. Тук проби не са взимани от прасетата, че да ни кажат болни ли са или не. А трябваше да дойдат. Трябваше да дойдат, за да видят има ли я Снимкачумата в селото, или не. А те направо ни казаха да колим, защото сме в 20-километровата зона... Можеха да дойдат до селото, ако не при хората, то поне при кметския наместник, защото той има списък с това, кой колко прасета има. И сега вместо ние да ходим и да питаме- ще ни давате ли нещо като компенсация, че сме ги заклали, трябваше те да ни информират предварително. Но, както казах- никой не го интересува нищо. Ние сме изпълнителни хора, но искаме и на нас да ни се обръща по-голямо внимание..."  

Що се отнася до живота в селото, той тече мирно и спокойно, категорични са жителите му.

Снимка"Тук нямаме кражби, нямаме и хора от криминалния контингент, които да тормозят населението", допълни и кметския наместник.

"Лошото е, че живеем в бедна община и няма пари за нищо. Самият аз върша доста неща, които дори не съм предполагал, че ще ми се наложат- събирам парите за хляба, който ни карат, разнасям пенсиите на по-възрастните жители, белосвам, боядисвам, кося трева и какво ли още не. Да си кметски наместник в малко бедно село никак не е лесно. Преди да заема тази длъжност никога не съм предполагал, че ще изпълнявам функциите и на общ работник, но какво да се прави..
."

Целите интервюта с кметския наместник и жители на село Тияновци- в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Живот извън работата или работа в живота?

В напрегната ни ежедневна работа, дали успяваме да намерим време за себе си или носим работата си у дома? Отделяме време за почивка през отпуската, но достатъчна ли е тя? Специалистите казват, че тя не може да компенсира цялата работна година. Нужно е да се води балансиран живот, а работодателите да осигуряват нужното време и условия за ежедневен..

публикувано на 19.09.19 в 14:54

Ще станат ли по- учтиви държавните чиновници

Проект за нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация ще задължава чиновниците да показват, че са на разположение на гражданите, да им отделят нужното време, да са добросъвестни, безпристрастни, почтени и да спазват политически неутралитет. Документът е изготвен от вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и е..

публикувано на 18.09.19 в 13:03

"Възраждане" Видин: Без поминък няма живот

За политическата обстановка преди местните избори, за проблемите на страната, Видин и региона и възможните решения в "Посоките на делника" говориха представителите на партия "Възраждане" Личко Луков и Ненчо Нешев . "Нашите политици, които сме избрали да се грижат за тази държава, се грижат само за себе си и за своите политически партии. Държавата е..

публикувано на 17.09.19 в 14:30

Поглед към вечните теми в образованието

Темата за взаимодействието между семейството и училището е една вечна образователна тема, в това е убеден  д-р Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Изтъква и аргументите си: "Първата и може би фундаментална част от образованието, т.е. възпитанието, започва в семейството. Според министерството на образованието и..

публикувано на 16.09.19 в 14:56

"Забравените училища"

Дни преди първият учебен звънец в Посоките на делника ще посетим забравените училища. Тези които вече не изпълняват предназначението си, по ред причини. Някога почти във всяко населено място имаше училище, за разлика от сега. През последните 17 години закритите школа в България са 1084. Драстично число, но и учениците са намалели драстично.  В..

публикувано на 12.09.19 в 14:03

Намаляват хората в трудоспособна възраст у нас

До 5 години хората в трудоспособна възраст ще намалеят с още 163 000 души, това заяви преди дни социалният министър Бисер Петков. Поради това нова стратегия за заетостта ще отговаря на въпросите от какви обучения имат нужда работоспособните хора и как пазарът на труда да се справи с демографската криза. Според новата стратегия трябва да се..

публикувано на 11.09.19 в 12:18

Гореща есен на политическата сцена

Есенната сесия на Народното събрание започна с остри изказвания и упреци. В обръщението си от трибуната на парламента президентът Румен Радев отправи критики към изпълнителната власт и призова за засилен контрол от страна на парламента. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отвърна, че присъствието на президента при..

публикувано на 10.09.19 в 14:11